Cand Vad Bebelusii? Iata ce NU stiu parintii despre vederea la copii

Fiinte dragalase dar inca neputincioase, bebelusii incep sa evolueze frumos inca de la nastere, dezvoltandu-se pe zi ce trece. La fel cum au nevoie timp si exercitiu pentru a putea invata sa mearga si sa vorbeasca si pentru a putea vedea ca un adult este necesara o perioada de acomodare si exersare. Vazul este unul dintre simturile cu care sunt dotati inca din burtica mamei, unde puteau sa faca diferenta intre lumina si intuneric. Abia in jurul varstei de doi ani vederea va fi complet dezvoltata.

cand vad bebelusii

Ochii nou-nascutului au capacitatea de a vedea perfect, dar,  mușchii care se ocupă de mișcările lor, cristalinul (cel care functionează ca o lentilă care ne ajuta sa vedem clar atat la apropiere cat si la distanta) inca au nevoie de antrenament pentru a functiona la parametrii maximi. De asemenea lumea exterioara este plina de lucruri noi pe care puiul le vede pentru prima oara. Are nevoie de timp ca sa se obisnuiasca putin. La inceput vede in tonuri de alb si de negru, apoi la cateva saptamani percepe prima culoare, rosu. Vazul presupune din partea micutilor un antrenament al ochilor deoarece trebuie sa invete cum sa-i foloseasca, cum sa priveasca, cum sa ii miste pe amandoi simultan si sa transmita informatii care sa se uneasca in creier. Ca si manutele, ochii nu stiu de la inceput cum sa functioneze bine impreuna.

Badabulle – B015006 Lampa de veghe muzicala Norisor Pufos

Iata cateva curiozitati legate de vederea bebelusilor:

Mamicile se intreaba de foarte multe ori daca prichindeii lor văd bine si alearga la medicul pediatru pentru a se linisti cu privire la acest subiect. Ele afla o multime de lucruri interesante si realizeaza ca au un rol important in dezvoltarea acestui simt, stimulandu-i pe micuti sa priveasca obiectele din jur, dezvoltandu-le memoria si starnindu-le curiozitatea.

Summer Infant-6556-Lampa Sunete Si Proiectii Mieluselul Cel Bland

Vazul la nastere

Sosirea pe lume a bebelusilor este un moment asteptat cu sufletul la gura de toti membrii familiei care privesc incantati faptura minunata ce tocmai a sosit in viata lor. Totusi de ce doarme bebe atat de mult și de ce nu deschide mai des ochisorii albastri pentru a privi in jur? Haideti sa aflam!

  • La nastere, privirea micutului este mai mult incetosata;
  • Raspunde la stimuli luminosi cu expresii de uimire si interes
  • Vede doar lumini si umbre;
  • Nou-nascutul doarme foarte mult timp dar in timpul acesta creierul lui invata, se dezvolta, evolueaza in continuare
  • Ii plac contrastele intense

Vederea in primele 3 luni

Daca la nastere bebe nu stie cum sa isi coordoneze ochisorii, uneori cate unul fugind intr-o parte, spre ingrijorarea parintilor, incet el va inregistra progrese semnificative:

  • Adora sa priveasca fetele, asa ca ofer-i timp din plin sa o analizeze pe a ta

  • Strabismul se poate rezolva de la sine in primele luni de viata

  • Dupa prima luna incepe sa vada contraste puternice si ochii focuseaza mult mai bine;

  • Culorile primare, de exemplu rosu, sunt observate pentru prima data;

  • Pana la 3 luni ajunge sa vada toate culorile, dar tonurile sunt inca greu de diferentiat

  • Copilul este interesat de jucarii puternic colorate si le urmareste cu privirea (daca nu se intampla acest lucru, atunci va fi nevoie de o vizita la medicul oftalmolog sau neurolog pediatru);

  • Poate urmari cu privirea in plan orizontal in unghi de 180 de grade

  • O lampa de veghe muzicala poate fi un ajutor in dezvoltarea acestui simt, ea raspandind lumini colorate pe peretii camerei, in acest sens parintii pot da o raita pe site-ul https://www.babyneeds.ro/lampi-de-veghe/ pentru a cumpara un produs util.

Vederea bebelusului la 6 luni

Micutii incep sa recunoasca obiectele din jur, persoanele si sunt incantati sa se joace si sa rada amuzati Ei se dezvolta constant din toate punctele de vedere, iar vazul nu reprezinta o exceptie.

  • Conexiunile dintre crier si ochi devin din ce in ce mai mature

  • Vede unde se afla o jucarie, intinde mana si o apuca,adaptandu-si foarte bine miscarile, dovada a exercitiului intens pentru imbunatatirea coordonarii mana-ochi

  • Se dezvolta vederea profunda, astfel incat micutul va putea vedea lucrurile tridimensional

  • Isi foloseste vazul pentru a invata, pentru a integra informatii motorii si a-si pastra echilibrul astfel reuseste sa stea in fundulet sisa se ridice in picioare mai tarziu.

  • Analizeaza cu mare atentie fetele si obiectele din jur

  • Poate urmari o minge care se rostogoleste

  • Poate diferentia foarte bine culorile

  • Vede la distante mult mai mari si priveste cu scop mediul inconjurator

  • Poate urmari cu privirea si in plan vertical si in plan orizontal

      Vederea bebelusului de 9 luni

      La aceasta varsta se pare ca vazul este deja perfect dezvoltat, clar si precis, mamicile observand urmatoarele lucruri despre puiutii lor:

      • Vede la fel de clar ca un adult

      • Recunoaste persoanele sau lucrurile de la departare, se poate concentra pe lucruri care se misca repede, uneori si atunci cand se plimba cu masina.In acest sens se recomanda folosirea de parasolare pentru bebelus pentru protejarea vederii de lumina puternica a soarelui;

      • Se realizeaza o legatura puternica intre ochi, miscare si memorie;

      • Cu ajutorul jocurilor si altor activitati se poate incuraja coordonarea intre ochi si mana copilului

      • Iubeste in continuare sa analizeze fetele, dar incepe sa se orienteze din ce in ce mai mult catre jurcarii

      • Invata ca obiectele exista si dupa ce dispar din campul lui vizual (permanenta obiectelor)

      • Intelege mai bine distantele si profunzimile

      • Priveste in toate directiile

      Cand se ingrijoreaza mama referitor la vederea bebelusului

      Se recomanda ca parintii sa fie foarte atenti la modul cum evolueaza bebe si sa ia masuri in urmatoarele situatii:

      1. Daca nu urmareste cu privirea obiectele dupa varsta de 3 luni  

      2. Daca are strabism dupa varsta de 6 luni (ii fuge unul sau amandoi ochisorii);

      3. Ochii se misca tot timpul si nu se poate concentra sa priveasca fix;

      4. Daca unul dintre membrii familiei a avut sau are probleme deosebite legate de vaz.

      Ca regula generala este indicat ca toti copilasii sa ajunga la un control oftamlologic in primul an de viata

      Parasolar auto retractabil REER 70857

      Tu cum ai antrenat vederea bebelusului tau?

      Mamicile experimentate recomanda diverse activitati si jocuri interesante care sa-i starneasca curiozitatea copilului si sa-l ajute sa-si dezvolte abilitatile de a vedea un lucru, de a-l atinge si apuca si apoi identifica. In acest proces un rol deosebit l-a avut si banala lampa de veghe, cu dublu rol: il adoarme mai usor si ii stimuleaza simturile.

      Lampa cu sunete si proiectii este un accesoriu potrivit pentru dormitorul copilului pentru ca aduce cu sine o atmosfera de basm, intretinuta de multimea de stelute proiectata pe tavan, de cantecele de leagan si de sunetele din natura cu care este dotata. Ochisorii micutului vor fi incantati sa priveasca culorile si formele interesante care se rotesc in jurul lui.

      Un articol semnat de DR. Maria Lupu

      Dr. Maria Lupu este medic rezident neurolog pediatru în cadrul Spitalului de copii "Dr. Victor Gomoiu" București. A absolvit Facultatea de Medicină la Universitate de Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu", din Cluj-Napoca iar în prezent este doctorand al Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila, din București. A participat ca voluntar în cadrul mai multor organizații non-profit în acțiuni de strângere de fonduri, târguri caritabile pentru copii cu suferințe neurologice și în organizarea de conferințe medicale. După ce a devenit mamă, Dr. Maria Lupu a decis să împartă și cu alți părinți informațiile și cunoștințele acumulate în tot acest timp. Motiv pentru care în prezent, cei interesați îi pot urmări sfaturile și online,  pe conturile de socializare "neuro_ped".

      Articole recente: