Ce este Spasmul Hohotului de Plans - Cum poate fi OPRIT?

Sindromul SHP – spasmul hotolului de plans isi poate face aparitia din primele saptamani de viata ale micutilor fara sa tina cont de starea de sanatate a acestora. Plansul copilului extrem de suparat, la care se adauga pierderea cunostintei, transforma orice mamica intr-un munte de panica, chiar daca acest episod nu are urmari fizice sau psihice. Foarte multe femei care au trecut prin aceasta problema recunosc ca, prima data cand s-au confruntat cu aceasta criza de plans, nu au stiut cum sa reactioneze.

spasmul hohotului de plans

Astfel, devine necesar ca fiecare mamica sa aiba cunostinte cat mai exacte despre SHP si sa stie cum sa se comporte intr-o asemenea situatie, sa cunoasca factorii declansatori, dar si simptomele, in asa fel incat sa nu-l confunde cu alte afectiuni medicale. Un sfat important pentru orice parinte grijuliu este ca dupa prima criza de acest gen sa se prezinte cu micutul la cabinetul medicului pediatru pentru un consult adecvat.

Baby Einstein Broscuta muzicala Baby Neptune

Iata cateva informatii utile parintilor intr-o astfel de situatie:

Sindromul SHP este caracterizat prin oprirea respiratiei dupa un episod de plans in hohote, colorarea pielii intr-un vinetiu si prin pierderea cunostintei micutului (din cauza irigarii insuficiente a creierului), uneori chiar pana la 1-2 minute. Cand criza a luat sfarsit, copilul isi revine ca si cand nimic nu s-a intamplat, manifestand poate o usoara stare de somnolenta sau o atitudine confuza.

Cauzele SHP

In general, nu exista explicatii concrete ale cauzelor acestui sindrom, mai ales pentru ca majoritatea copiilor nu prezinta afectiuni medicale care sa-l insoteasca, insa pot fi evidentiate urmatoarele:

  • Un factor genetic ar putea fi o cauza, dar specialistii au demonstrat ca doar o treime dintre copiii la care se manifesta sindromul au avut astfel de cazuri in familie;
  • Posibil sa fie o reactie exagerata a corpului copilului la durere fizica sau psihica;
  • Micutii care nu sufera de anemie, dar le sunt administrate suplimente de fier, pot face astfel de crize.

SHP de tip albastru

Pentru ca de obicei copiii se confrunta mai ales cu acest tip de sindrom, mamicile trebuie sa-l recunoasca dupa urmatoarele lucruri:

  1. Copilul plange foarte tare, iar lacrimile ii curg necontrolat pe obraji;
  2. Apar sughiturile, o respiratie suieratoare si suspine puternice;
  3. Gura micutului este deschisa, iar fata incepe sa aiba o culoare albastruie;
  4. Isi pierde cunostinta pentru cateva secunde, chiar pana la 1-2 minute;
  5. Membrele se pot misca spasmodic;
  6. Micutul isi da ochii peste cap.

Vulli Set SOPHIEsticat Girafa Sophie + zornaitoare cu bile

SHP de tip palid

Mai rara decat spasmul hohotului de plans de tip albastru, forma alba se manifesta prin faptul ca prichindelul nu plange deloc, dar devine palid la fata si pica din picioare.

Cand se declanseaza spasmul hotopului de plans

Medicii au observat ca de obicei SHP se declanseaza in jurul varstei de 3 ani si dispare de la sine pe la 5 ani, dar mentioneaza ca isi poate face aparitia chiar si in primele saptamani de viata:

  • Cand copilul resimte stari puternice, precum frica, durerea;
  • Cand bebe se afla in preajma unei persoane dragi, de regula mama;
  • Cand reactioneaza exagerat la anumite emotii negative.

Candide Perna copii plan inclinat 15 grade patut 70x140 cm

Cum se poate opri SHP

Orice mamica ingrijorata de sanatatea copilului sau isi doreste sa afle cum ar putea opri o astfel de criza sau cum s-o previna, iar specialistii recomanda:

  • O abordare psihoterapeutica, care ar putea sa corecteze problemele din relatia mama-copil;
  • Pastrarea starii de calm a parintilor;
  • Asezarea copilului intr-o pozitie orizontala, pe spate, cu piciorusele usor ridicate, cu ajutorul unei perne, click aici pentru a gasi un astfel de produs;
  • Asezarea unei comprese cu apa rece pe frunte si suflarea de aer usor spre fata copilului;
  • Sa se strige pe nume prichindelul si sa fie atins cu blandete pe coapse si peste fata;
  • Nu sunt necesare manevrele de resuscitare;
  • Se poate merge la un neurolog pentru un consult sau se poate face un EEG pentru a exclude vreun diagnostic mai grav.

Tu stii sa previi spasmul hohotului de plans?

Specialistii sunt de parere ca un parinte responsabil, care a fost martor o singura data la un asemenea episod, va fi in stare sa-l previna pe urmatorul. Se pare ca distragerea atentiei copilului, atunci cand adultii din familie isi dau seama ca urmeaza o criza, se poate realiza simplu cu ajutorul unei jucarii – gasiti modele pe BABYNEEDS in orice moment.

Broscuta muzicala este o jucarie care reuseste sa ii trezeasca curiozitatea micutului datorita sunetelor diferitelor instrumente, a melodiilor clasice si a luminilor ce sunt activate cu ajutorul unui simplu buton. La acestea se adauga culorile vesele care atrag ochii celor mici, dar si materialul din care este confectionata broscuta. Dupa ce creierul copilului se va maturiza, acest sindrom al hohotului de plans va disparea de la sine.

Articole recente: