Când apar colicii - ce trebuie să știi despre adaptarea nou-născutului la noul său mediu de viață

Pentru un proaspăt părinte, primele zile din viața unui bebeluș vin cu multe neliniști și necunoscute, generate de schimbările care apar în organismul micuțului, dar și de modul în care fiecare nou-născut se adaptează la noua sa viață. Chiar dacă unele procese care au loc nu sunt afecțiuni grave, care să conducă la anumite repercusiuni în timp, ele provoacă stres atât pentru bebeluș, cât și pentru părinți.

O astfel de provocare este chiar apariția colicilor în primele săptămâni de viață ale nou-născutului, care se manifestă cu un plâns greu de consolat, spasmodic și cu contracturi abdominale.

 

 1. Ce sunt și când apar colicii la bebeluși?

Colicii reprezintă procesul prin care sistemul digestiv al bebelușului se adaptează la noul mod de alimentație bazat pe lapte, diferit de cel din mediul intrauterin, cu care a fost obișnuit până la naștere. Anumite componente din lapte pot provoca anumite intoleranţe, ori anumite obiceiuri nesănătoase din regimul de viață al mamei pot avea urmări neplăcute pentru digestia copilului. Totodată, un tranzit intestinal lent, ori o dezvoltare incompletă a sistemului digestiv, din care lipsesc probioticele, poate fi o altă cauză a durerilor abdominale.

În general, apariția colicilor are loc în jurul săptămânii a șasea de viață a bebelușului și poate provoca neplăceri timp de trei sau șase luni până când ajung să dispară de la sine, atunci când organismul bebelușului va fi pregătit.

Pe lângă beneficiile pe care le aduce alăptarea, aceasta este și principalul motiv care conduce la apariția colicilor.

 2. Care sunt simptomele pe care le au bebelușii când apar colicii? 

Deoarece bebelușii nu se pot exprima în cuvinte, ei apelează la limbajul nonverbal pentru a le transmite părinților fiecare emoție și stare pe care o trăiesc.

Colicii sunt ușor de recunoscut atunci când plânsul intervine în orice moment al zile fără motiv, în special imediat după ce bebelușul a mâncat și prezintă anumite crampe chinuitoare, care determină agitație, încovoierea corpului sau îndoirea picioarelor. În plus, poate  prezenta gaze, sughiț, cât și tulburări de tranzit și burtică tare a bebelușului.

În general, durerile provocate de colici sunt greu de calmat, copilul fiind într-o continuă stare de neliniște și de disconfort, pe care o manifestă printr-un plâns agitat, care îl privează și de somn. 

 3. Ce poți face când apar colici - metode de alinare  a durerii

Deși este o problemă pe care mamele au întâmpinat-o dintotdeauna, încă apar semne de întrebare privind găsirea celei mai bune soluții care să aline durerea micuțului cât mai rapid. 

Pe lângă hranirea bebelușilor cu o alimentație corectă, administrând mese dese și în cantități mici, sunt câteva metode recomandate pentru calmarea colicilor, cum ar fi masajele ușoare aplicate pe burtică, baia călduță, sau compresele cu apă caldă.

Anumite tratamente naturiste sau medicamentoase pot fi administrate mamei sau copilului doar după consultarea medicului pediatru, astfel încât să nu afecteze sistemul hormonal al celor doi.

O altă soluție, ar fi schimbarea biberonului cu unul special, care să elimine absorbția de aer odată cu procesul de hrănire.

Așadar, apariția colicilor în primele săptămâni de viață reprezintă o etapă importantă, dar normală din viața bebelușului, care poate fi prevenită și gestionată cu ușurință, deși nu se cunosc toate cauzele care duc la apariția acestui disconfort. O atentă monitorizare a copilului după alăptare și hrănirea acestuia într-un mediu cât mai relaxat poate preveni apariția colicilor, în paralel cu o gestionare corectă a alimentației pe care o adoptă și mama bebelușului.

Sursa foto: Pexel.com

Articole recente: