Când zice bebe primul cuvânt? La ce să te aștepți în legătură cu acest eveniment important din viața copilului tău

Pe lângă celelalte dezvoltări fizice și cognitive ale bebelușului, primul cuvânt pe care îl rostește e deosebit de important. Acesta indică începutul unei noi etape în viața sa - aceea când poate înțelege cuvintele părinților și poate el însuși să-și exprime emoțiile. 

1. La câte luni spune bebe primul cuvânt?

Nu există un moment exact când bebelușul începe să vorbească. Evenimentul poate avea loc oricând între 9 și 14 luni. La prima aniversare, e probabil ca cel mic să spună de la unul până la trei cuvinte simple. Chiar dacă nu le pronunță complet, se poate înțelege ușor ce a vrut să zică.

Dacă după 12 luni, încă nu pot să formeze cuvinte complete, nu e nevoie să te îngrijorezi, dacă observi că scoate multe sunete, ceea ce indică că bebelușul încearcă să spună ceva. E un semn bun și atunci când pare că micuțul te înțelege când vorbești. Iată ce ar trebui să poată face:

  • să folosească gesturi ca să se exprime;
  • răspund la numele lor;
  • se opresc din activități când aud „nu”.

Înainte să rostească primul lor cuvânt, copiii „exersează” scoțând sunete care seamănă, pe parcurs, din ce în ce mai mult cu silabe care formează cuvintele pe care le vor cunoaște. Uneori, chiar și cuvintele întregi nu se aud așa de bine. Bebelușul face eforturi pentru a pronunța, așa că, uneori, ceea ce el crede că e o reproducere exactă a ceea ce aude, se dovedește a fi aproape de neînțeles pentru adulți.

2. Primul cuvânt la bebeluși și etapele dezvoltării limbajului

De obicei, copiii își strigă prima dată părinții, un frate sau o soră. Uneori, primul cuvânt la bebe poate fi numele unui animal de companie sau al unei jucării. 

E important pentru dezvoltarea limbajului să vorbești cu copilul și să-i citești mult mai devreme de șase luni. Astfel și primele cuvinte pot apărea mai repede și, în plus, va acumula mai repede un vocabular bogat. Sunt de ajutor cărțile cu povești sau unele jucării educative la acest capitol. 

Există mai multe etape ale dezvoltării limbajului după ce copilul a rostit primul cuvânt. 

  • la început, cuvintele sunt însoțite de multe gesturi; mai apoi cuvintele încep să predomine;
  • la 15 luni, copilul poate numi părțile corpului când i le indici;
  • între un an și 18 luni începe să numească obiecte familiare;
  • tot atunci, copiilor începe să le placă să li se citească sau să asculte cântecele; (instrumentele muzicale pentru copii pot să îi facă să îndrăgească muzica);
  • la 18 luni, majoritatea copiilor știu deja cel puțin 10 cuvinte; mai ales după ce știe deja 50 de cuvinte, va acumula cunoștințe noi foarte repede;
  • până la două luni, micuțul învață să se refere la sine însuși după nume;
  • între 12 și 15 luni, copilul înțelege instrucțiuni simple, iar după doi ani și propoziții mai lungi;
  • la doi ani, acesta poate formula cereri scurte care conțin numele său și încă un cuvânt.

3. Primul cuvânt la bebeluși: când e cazul să te îngrijorezi?

Fiecare copil se dezvoltă în ritmul său. De aceea și perioada în care poate rosti primul cuvânt este de 5, la 9 sau 14 luni. Uneori, există semne care îți arată că ceva nu este în regulă în ceea ce privește dezvoltarea limbajului bebelușului. Printre acestea, se numără:

  • bebelușul nu înțelege cuvinte simple până la 15 luni, precum „nu” sau „pa”;
  • până la 15 luni, copilul nu folosește deja câte un cuvânt odată;
  • până la 21 de luni, nu poate urma instrucțiuni simple;
  • sunetele care nu fac parte din cuvinte sunt îngrijorătoare când apar încă la doi ani;
  • la doi ani cel târziu, copilul nu poate indica părțile corpului când îi sunt arătate;
  • la doi ani, nu alătură două cuvinte.

Când mergi la un consult la medicul pediatru, trebuie să îi semnalezi orice semne de îngrijorare ai observat, pentru ca acesta să-l evalueze corespunzător. 

Deși fiecare copil se dezvoltă în ritmul său, e necesar ca anumite etape ale dezvoltării să apară mai devreme sau mai târziu în cazul tuturor. Poți să te aștepți ca primul cuvânt să fie rostit începând cu 9 luni, pentru ca până la doi ani micuțul să-și lărgească semnificativ vocabularul. 

Sursa foto: Storyblocks.com

https://www.healthline.com/health/baby/toddler-language-milestones

https://www.parentingscience.com/when-do-babies-say-their-first-word.html 

Articole recente: