Ce este fimoza la bebelusi si care sunt simptomele?

 

Nasterea unui copil aduce cu sine nu doar bucuria de a fi parinte ci si un bagaj infomational caruia trebuie sa ii facem fata cumva. Brusc, parintele ajunge sa se pună la curent cu teme medicale, de nutritie sau de parenting, pe care trebuie sa le aiba in vedere pentru binele bebelusului. Una dintre conditiile medicale cu care copilasii (baieti) se confrunta adesea este fimoza bebelusi, cea care dealtfel da si tonul discutiilor pro sau contra decalotare.

Ce este fimoza?

Fimoza bebelusi reprezinta afectiunea prezenta la nivelul preputului, care nu permite decalotarea glandului din cauza existenței unui orificiu preputial stramt. In cele mai multe dintre cazuri fimoza bebe se prezintă sub forma unui invelis de piele, semi-inchis deasupra orificiului preputial, piele care se poate observa sub forma unui exces, in formă de bot de tapir. 

Trebuie inteles faptul ca in cazul sugarilor fimoza este fiziologica, iar decalotarea naturala poate sa survina oricand, pana la varsta de 3-5 ani. Fimoza este deseori asociata cu faptul ca bebelusii au nevoie sa poarte scutece, ceea ce limitează oarecum decalotarea fiziologica naturala a preputului.

Fimoza si complicatiile acesteia

In cele mai multe dintre cazuri fimoza la bebe este fiziologica, ceea ce inseamna ca decalotarea naturala se poate realiza in timp, fara a interveni la nivel chirurgical. Totusi, din cauza unui orificiu preputial stramt se poate intampla sa apara balanita, o afectiune ce se prezinta sub forma de inflamatie la nivelul pielii penisului. Balanita nu necesita interventie chirurgicala, ci se rezolva cu ajutorul compreselor cu rivanol. Totusi, balanita este un semn ca ar trebui sa se faca decalotarea, drept pentru care parintii trebuie sa aiba acest lucru in vedere, astfel incat inflamatiile la nivelul penisului sa poata fi evitate pe viitor. 

Fimoza si decalotarea

Majoritatea medicilor atrag atentia asupra faptului ca decalotarea in cazul fimozei nu ar trebui sa se faca in mod fortat (desi pana acum decalotarea fortata era o tehnica medicala foarte utilizata) deoarece aceasta produce traume fizice si psihice unui copil sau bebelus. Ruperea pielii poate afecta nervii si poate produce durere, afectand astfel calitatea vietii bebelusului si a viitorului adult. In plus, o data facuta decalotarea, acest lucru va trebui continuat tocmai pentru ca pielea sa nu se închida la loc, conducand din nou spre fimoza. 

Se recomanda in schimb decalotarea blanda, pana la nivelul de suportabilitate, realizata in momentul baitei, sau cu ajutorul unor creme speciale, prescrise de catre medic. In mod uzual decalotarea nu aduce mari beneficii, deoarece acumulările de smegma de sub piele sunt eliminate in mod natural de către organism, nefiind necesar sa intervenim, decat in cazul aparițiilor unor infectii. Decalotarea fortata insa creaza predispozitia catre infectare locală, deoarece zona va trebui curatata foarte bine, prin retragerea pielii penisului, astfel incat smegma sa poata fi eliminata. 

Foloseste scutece pentru bebelusi de calitate pentru o igiena buna a zonei intime, vei avea nevoie de seturi de igiena pentru baita si igiena zilnica, iar alegerea produselor eco sunt o alegere buna pentru ca nu contin substante care ii pot dauna bebelusului.

Concluzii

Fimoza fiziologica se poate ameliora o data cu trecerea timpului, unicul rol al penisului in timpul copilariei fiind cel de a elimina urina. Din acest motiv, daca un copil urineaza in jet, fara durere sau alte simptome, atunci se considera ca fimoza nu reprezinta o problema si se poate astepta pana la varsta de 4-5 ani pentru o evaluare medicala, chirurgicala. 

Despre fimoza la bebelusi se discuta din ce in ce mai mult, si nu doar in cercurile medicale, ci si in forumurile pentru parinti. Din toate aceste discutii, ideea centrala este aceea ca decalotarea nu ar trebui să se faca fortat, ci treptat, de preferat chiar de catre copil, in timpul descoperirii propriilor organe sexuale.

 

 Șerban Horia Anastasiu 
Copywriter/ Content writer

Șerban este copywriter/ content writer cu o experiență de aproximativ 8 ani, timp în care a redactat materiale pentru un număr însemnat de domenii. Pentru Șerban ziua de muncă începe cu o cafea bună și muzică de calitate în căști.

Articole recente: