Cât trebuie să doarmă un copil în funcție de vârstă - părinții întreabă, medicii răspund



Somnul este fundamentul dezvoltării sănătoase a copiilor. În general, micuții au nevoie de mult somn și majoritatea își vor petrece aproximativ 40% din copilărie dormind. Însă, cum îți poți da seama dacă micuțul tău doarme suficient? Și ce poți face să îi asiguri copilului un somn mai bun și odihnitor?

În acest ghid vei putea găsi răspunsurile la întrebările părinților legate de durata optimă a somnului la copii, în funcție de vârstă.

Sfaturi pentru un somn sănătos - ce poți face dacă copilul tău nu poate dormi?

 1. Cat trebuie sa doarmă un copil - importanța și beneficiile somnului pentru copii 

Somnul este foarte important pentru dezvoltarea fizică și emoțională a copilului. Beneficiile unui somn odihnitor includ, de la dezvoltarea abilităților motorii și de coordonare, la cele legate de menținerea unei greutăți corporale sănătoase și îmbunătățirea abilităților cognitive. De asemenea, un somn bun poate avea proprietăți de vindecare: copiii care dorm suficient se pot vindeca de răceli mai repede și sunt mai puțin susceptibili la diverși factori de stres.

2. Câte ore trebuie să doarmă un copil în funcție de vârstă?  

Fiecare copil este diferit, iar timpul necesar pentru somn de care are nevoie fiecare variază în funcție de anumiți factori, inclusiv vârsta. Mai jos sunt câteva repere generale referitoare la orele necesare pentru odihna unui copil, în funcție de vârstă.

2.1. Cât trebuie să doarmă un nou-născut (0-3 luni)? 



Medicii pediatri recomandă ca nou-născuții să doarmă între 14 și 17 ore în fiecare zi. Din cauza nevoii de hrănire la câteva ore, perioada de odihnă este, de obicei, împărțită în mai multe intervale de somn scurte. Un studiu recent arată că jumătate dintre bebelușii de 6-12 luni nu au dormit mai mult de 6-8 ore consecutive noaptea. Medicii explică faptul că fluctuații ale tiparului de somn la nou-născuți sunt normale și nu indică neapărat o problemă.

2.2. Cât trebuie să doarmă un bebeluș (4-12 luni)? 

Bebelușii cu vârsta cuprinsă între 4 și 11 luni ar trebui să doarmă între 12 și 15 ore, dintre care 3-4 ore pe timpul zilei. În această perioadă, sugarul este în creștere și, de aceea, are nevoie de odihnă adecvată. Somnul permite creierului să își dezvolte rețelele neuronale care facilitează gândirea și procesele de învățare și care ajută la formarea comportamentului.

2.3. Cât trebuie să doarmă un copil mic (1-3 ani)? 

Copiilor mici li se recomandă să doarmă între 11 și 14 ore în fiecare zi. Chiar dacă aceștia dorm mai puține ore decât bebelușii, somnul rămâne esențial pentru sănătatea și dezvoltarea lor armonioasă. În plus, medicii mai recomandă și una-două reprize de 30-40 minute de somn în timpul zilei.

2.4. Cât trebuie să doarmă un preșcolar (4-6 ani)?



Copiii între 4 și 6 ani ar trebui să aibă în jur de 10-13 ore totale de somn. Și la aceste vârste, un „pui de somn” la prânz poate aduce beneficii precum îmbunătățirea comportamentului și o stare generală de sănătate mai bună.

 2.5. Cât trebuie să doarmă un elev (7-12 ani)? 

Medicii pediatri recomandă copiilor care merg la școală să doarmă în total 9-12 ore în fiecare zi. Deoarece intervalul de 7-12 ani presupune mai multe perioade de dezvoltare, nevoile individuale ale oricărui copil pot varia semnificativ. Copiii de 7-10 ani au, de obicei, nevoie de mai mult somn decât cei care sunt în ciclul gimnazial sau se apropie de liceu. Pubertatea schimbă tiparele lor de somn și vine cu un nou set de provocări.

3. Sfaturi pentru un somn sănătos - ce poți face dacă copilul tău nu poate dormi? 



Cercetările arată că până la 40% dintre copii se confruntă, la un moment dat, cu probleme ale somnului. Lipsa odihnei poate avea un efect negativ asupra atenției, comportamentului, emoțiilor, relațiilor sociale și performanțelor școlare ale copilului.

Iată câteva sfaturi și sugestii care te pot ajuta să le asiguri celor mici un somn odihnitor:

  • În cazul bebelușilor, încearcă diverse tehnici de relaxare, cum ar fi o baie caldă, masajul sau legănarea ușoară în brațe. Poți crea o atmosferă relaxantă cu ajutorul muzicii sau prin intermediul sunetelor ambientale. În același timp, asigură temperatura potrivită în cameră (între 21-24°C). Păstrează o rutină chiar și atunci când apare regresia somnului și bebelușul tău se trezește fără motiv;
  • În cazul copiilor mici, păstrează o rutină consistentă pentru somnul de prânz și cel de noapte. Încurajează-ți copilul să doarmă în propria cameră și asigură-te că salteaua patului și pernele pe care doarme sunt confortabile și funcționale. Dacă cel mic se teme de întuneric, oferă-i o jucărie de pluș cu care să doarmă și aprinde o veioză pe noptieră. Nu în ultimul rând, asigură-te că micuțul tău își consumă energia într-un mod productiv pe timpul zilei, de preferat în aer liber;
  • Pentru școlari, este important să existe limite clare pentru odihnă. Păstrează dispozitivele electronice (computer, TV, tabletă, telefon etc.) în afara camerei copilului și stabiliți împreună reguli pentru închiderea dispozitivelor înainte de culcare.

Deși numărul orelor de somn este un reper pentru părinți, la fel de important este să observi starea fizică și emoțională a micuțului sau micuței tale. Dacă sesizezi unele schimbări sau probleme de somn ale copilului (insomnii, coșmaruri etc.) este important să discuți toate aceste aspecte cu medicul pediatru. Un copil fericit și sănătos este unul odihnit!

Surse foto: shutterstock.com, pexels.com

Articole recente: