Calitățile unui copil – Care sunt acestea și cum îl ajuți pe cel mic să și le dezvolte?

 

Toți copiii au atât calități, cât și defecte, chiar dacă părinții, din dragoste, tind să le observe numai pe primele. Pentru o părere obiectivă, te poți adresa profesorilor de la școala unde învață cel mic și să afli de la ei care sunt aspectele la care mai are de lucrat.

Chiar dacă ai un băiat sau o fetiță care deja a deprins anumite comportamente negative, nu este prea târziu pentru a le corecta și a-ți ajuta copilul să dobândească acele calități atât de necesare pentru o dezvoltare armonioasă a personalității și a caracterului. Acesta este momentul în care se formează baza trăsăturilor viitorului adult, așa că trebuie să gestionezi cât mai bine acest capitol.

Așadar, află în continuare ce calități trebuie să aibă un copil pentru a se bucura de un parcurs bun în viață și cum îl sprijini să și le dezvolte.

 

 

 

1. Care sunt calitățile unui copil?

Educația primită la școală nu este suficientă pentru formarea corectă a personalității, cei mai importanți fiind chiar cei 7 ani de acasă, care au un impact major asupra viitorului unui copil. Iată care este lista de calități esențiale pe care părinții trebuie să le cultive celor mici:

 

Empatia

Un copil care percepe și înțelege semnificația emoțiilor și se poartă frumos atât cu oamenii, cât și cu animalele, va deveni un adult care se adaptează ușor și are capacitatea de a relaționa cu cei din jur.

 

 

Responsabilitatea

Încă de la vârste mici, copiii trebuie învățați să își asume responsabilitatea pentru greșelile pe care le fac și să nu arunce vina pe altcineva, deoarece un astfel de comportament nociv poate fi păstrat și după ce ajung la maturitate.

 

Perseverența

Indiferent de obstacole și dezamăgiri, cel mic trebuie sprijinit să continue pentru a obține ce își dorește și să nu îmbrățișeze varianta renunțării atunci când lucrurile devin dificile.

 

Încrederea în sine

Pentru a-i cultiva această calitate, trebuie să îi arăți copilului tău că îl apreciezi și să îl lauzi de fiecare dată când face bine un lucru nou. Încrederea în sine este în legătură directă cu stima de sine, așa că ai grijă să nu îi aduci critici care îi pot afecta în mod negativ părerea despre capacitățile sale.

 

 

Respectul

Toți copiii trebuie educați să fie respectuoși cu persoanele cu care interacționează, indiferent dacă sunt membri de familie sau străini. Altfel, calitățile unui micuț răsfățat, care nu respectă regulile elementare de conduită, vor fi umbrite de comportamentul nepoliticos și nu se va putea integra în societate.

 

Generozitatea

Dacă cel mic tinde să fie foarte posesiv și nu acceptă, de exemplu, ca alți copii să se joace cu jucăriile lui, este un semnal de alarmă că trebuie să iei măsuri pentru a dezvolta această calitate pe care toate persoanele trebuie să o dețină.

 

 

Atenția

Copiii trebuie să își dezvolte capacitatea de concentrare pe durate cât mai mari, deoarece în caz contrar, vor avea probleme de acomodare la școală, unde li se cere să fie atenți și să nu deranjeze predarea lecțiilor.

 

 

Independența

Deși este bine să găsească suport din partea părinților atunci când vine vorba despre rezolvarea temelor sau a altor situații, totuși, cei mici trebuie lăsați să se descurce și singuri pentru a nu rămâne dependenți de adulți.

 

 

Creativitatea

Această calitate, care lipsește multor adulți, îl va ajuta pe copil să găsească soluții pentru orice problemă, pregătindu-l astfel pentru împrejurările care vor apărea odată cu trecerea timpului.

 

2. Cum te poți implica în dezvoltarea calităților unui copil?

Ca părinte, îl poți ajuta pe cel mic dacă îl pui în situații specifice, în care este nevoit să ia decizii și să se comporte corespunzător, dându-i astfel ocazia să își dezvolte calitățile și trăsăturile de caracter.

 

 

De asemenea, este cunoscut faptul că un copil are tendința de a imita alte persoane, așa că este deosebit de important ce modele își alege și care este anturajul cu care își petrece majoritatea timpului. Prin urmare, trebuie să îl îndepărtezi de cei care pot avea o influență negativă și să îl încurajezi să își creeze un cerc de prieteni care au calitățile enumerate în listă.

 

În concluzie, calitățile unui copil trebuie cultivate de la vârste fragede pentru a te asigura că va avea o dezvoltare armonioasă a personalității, fără tulburări de comportament.

 

Sursa foto: storyblocks.com

 

 

Articole recente: