Cand Sta Bebe in Sezut? Noutati despre Dezvoltarea Posturii Bebelusului

Copilul trebuie invatat sa stea in sezut, asa ca cea mai buna idee este sa fie sprijinit de pernele patului. De multe ori, aceasta afirmatie o emit rudele binevoitoare sosite in vizita, bunica care a crescut mai mult copii pe vremuri, deci este experta in domeniu. Din pacate, ideea este gresita, punand in pericol sanatatea copilului, care nu are muschii dezvoltati si nu poate sta corect in fund. Presiunea pe coloana devine tot mai mare, iar riscurile exista, cu siguranta.

cand sta bebe in sezut

Evident ca bebe va fi ajutat, iar parintii vor avea un rol important in acest demers, insa totul trebuie realizat la varsta potrivita. La 5 luni micutul se va ridica cu putin ajutor, dar va sta singur in sezut doar in jurul varstei de 7-8 luni. Exista de altfel cateva etape bine definite de catre specialisti in ceea ce priveste dezvoltarea copilului: isi ridica capsorul, se rostogoleste, se taraste pe burta, se aseaza in sezut, merge in 4 labe, se ridica in picioare.

Caretero Tarc de joaca Quadra

Iata cateva noutati despre momentul acesta:

Pentru ca bebe sa invete aceasta postura, trebuie sa deprinda si alte lucruri importante, precum: pastrarea echilibrului, controlarea buna a capsorului, coordonarea miscarilor si dezvoltarea muschilor trunchiului, picioarelor si mainilor.

Exercitii de stat in fund a bebelusului cu ajutorul parintilor

Stimularea copilului pentru a sta in sezut trebuie sa fie constanta, iar rabdarea una dintre calitatile de baza ale adultilor din preajma sa, identificandu-se usor cateva exercitii pe care parintii le pot realiza cu bebe:

    • Copilul este asezat pe burtica in patut si incurajat sa-si ridice capul pentru a-si intari musculatura, mamicile pot gasi aparatoare de patut pe www.babyneeds.ro care le vor ajuta sa previna vreun incident nedorit;

Deseda Set aparatori laterale 140x70 cm Marinar

  • Bebe va fi asezat pe burta si atras sa se tarasca cu ajutorul unor jucarii pozitionate la o oarecare distanta de el;
  • Bebelusul va fi pus pe spate, cu capul spre mama ce isi va aseza mainile sub bratele sale ridicandu-le usor si stimulandu-l astfel sa participe la exercitiu;
  • Dupa ce a implinit varsta corespunzatoare, bebe poate fi pus in fund si lasat cateva minute pentru a-si gasi echilibrul. Mama trebuie sa fie atenta si sa-l prinda imediat sa nu cada, altfel copilul s-ar putea speria;
  • Este asezat pe o masa, cu picioarele atarnate, apoi este prins de manute si tras in sus pentru a se aseza (exercitiul poate fi realizat de cate ori este posibil, micutul invatand curand sa depuna singur efort pentru a se ridica).

Cand sta bebe in fundulet

Daca musculatura nu este dezvoltata in acest sens, atunci bebe va ramane blocat intr-o pozitie din care nu va sti sa iasa si care-l va descuraja sa se aventureze singur mai departe, astfel incat parintii trebuie sa fie atenti la urmatoarele lucruri:

  1. Bebelusul incepe sa-si sustina singur capul, asadar va fi pregatit in curand sa stea si in fundulet;
  2. Se ridica in picioare agatandu-se de diferite obiecte si se aseaza singur apoi in sezut;
  3. Se intoarce singurel pe o parte, sprijinindu-se de pat, apoi se ridica.

Tarcul de copii – un produs ideal pentru exercitii de sezut

Mamicile au nevoie de o zona sigura in casa pentru bebe care incepe de la 5 luni sa se rostogoleasca, sa se ridice si sa incerce sa evadeze din patutul sau, astfel incat tarcul poate fi raspunsul perfect pentru prichindeii energici. In acest sens parintii vor consulta aici cateva produse ideale:

  • Peretii sai sunt solizi si pot fi folositi de copil sa se sprijine pentru a se ridica in picioare;
  • Salteaua din burete ii va atenua cu brio orice cazatura;
  • Peretii din plasa transparenta ii va oferi posibilitatea de a vedea ca nu este singur si ca mama il supravegheaza permanent.

Bebelusul tau cum a invatat sa stea in fundulet?

Lionelo Tarc de joaca Stella Beige

O intrebare destul de des intalnita pe buzele tuturor mamicilor, curioase de modul cum se dezvolta copilul prietenelor sau al rudelor. Tarcul de joaca pare sa aiba un rol important in acest demers deoarece este un mediu sigur in care bebe poate invata sa stea in fundulet, sa se rostogoleasca, fara sa existe vreo posibilitate de accidentare.

Extrem de confortabil, tarcul permite copilului diferite miscari datorita inelelor de sustinere cu care este prevazut. In acest mod, micutul isi dezvolta abilitatile motorii si beneficiaza de o sala proprie de exercitii necesare in acest sens. In plus, tarcul de joaca se poate plia rapid si poate fi luat in vacanta cu usurinta, poate fi mutat din loc si este prevazut ca o caracteristica importanta anti-pliere, astfel incat siguranta este garantata.

Un articol semnat de kinetoterapeut Vasile Simona

Vasile Simona este absolventă a Facultății de Kinetoterapie din cadrul ANEFS. Pregătirea profesională și dobândirea abilităților au însemnat ani de studiu, precum și participarea la numeroase conferințe și traininguri pe tematică medicală. A practicat kinetoterapia în diverse clinici, acumulând în timp o vastă experiență în reabilitarea pacienților după accidente, leziuni și accidente vasculare cerebrale, gimnastică pre și post natală, fizioterapie cu pacienți răniți și / sau post-traumatici. 

Articole recente: