Ce este de facut atunci cand copilul tau are torticolis?

Torticolisul la copii, cunoscut si sub numele de gatul stramb sau sucit, nu este o afectiune dureroasa, iar sugarii au dobandit-o cel mai probabil datorita pozitionarii dificile in uter sau poate din cauza unei nasteri extrem de dificile (torticolis congenital muscular). Copilul il poate avea si ca urmare a unei miscari mai bruste sau a pozitiei in timpul somnului (torticolis postural). Din pacate, contractia muschilor gatului poate aparea si ca simptom al unei boli (torticolis simptomatic).

In cazul in care un copil are torticolis, atunci parintii observa ca isi tine capul inclinat intr-o parte, iar barbia este indreptata in partea opusa si ca are miscari doar pe acea parte. Specialistii mentioneaza faptul ca 1 din 25 de copii prezinta afectiunea si ca, deseori, torticolisul la bebelusi este cauzat de muschiul rigid care uneste sternul si clavicula. Din fericire, pediatrul vede aceasta problema, chiar daca parintii bebelusului poate nu isi vor da seama de la inceput ca ceva nu este tocmai in ordine.

Iata cateva sfaturi utile daca bebe are torticolis!

Probabil ca multi dintre adulti isi amintesc ca au trecut si ei printr-o astfel de problema, cand s-au trezit cu gatul stramb intr-o buna dimineata, asa ca se gandesc ca micutii au dureri si se panicheaza. Nu este cazul sa simta asa pentru ca bebelusii cu torticolis nu au dureri si se comporta la fel ca si ceilalti copii, doar ca intampina unele dificultati in a intoarce capul. Medicul este cel care va reusi sa explice toate amanuntele acestei afectiuni, asa ca vizita la cabinet se impune.

Comportamentul copilului cu torticolis

Parintii vor observa ca bebelusul lor nu reuseste sa faca anumite activitati decat pe o parte, asa ca trebuie sa fie foarte atenti cand micutul prezinta urmatoarele simptome:

  • Isi lasa capul doar intr-o parte;
  • Nu isi urmareste parintii cu ochii, ci intoarce capul peste umar pentru a-i vedea;
  • Prefera sa fie alaptat doar la unul dintre sani;
  • Nu poate sa se intoarca spre parintii care-l tin in brate, se simte frustrat si plange uneori.

Tratamentul pentru torticolis la copii

Daca parintii considera ca micutul prezinta aceasta afectiune, atunci trebuie sa mearga la medicul pediatru care va face o investigatie in cele mai mici detalii:

  • Dupa ce pune acest diagnostic, pediatrul va recomanda mamicilor sa faca cateva exercitii fizice cu bebelusii, chiar in intimitatea locuintei lor;
  • Poate fi nevoie si de fizioterapie pentru ca un specialist sa se ocupe de aceasta problema;
  • Dupa cateva saptamani, bebelusul va reveni la consult pentru ca medicul sa observe imbunatatirile sau regresul;
  • Poate fi nevoie si de o ecografie pentru ca se intampla ca micutii cu torticolis sa prezinte si displazie de sold;
  • In cazul torticolisului spasmodic se poate ameliora situatia prin intarirea muschilor antagonisti celor atinsi cu ajutorul kineziterapiei sau pot fi realizate injectii cu doze mici de toxina botulinica care pot paraliza muschii prea activi, ce au provocat aceasta forma de torticolis la copii.

Exercitii pentru torticolis la bebelusi

Parintii sunt cei care pot reusi acasa sa relaxeze muschii tensionati si sa incurajeze pe cat posibil copilul, ajutandu-l sa faca unele exercitii fizice importante:

  • I se ofera sanul sau biberonul pe partea cealalta, foamea determinandu-l sa se miste pentru a manca, indiferent ca se afla in bratele mamei sau in leaganul comod. In cazul in care inca nu i-au cumparat un astfel de produs, parintii pot accesa LINK-ul si vor gasi un leagan relaxant, silentios, dotat cu diferite jucarii amuzante, colorate sau luminoase care-i vor atrage atentia copilului si-l vor sili sa le priveasca intorcand capul;
  • O jucarie zgomotoasa sau colorata strident va fi miscata energic in ambele parti pentru ca bebe sa fie curios sa vada ce se intampla si sa se intoarca;
  • Poate fi pus pe burtica, cu capul asezat in asa fel incat sa nu-si vada parintele. Acesta trebuie sa-l strige, sa-i cante sau sa-i atraga atentia in vreun fel pentru a-l obliga sa intoarca capul.

Ce se intampla daca tratamentul nu da rezultate

In cazul in care niciunul dintre exercitiile acestea nu vor fi folositoare, iar bebe prezinta in continuare aceasta afectiune, atunci se vor avea in vedere urmatoarele:

  • Se va astepta pana la 6 luni si chiar un an, in cazul in care nu sunt identificate alte probleme de sanatate;
  • Daca fizioterapia nu a dat rezultate, bebe poate suferi o operatie de relaxare a muschilor;
  • Cam 15% dintre cazuri necesita o astfel de operatie;
  • Torticolisul la bebelusi mai poate fi provocat si de inflamatii, pareze, scleroza, leziuni, cicatrici sau diverse traumatisme, asa ca se impune o investigatie mai amanuntita in acest caz.

Tu cum ti-ai dat seama ca bebe sufera de torticolis?

Gatul stramb a fost primul lucru observat de parinti, asa ca au incercat sa faca tot ce le sta in putinta pentru a incerca sa usureze situatia copilului prin folosirea unei pernute pentru torticolis ce ajuta nespus la pastrarea gatului in pozitia corecta datorita formei sale anatomice. Poate fi folosita si in timpul calatoriilor, iar capul se va odihni intr-o forma cat mai naturala, in asa fel incat sa nu aduca vreun prejudiciu.

Articole recente: