Cataracta la copii - Cine este predispus sa dezvolte aceasta afectiune si de ce? Simptome si Complicatii!

 

Cataracta reprezinta principala cauza de orbire la nivel mondial. Aceasta afectiune oftalmologica poate fi dobandita sau congenitala si, in vreme ce studiile arata ca aproximativ 70% dintre persoanele trecute de 65 de ani sunt diagnosticate cu ea, exista situatii in care boala apare si la persoane mai tinere, la copii.

 

Aceste cazuri rare fac referire la doua tipuri de cataracta: juvenila si congenitala. Daca prima isi poate face aparitia la un copil care s-a nascut sanatos, cataracta congenitala este prezenta inca de la nasterea bebelusului. Ambele se manifesta, de regula, la ambii ochi, unul dintre ei fiind mai afectat decat celalalt.

 

Cuprins:

Ce este cataracta?

1.1 Tipuri de cataracta la copii

1.2 Simptome ale cataractei

1.3 Care sunt copiii mai predispusi sa dezvolte cataracta?

1.4 Poate fi prevenita cataracta?

Ce complicatii pot fi provocate de cataracta

Tratament pentru cataracta la copii

 

1. Ce este cataracta? 

Cataracta reprezinta o afectiune oftalmologica ce determina scaderea progresiva a vederii prin pierderea calitatilor cristalinului. Acesta din urma functioneaza la fel ca lentila unui aparat foto, focalizand razele de lumina pe retina, trimitand mai departe imaginile catre creier.

 

1.1 Tipuri de cataracta la copii

Cataractele la copii sunt rare si pot afecta un ochi sau pe ambii. Unele tipuri ale acestei afectiuni sunt minore si nu provoaca mari probleme de vedere, in timp ce altele, mai progresive, mai agresive, pot duce chiar la orbire.

 

In cazul copiilor, cataracta e de patru feluri: congenitala, secundara, traumatica si provocata de radiatii. 

  • Cataracta congenitala la copii: Unii bebelusi se nasc cu ea si o manifesta inca din copilarie. Este posibil sa nu afecteze vederea copilului, dar in cele mai multe cazuri este nevoie de tratament.
  • Cataracta secundara la copii: Se formeaza din cauza altor boli, cum ar fi diabetul sau o alta problema a ochilor. Medicamentele cu steroizi pot fi o cauza a acestui tip de cataracta.
  • Cataracta traumatica la copii: Apare dupa ce ochiul micutului este ranit, ori se poate instala cativa ani mai tarziu. 
  • Cataracta provocata de radiatii: Incepe dupa ce ochiul a fost expus la unele tipuri de radiatii.

 

1.2 Simptome ale cataractei

Simptomele cataractei la copii difera, in functie de gravitatea afectiunii. Pe lista celor comune sunt incluse si urmatoarele:

 

- Pupila este alba/mai alba atunci cand este luminata;

- Ochii nu sunt aliniati;

- Miscarile ritmice ale ochilor nu pot fi controlate;

- Vederea este incetosata;

- Sunt semnalate diverse probleme de vedere;

- Luminile par mult mai stralucitoare, chiar orbitoare;

- Apare diplopia sau vederea unui cerc de lumina in jurul obiectelor.

 

1.3 Care sunt copiii mai predispusi sa dezvolte cataracta?

Cum spuneam anterior, un copil se poate naste cu cataracta sau o poate dezvolta de-a lungul vietii. Unii dintre factorii care ajuta la declansarea cataractei sunt: ranirea ochiului, diabetul, otravirea, utilizarea steroizilor, artrita reumatoida sau complicatiile altor boli ale ochiului, cum ar fi glaucomul.

 

Majoritatea bebelusilor care se nasc cu aceasta afectiune au si alte probleme de sanatate. Cataracta congenitala poate fi provocata de factori genetici si poate include o tulburare metabolica cauzata de o deficienta de enzima mostenita. Apare, de asemenea, si din cauza unor probleme cromozomiale, cum ar fi sindromul Down.

 

1.4 Poate fi prevenita cataracta?

Majoritatea cataractelor la copii nu pot fi prevenite, insa evitarea expunerii la soare ajuta. Pentru a proteja ochii copilului de factorii daunatori, expertii recomanda ca cel mic sa poarte o palarie sau ochelari de protectie care sa il apere de razele UV.

 

2. Ce complicatii pot fi provocate de cataracta

Netratarea cataractei la copii poate duce la orbire. De aceea, medicii recomanda consultul de urgenta atunci cand simptomele cataractei si-au facut aparitia. Pentru a se pune diagnosticul, poate fi nevoie de doua teste: cel de acuitate vizuala si de dilatare a pupilelor, ori cel care se realizeaza prin aplicarea unor picaturi de ochi. 

 

3. Tratament pentru cataracta la copii

Tratamentul depinde de simptomele, varsta si starea de sanatate generala a copilului. De asemenea, conteaza si severitatea afectiunii.

 

In unele cazuri, este posibil ca cel mic sa aiba nevoie de ochelari sau lentile de contact, care il vor ajuta sa vada mai bine. Pe de alta parte, multi copii cu varste mai mari de 1 an sunt supusi unei interventii chirurgicale pentru a elimina cataracta si a fi introdusa o noua lentila.

 

Fiind o afectiune care poate duce la pierderea vederii, consultarea unui medic specialist trebuie facuta imediat dupa observarea primelor simptome. Operatia de cataracta nu trebuie sa il sperie pe cel mic, indiferent de varsta, pentru ca este o procedura simpla, cu anestezie locala, care nu necesita internare.

 

Sursa foto: Shutterstock.com

 

 

 

Articole recente: