Când se întoarce bebelușul? Iată ce trebuie să știi pentru a fi pregătită de naștere!

De-a lungul sarcinii, l-ai simțit pe cel mic cum se mișcă în burtică și aștepți cu sufletul la gură momentul nașterii, pentru a-l ține, în sfârșit, în brațe! Dar, înainte de momentul nașterii, mai ai o mulțime de întrebări, iar una dintre cele mai importante este cea legată de întoarcerea bebelușului în burtică. Se va întoarce bebe la momentul potrivit, pentru ca nașterea să decurgă normal? Cea mai simplă metodă pentru a scăpa de toate temerile legate de travaliu și naștere este să te informezi, așa că, din articolul următor vei afla când trebuie să se răsucească bebelușul în burtica ta, ca să ai o naștere cât se poate de ușoară!

 

 1. Când se întoarce bebelușul în burtică? 

După ce afli că ai rămas însărcinată, îți pui o mulțime de întrebări legate de naștere, de modificările din timpul lunilor de sarcină, în timp ce te apuci de pregătiri pentru venirea micuțului pe lume. Se apropie momentul mult așteptat, iar la sfârșitul zilei, te așezi pe canapea și privești toate modificările făcute pentru camera bebelușului. Ești mulțumită că toate pregătirile sunt aproape gata, dar te întrebi: oare și bebe este pregătit pentru naștere?

1.1. Care sunt pozițiile bebelușului în burtică?

În prima jumătate a sarcinii, fătul are dimensiuni micuțe, așadar, el se poate mișca nestingherit în lichidul amniotic din burtica ta. Însă, odată ce se apropie momentul travaliului, bebelușul crește și are un spațiu redus pentru a se răsuci ușor, așa cum era obișnuit înainte. Își poate mișca mâinile și picioarele, dar îi este mai dificil să-și răsucească întregul corp, dar cum stă de fapt?

Pozițiile pe care le poate adopta bebe sunt următoarele:

  • Poziția anterioară

Aceasta este cea mai bună poziție a bebelușului pentru naștere! Cel mic este așezat cu fața către spatele tău și are capul îndreptat în jos, către pelvis. Bebelușul își poate îndoi ușor capul și gâtul și își ține bărbia îndreptată către piept. În timpul travaliului, zona cea mai îngustă a căpșorului său va apăsa cervixul, ajutându-l să se deschidă pentru naștere. Este poziția ideală pentru o naștere ușoară și fără complicații!

  • Poziția posterioară

Cel mic are capul îndreptat în jos, dar, spre deosebire de poziția anterioară, fața va fi îndreptată către burtica ta și nu către spatele tău. Este poziția exact opusă celei anterioare. Dacă bebelușul se află în poziția posterioară, acest lucru înseamnă un travaliu prelungit, însă vestea bună este că, în cele mai multe cazuri, cel mic se va răsuci spontan și se va așeza în poziția corectă, chiar înainte de naștere.

  • Poziția de închidere

În poziția de închidere, capul bebelușului rămâne în sus și nu se îndreaptă către cervixul tău. Picioarele bebelușului vor fi așezate în jos în felul următor: fie vor sta încrucișate sub fundulețul său, fie vor sta în fața corpului său, fie ambele picioare sau doar unul vor fi îndreptate spre canalul de naștere. În toate situațiile, poziția de închidere nu este ideală pentru naștere. Însă, ajutorul doctorului și al asistentelor este esențial în găsirea unei soluții pentru siguranța ta și a celui mic.

  • Poziția transversală

Bebelușul este așezat orizontal în uter, însă această situație este foarte rar întâlnită la naștere. Dacă cel mic rămâne, totuși, în poziție transversală, vei avea nevoie de o naștere prin cezariană.

1.2. Când se întoarce bebe în burtică, fiind pregătit pentru naștere? 



În timp ce cauți o poziție cât mai relaxată pe o pernă pentru gravide confortabilă, îl simți pe bebeluș cum lovește burtica! Chiar poți simți, uneori, cum se răsucește și își schimbă poziția, dar pe măsură ce se apropie momentul nașterii, vrei să știi dacă bebelușul se află în poziția anterioară, pentru a scăpa de-o grijă.

Începând cu săptămâna 30 de sarcină, bebelușul se va așeza în poziția potrivită, având capul îndreptat spre pelvisul tău. Totuși, poziționarea corectă poate avea loc chiar și între săptămânile 33 și 36 de sarcină.

Dacă până în săptămâna 36 de sarcină, fătul nu s-a întors corect, amintește-ți că acest proces diferă de la sarcină la sarcină, chiar la două sarcini ale aceleiași femei! Cel mic se poate întoarce spontan, chiar și în timpul travaliului, așa că nu trebuie să te îngrijorezi!

2. Situația când bebelușul NU se întoarce în burtică pentru naștere

Există, totuși, câteva situații speciale, în care cel mic nu se întoarce în poziția anterioară, care este cea mai potrivită pentru o naștere în siguranță.

Acest lucru se poate întâmpla dacă:

  • ai uterul mărit de la o naștere anterioară, iar bebelușul este prea mic;
  • există probleme la nivelul uterului: are fibroame sau îl incomodează pe bebeluș atunci când încearcă să se așeze corect;
  • ai o sarcină gemelară: este posibil ca ambii bebeluși sau doar unul dintre ei să nu adopte poziția corectă;
  • există o cantitate prea mare sau prea mică de lichid amniotic;
  • uterul tău are o formă neregulată;
  • există alte anomalii ale uterului.

Dacă bebelușul nu adoptă poziția corectă pentru naștere, cu siguranță te întrebi ce se poate face într-un astfel de caz. Ei bine, este important să mergi la consultații și să urmezi toate recomandările indicate de doctorul tău! Acesta va monitoriza cu atenție sarcina, iar în urma unei ecografii, poate încerca să apese ușor în anumite puncte de pe abdomenul tău, pentru a-l încuraja pe micuț să se răsucească în poziția corectă. Dacă nici această variantă nu are succes, doctorul va decide dacă ai nevoie de o operație de cezariană, pentru a nu-ți pune în pericol sănătatea.

 

În concluzie, de cele mai multe ori, bebelușul tău va adopta poziția corectă pentru naștere în ultimele săptămâni de sarcină ori, chiar în timpul travaliului. Totuși, dacă acest lucru nu se întâmplă, doctorul tău și echipa medicală vor lua cea mai bună decizie pentru a proteja sănătatea ta, dar și sănătatea celui mic!

 

Sursă foto: Shutterstock.com

Articole recente: