Cele Mai Bune 15 Alimente Bogate in Fier pentru GRAVIDE

In perioada celor 9 luni de sarcina femeile trebuie sa urmeze o alimentatie sanatoasa, bogata in vitamine si minerale. Imediat ce au aflat ca sunt insarcinate, gravidele merg la medic si urmeaza cu atentie indicatiile acestuia. Printre sfaturile specialistului se numara si cel referitor la cresterea aportului de fier in organismul ce nu trebuie sa se confrunte in aceasta perioada cu diverse probleme.

Anemia este o afectiune care duce la aparitia complicatiilor legate de dezvoltarea insuficienta a fatului, de greutatea mica a acestuia sau de nastere prematura. Pentru a elimina posibilitatea aparitiei acestei boli, medicul va prescrie suplimente si o dieta bogata in fier. Din alimentatie gravida poate extrage doar 18 mg, asa ca restul de pana la 38 mg va trebui sa-l gaseasca in aceste suplimente.

Iata 15 alimente bogate in fier potrivite pentru o femeie insarcinata!

Orice viitoare mamica trebuie sa aiba grija de alimentatia sa si sa incerce sa respecte pe cat posibil toate recomandarile medicului cu privire la acest aspect. Cateva informatii sunt utile si pot fi obtinute atat de la medicul personal, cat si din diferite reviste de specialitate, de pe site-urile de profil de pe internet etc.

Cand sufera o femeie de anemie?

Medicul este cel care recomanda realizarea unui set de analize care vor arata exact starea de sanatate a gravidei si pe baza acestora va trasa diverse recomandari importante:

 

  • Se realizeaza pentru inceput hemograma si se va masura cantitatea de celule rosii din plasma;
  • Testul hemoglobinei determina gramele de hemoglobina din sange;
  • Analizele se repeta in trimestrul doi de sarcina pentru ca anemia poate aparea pe masura ce sarcina evolueaza;
  • Exista posibilitatea ca femeia ce sufera de anemie sa nu aiba simptome in acest sens;
  • Unele dintre simptomele acestei afectiuni sunt: in zona de interior a pleoapelor si in zona buzelor se instaleaza paloarea, ritmul cardiac e mai accelerat, apar palpitatiile, deficientele de respiratie, o greutate tot mai mare in a se concentra.

 

Cum se trateaza anemia?

Medicul va prescrie femeii insarcinate suplimente de fier (60-120 mg/zi) pentru ca va avea nevoie, mai ales ca bebelusul isi va lua partea sa inca de la inceput, iar corpul mamicii va inregistra diverse deficiente ce vor afecta sanatatea.

15 alimente bogate in fier

Un rol important in aceasta privinta il va avea alimentatia gravidei care trebuie sa fie corecta si bogata in urmatoarele ingrediente:

 

  1. Spanacul, o leguma celebra pentru continutul bogat in fier (4 mg la 100 de grame de spanac);
  2. Broccoli, o alta sursa de fier si nu numai, care astazi se cultiva si in Romania, deci poate fi gasit proaspat in piete (2,7 mg la 100 g broccoli);
  3. Sfecla rosie, ce contine folati, dar si vitamina C (0,8 mg la 100 g de sfecla);
  4. Cartofii, ideali pentru consumul in aceasta perioada, reusind sa aduca un aport de fier de 3,2 mg la un cartof mare;
  5. O ceasca de pepene verde taiat contine 0,4 mg;
  6. Merele, bune pentru sanatatea omului, tin departe medicul si pot fi consumate in fiecare zi fara probleme;
  7. Rodia, o sursa perfecta de fier pentru cei ce au un nivel scazut de hemoglobina;
  8. Pieptul de pui a ramas un ingredient de nelipsit de pe mesele romanilor si apreciat deoarece este usor de mancat si digerat. Acest aliment contine 0,7 mg de fier la 100 grame de carne;
  9. 85 de grame de carne rosie fara grasime aduce organismului gravidei 2,1 mg de fier;
  10. Ficatul de pui poate fi o alta varianta de aliment ce creste nivelul de hemoglobina din corp;
  11. Pestele nu trebuie sa lipseasca de la mesele unei femei insarcinate, care doreste sa tina departe anemia. Ea va fi atenta doar la specia pe care o consuma. Unii pesti pot avea o cantitate prea mare de mercur;
  12. Soia este indicata pentru cei care lupta cu anemia, 100 de grame continand cam 15,7 mg de fier;
  13. Cerealele integrale sunt indicate pentru a creste nivelul de hemoglobina;
  14. Spirulina este un aliment bogat in fier (28,5 mg la 100 de grame), proteine, aminoacizi, vitamina B1 si calciu;
  15. Ciupercile pot fi o gustare sanatoasa pentru o gravida care lupta impotrivia anemiei.

 

Factori care impiedica absorbtia fierului in organism

Acesti factori sunt excesul de calciu si fosfor din alimente, acidul tanic din ceaiuri, bauturi carbogazoase sau cafea si acidul fitic din cereale si fibre.

Vitamina C ajuta absorbtia fierului

Aceasta vitamina este esentiala pentru ca organismul sa absoarba fierul si se poate obtine din citrice, legume, alimente fermentate si incoltite.

Tu ce alimente bogate in fier pentru gravide ai consumat?

Cele mai multe viitoare mamici au recunoscut faptul ca au avut probleme in a manca unele dintre alimentele prezentate mai sus, dar cu ajutorul robotului au putut sa le paseze si sa le introduca in diferite piureuri, salate si sa le faca mai usor de inghitit. Un rol important in bucataria lor il au produsele electrocasnice, asa ca alege produsele de aici si utileaza-ti din timp spatiul destinat pregatirii mancarii.

Un robot de bucatarie ideal este cel care prepara hrana la abur, o amesteca si o proceseaza in asa fel incat ingredientele sa nu-si piarda valoarea nutritiva, iar timpul petrecut in aceasta zona nu va fi unul mai mare de 15 minute.

Articole recente: