Ce e de facut daca apare varicela la copii

Varicela, numita si varsat de vant de cei mai multi dintre oameni, apare la orice varsta, desi mai ales copiii se confrunta cu aceasta afectiune ce le sperie nespus pe mamici. Specialistii le recomanda sa-si pastreze calmul si sa inteleaga ca pentru micuti e mai usor de suportat varicela decat pentru adultii care se confrunta cu o multime de complicatii neplacute. Aceasta boala este produsa de virusul herpetic varicelo-zosterian, care nu va fi eliminat complet din organism, el ramanand in stare latenta.

De obicei, prezenta virusului nu este sesizabila la nivel vizual (acele bubite apar mai tarziu, abia in faza a doua), mamicile trebuind initial sa se confrunte cu temperatura de peste 38 de grade Celsius care se instaleaza in corpul copiilor, cu starile lor de indispozitie si de oboseala brusca, cu lipsa apetitului (unii micuti chiar refuza sa se hraneasca), cu dureri de cap si inflamatia gatului, cu simptome asemanatoare cu raceala si cu durerile de burtica.

Nosiboo - Aspirator nazal electric green

Iata cateva informatii utile in acest sens

In general, varicela apare mai ales la copiii intre 2 si 14 ani, din acest motiv fiind denumita si boala a copilariei, fiind o afectiune infecto-contagioasa, pe care 90% din oamenii din intreaga lume ajung la un moment dat sa o faca. Mamicile alarmate ar trebui sa stie faptul ca varsatul de vant poate aparea in orice moment al anului, dar in special in anotimpurile iarna si primavara (lunile februarie-aprilie).

Pesztonka Aspirator nazal electric

Surse de infectie

Pentru a reduce riscul aparitiei varicelei la copii, fiecare femeie ar trebui sa stie cum se ia aceasta boala foarte contagioasa:

  • De la bolnavii de varicela prin contact direct, de la persoana la persoana, prin tuse sau stranut;
  • De la bolnavii de varicela prin contact direct cu fragmente de piele din veziculele rupte;
  • Se poate transmite (mai rar, e drept) si prin obiecte murdare de secretii;
  • De la pacientii care au zona Zoster, in perioada in care acestia au vezicule;
  • Un bolnav de varicela este contagios cu 1-2 zile inainte de aparitia eruptiei si pana la 7 zile chiar, atunci cand ultima vezicula se desface de pe piele.

Tratament impotriva varicelei

Din pacate, nu exista un remediu care sa lupte definitiv cu aceasta afectiune, dar simptomele pot fi usor ameliorate:

  • Un preparat antitermic impotriva febrei;
  • Miere si ceaiuri calde de plante impotriva durerilor de gat;
  • O gargara de apa de mare cu sare daca micutul are vezicule localizate si in gura;
  • Consumul de lichide si de alimente moi (chiar si inghetata): budinca, terci, supa-crema, banane;
  • Se vor taia unghiile copilului pentru ca acesta va fi tentat sa se scarpine si astfel sa rupa veziculele, iar semnele vor ramane pe viata;
  • Bubitele se vor tampona cu o crema speciala impotriva pruritului (exista solutii mentolate). Se va oferi o atentie in plus zonelor genitale, sensibile, unde nu se va aplica mentolul, ci creme oferite de doctor;
  • Bai caldute si de scurta durata, uneori se pot adauga otet, bicarbonat de sodiu sau faina de ovaz (reduc senzatia de mancarime);
  • Multa odihna si evitarea contactului cu alte persoane;
  • Nu se vor administra antibiotice sub nicio forma;
  • Exista vaccinuri impotriva varicelei (nu au protectie permanenta);
  • Pacientul trebuie dus neaparat la medic din momentul in care mama isi da seama ca bebe a facut varicela, dar e nevoie sa anunte inainte de a veni pentru a se lua masuri de protejare a altor pacienti de la cabinetul medical.

Sfaturi utile pentru un bolnav de varicela

Parintii au nevoie permenanta de diferite informatii cu privire la bolile pe care le-ar putea avea propriul copil, asa ca trebuie sa cunoasca si urmatoarele lucruri:

  • Aceasta boala este foarte contagioasa, asa ca ar fi bine ca micutii sa nu fie dusi in colectivitati pe aceasta perioada;
  • Supradozarea cu medicamente poate duce la intoxicatii severe, mamicile si taticii trebuie sa fie foarte atenti ce pastile ii ofera si in ce cantitate;
  • Vaccinul varicelos este foarte eficient pentru 99% dintre cazuri;
  • Daca micutul a facut deja varicela, atunci nu mai e nevoie sa faca vaccin pentru ca este deja imunizat.

Tu cum ti-ai ajutat bebelusul bolnav de varsat de vant?

Miniland Baby Aspirator nazal electric

O problema cu care se confrunta micutul in aceasta perioada este reprezentata de simptomele racelii, asa ca din nicio casa nu trebuie sa lipseasca aspiratorul nazal de la Babyneeds care extrage secretiile abundente. Un aparat electric poate fi cea mai buna solutie. El trebuie sa fie adaptat la varsta copilului si la densitatea de mucus, si poate fi folosit inclusiv pe perioada in care apare varicela.

Are un design interesant pentru copil, captandu-i atentia datorita formei de ursulet, un semnal sonor de avertizare pentru a preveni folosirea lui in scop de joaca, iar o utilizare poate avea ca timp 60 de secunde (se recomanda timp de aspirare de 10 secunde pentru fiecare nara).

Articole recente: