Cele 9 semne de insolatie la copii! Afla tratamentul imediat!

Expunerea prelungita a copilului la soare poate duce la insolatie, asa ca, imediat ce sezonul cald a sosit, mamicile trebuie sa nu neglijeze primele semne ale acestei afectiuni. Ea se defineste prin incapacitatea organismului de a realiza procesul de termoreglare, dupa expunerea prea indelungata la razele fierbinti ale soarelui, ducand la supraincalzire. Daca nu este tratata prompt, insolatia poate fi fatala, asa ca parintii trebuie sa rezolve totul cu responsabilitate.

In general, semnele si simptomele insolatiei pot fi usor de confundat cu cele ale unui sindrom infectios, dar mamicile trebuie sa fie atente daca acestea apar in contextul unei expuneri indelungate la o temperatura ridicata si intr-un mediu umed. Inainte de a trata, ramane important de stiut ca e mai bine sa se previna problemele de aceasta natura, asa ca se va evita expunerea la soare pe timp lung, se va folosi imbracaminte subtire, din bumbac, si se vor consuma foare multe lichide.

Iata semnele de insolatie si tratamentul adecvat:

Parintii trebuie sa aiba mare grija in timpul sezonului estival pentru ca un copil care sta mult timp in aer liber, la pisicina, pe litoral, poate sa sufere la un moment dat de insolatie. Ei vor invata sa recunoasca simptomele acestei afectiuni si sa acorde primul ajutor, acest lucru facand, pana la urma, diferenta intre o situatia foarte grava si una usor neplacuta.

Deshidratarea

Deshidratarea se poate observa lejer de catre parinti, mai ales ca micutul va prezenta, cu siguranta, urmatoarele simptome:

  • Are fata rosie si pielea calda la atingere;
  • Tegumentele sunt foarte uscate, iar respiratia mai rapida decat de obicei;
  • Prezinta o stare de iritabilitate, chiar plange;
  • Este foarte agitat.

Supraincalzirea

Expunerea prelungita la soare duce la supraincalzirea corpului ce isi pierde capacitatea de a-si reduce temperatura singur, asadar semnele pe care le observa mama sunt urmatoarele:

  • Greata;
  • Varsaturi;
  • Oboseala accentuata;
  • Pielea rece si umeda;
  • Crampe musculare (in cazul copiilor mai mari).

Semnele si simptomele generale

Insolatia poate fi recunoscuta usor dupa urmatoarele semne:

  1. Temperatura corporala creste pana la 40 de grade Celsius;
  2. Nu mai este observata transpiratia, pielea devenind rosie, fierbinte si uscata;
  3. Apar durerile de cap la copiii mari;
  4. Respiratia este superficiala si rapida;
  5. Apar eruptiile la nivelul extremitatilor;
  6. Starea generala poate fi tot mai alterata pe masura ce trece timpul, uneori apar halucinatiile;
  7. Copilul pare dezorientat si rupt de realitate;
  8. Convulsiile isi fac aparitia si sunt extrem de periculoase, aratand practic ca deja nu mai este niciun minut de pierdut, copilul devenind categoric o urgenta medicala;
  9. Coma se instaleaza ceea ce poate insemna ca exista pericolul de deces.

Tratamentul imediat in caz de insolatie

Vizita la medic se impune de la sine inteles, dar, inainte de aceasta, si parintii pot da o mana de ajutor:

  • Copilul este scos in afara zonei cu soare, apoi intins pe pat intr-o camera cu aer conditionat sau mai racoroasa, in cazul in care nu exista acest aparat util pe timpul verii;
  • Este dezbracat de hainute pentru ca organismul sa inceapa sa transpire si sa se raceasca singur;
  • Mama poate folosi si cateva prosoape umede, dar nu foarte reci, cu care sa stearga trupul copilului, apoi ii va administra lichide pentru a-l ajuta la hidratare;
  • Temperatura rectala trebuie luata din cand in cand pentru ca este cea mai precisa;
  • Se mai pot aplica pungi cu gheata in anumite zone ale corpului (burta, axile, piept, gat);
  • Se cheama ambulanta in cazuri grave si nu se administreaza medicamente decat la sfatul medicului pediatru.

Tu cum ai reusit sa aperi copilul de insolatie?

Prevenirea este cea mai buna forma de lupta, asa ca multe mamici au recomandat folosirea unor produse cosmetice calitative in zilele cu soare abundent. Cea mai buna crema impotriva razelor fierbinti este cea cu un nivel inalt de protectie pentru pielea delicata a bebelusilor de la Baby Needs, care protejeaza optim impotriva razelor UVA si UVB. Hidratarea necesara pentru piele se datoreaza utilizarii uleiurilor de floarea soarelui, jojoba si nuca de cocos, ingrediente organice, perfecte pentru copii.

Indiferent de crema solara folosita insa, mamele care au trecut prin astfel de episoade nedorite au marturisit ca este esential ca micutii sa nu fie expusi la soare fara imbracaminte de protectie: costum de baie intreg, palariuta si chiar un costumas care sa acopere cu totul corpul. De asemenea, permanent trebuie sa i se ofere apa, suc sau compot, in asa fel incat sa nu existe riscul de deshidratare.

Articole recente: