CERCLAJUL – Ce este și de ce unele femei însărcinate trebuie să apeleze la această procedură?

Sarcina este considerată, de mulți, ca fiind cel mai frumos și binecuvântat lucru care se poate întâmpla femeilor. În ciuda faptului că aceasta este de multe ori considerată o perioadă minunată, poate exista posibilitatea ca toată fericirea specifică sarcinii să se ruineze din cauza unor probleme medicale. Unele mame pot pierde sarcinile din cauza unor afecțiuni grave, altele au nevoie de cerclaj, pentru a păstra copilul.

 Află de la BabyNeeds.ro mai multe informații interesante despre cerclaj.

 

1. Ce este cerclajul? 

 

Ce înseamnă cerclaj în sarcină? Cerclajul constă în plasarea unor cusături în colul uterin, pentru a-l ține închis. În unele cazuri se apelează la această operație pentru a împiedica deschiderea timpurie a unui col uterin slab. În momentul în care colul uterin cedează, acest lucru ar putea conduce la un travaliu prematur.

Colul uterin are forma unei pâlnii care se deschide în timpul sarcinii, pentru a face loc copilului să iasă. În momentul în care corpul se pregătește de naștere, colul uterin se dilată. În cazul în care acesta prezintă anumite probleme, s-ar putea lărgi mult mai devreme de data preconizată, iar acest lucru ar putea conduce la avort.

Aceasta procedură medicală se realizează între săptămâna 12 și 14 de sarcină, în mod preventiv, înainte de ruperea colului uterin sau imediat după ce acesta s-a deschis. Rar se efectuează după 24 de săptămâni. Dacă procedura are loc după cele 14 săptămâni, tehnica are numele de cerclaj emergent.

În cazul unui cerclaj făcut cu întârziere, este stringent ca la următorul copil să fie făcut din nou un cerclaj, pentru ca colul uterin să poată susține sarcina.

În cazul în care se descoperă mai târziu această problemă medicală, există posibilitatea ca sacul amniotic al femeii gravide să iasă prin col, lucru care poate fi foarte periculos. De aceea, este recomandat să mergi la vizitele periodice la medic, mai ales dacă ești însărcinată și nu-ți dorești să ai parte de complicații în ceea ce privește sarcina.

Ceea ce trebuie să știi este că în momentul în care colul uterin a început să cedeze foarte târziu și nu se mai poate face cerclaj, odihna la pat este alternativa tehnicii chirurgicale.

Colul uterin poate fi subțire din cauza următoarelor situații:

·        În urma unui avort spontan cauzat de un uter cu o formă anormală sau a deteriorării colului uterin.

·        Necesitatea unui cerclaj cervical la o sarcină anterioară.

·        Naștere anterioară avută înainte de 34 de săptămâni.

·        Leziuni la nivelul colului uterin din cauza unui avort.

·        Naștere anterioară  cu contracții puține spre deloc.

Tehnica chirurgicală nu trebuie să aibă loc, dacă:

·        Există sângerări vaginale sau contracții uterine.

·        Se depistează o infecție în uter.

·        Ești însărcinată cu doi sau mai mulți copii.

În plus, dacă ți se recomandă să faci cerclaj în sarcină, trebuie să iei la cunoștință câteva date extrem de importante:

·        Este necesară scoaterea cusăturilor înainte de începerea travaliului.

·        Se recomandă operația de cezariană pentru scoaterea bebelușului.

 

2. Cerclajul – Cum se desfășoară procedura?

 

Înainte de începerea tehnici de cerclaj, trebuie parcurse anumite etape de pregătire. Acestea sunt:

·        Informarea medicului cu privire la istoricul tău medical.

·        Efectuarea unei ecografii.

·        Verificarea unei posibile infecții. Medicul introduce un ac prin burtă în uter, pentru a extrage o probă de lichid amniotic. În cazul în care se constată o infecție, aceasta este tratată înainte de tehnica chirurgicală cu ajutorul unor antibiotice prescrise de doctor.

Înainte de începerea operației, medicul poate face o anestezie locală sau una generală, astfel încât să nu simți absolut nimic pe tot parcursul procedurii.

Există mai multe tehnici prin care se efectuează operația. Tipurile de cerclaj sunt:

·        Cerclaj vaginal

Varianta transvaginală este cel mai adesea folosită. Medicul deschide vaginul cu ajutorul unui instrument numit speculum, după care coase colul uterin.

·        Cerclaj abdominal

Metoda transabdominală se utilizează în momentul în care afirmi că ai mai avut un cerclaj anterior. În plus,se mai apelează la această variantă și dacă colul uterin este prea scurt.

Aici colul uterin este cusut pe partea superioară. Această metodă este una permanentă și se realizează de obicei când celelalte tipuri de cerclaj nu sunt viabile. 

Aceasta este o modalitate relativ nouă de a face cerclaj, fapt pentru care este realizată doar de câțiva medici din Marea Britanie.

Tehnicile folosite pentru intervenția chirurgicală cervicală diferă de la un specialist la altul. Experiența medicului indică nivelul la care este plasată cusătura. Cu cât aceasta este mai mare, cu atât este mai mic riscul de naștere prematură. Cu toate acestea, acest fapt depinde foarte mult de situația în care te afli, adică lungimea cusăturii poate fi adaptată de la o persoană la alta. Toate aceste lucruri trebuie discutate cu medicul, înainte de operație.

Important de reținut este faptul că cerclajul a ajutat femeile să evite avortul spontan sau travaliul prematur cauzat de incompetența colului uterin. Procedura are success de până la 90% dintre cazuri.

 

3. Cerclajul – Informații pe care trebuie să le știi despre recuperare

 

După realizarea acestei tehnici medicale nu poți pleca imediat acasă, ci trebuie să rămâi în spital pentru ceva timp, pentru a fi sub observația medicilor.

În afara de acest fapt, este stringent să mai cunoști câteva lucruri, la care te poți aștepta după procedură. Acestea sunt:

·        Imediat după operație este posibil să ai parte de sângerări sau crampe ușoare, care ar trebui să se oprească după câteva zile. Acestea pot fi urmate de o descărcare vaginală crescută și foarte groasă ca consistență, care poate continua pe tot parcursul sarcinii.

·        Există o mare posibilitate să fie nevoie să administrezi diferite medicamente care să te ajute să previi infecția sau travaliul prematur.

·        Este necesară odihna la pat pentru câteva zile, astfel colul uterin poate să se refacă ca la carte.

·        Este foarte important să ții legătura cu medicul, pentru ca acesta să te poată informa când este momentul să revii la activitățile avute înainte de cerclaj.

·        Abstinența de la actele sexuale este recomandată cu o săptămână înainte de operație și una după.

Ca în cazul oricărei alte tehnici chirurgicale, există și aici o serie de riscuri, dar toți profesioniștii din domeniul medical consideră că cerclajul este o tehnică de salvare a vieților, care depășește riscurile implicate. Acestea apar foarte rar  și sunt următoarele:

·        Apariția unor contracții premature.

·        Incapacitatea colului uterin de a se dilata normal în timpul travaliului.

·        Posibilitatea de a se produce o ruptură a membranelor.

·        Cerclajul se poate rupe.

·        Apariția unei infecții cervicale.

·        Riscuri asociate cu anestezia generală precum greața sau vărsăturile.

Trebuie să fii foarte atentă la unele semne care ar putea apărea după cerclaj și care ar putea semnala o problemă. Dacă te confrunți cu oricare dintre simptomele de mai jos, trebuie să te prezinți de urgență la medic.

·        Ruperea apei.

·        Scurgere vaginală cu miros urât.

·        Dureri de spate.

·        Febră și frisoane.

 

4. Cerclajul – Ce trebuie să știi despre scoaterea firelor

 

Firele sunt scoase de regulă la a 37-a săptămână de sarcină sau la începutul travaliului prematur. Acestea trebuie să fie eliminate într-un centru medical cu ajutorul unei anestezii.

Dacă ai avut parte de un cerclaj abdominal, este nevoie de o altă incizie în zonă, pentru a se putea scoate firele. Prin urmare, se recomandă o secțiune C. Bebelușul va putea fi scos în acest caz printr-o tăietură făcută deasupra cerclajului.

Chiar dacă au fost scoase firele, este mică posibilitatea să intri în travaliu imediat după. Sarcina trebuie să continue săptămâni întregi după terminarea acestei operații.

După eliminarea cerclajului, poți relua toate activitățile de înainte, însă doar acelea care nu pot pune în pericol viața bebelușului. Cu alte cuvinte, nu poți merge la sală să tragi de fiare, ci poți face câteva exerciții de gimnastică acasă.

Ceea ce este foarte important este sa monitorizezi de aproape sarcina, după ce au fost scoase firele cerclajului, pentru a te asigura că totul decurge ca la carte.

5.  Metode care ajută femeile să depășească cu brio cerclajul, din punct de vedere emoțional și psihic

                                                       

Este dificil să treci printr-o astfel de experiență, așa că este indicat să faci anumite lucruri, activități, care să te facă să privești cu ochi mai buni cerclajul. Nu trebuie să te sperii, este foarte important să-ți păstrezi calmul și să te gândești că această procedură chirurgicală vine în ajutorul tău și al copilului.

Cu toate acestea, ca să simți mai bine și să uiți de problemele legate de sarcină, este bine să-ți distragi într-un fel sau altul atenția. Pentru a reuși acest lucru, poți întreprinde următoarele activități recreative, relaxante:

·        Comunică

Vorbește des despre problema ta, descarcă-te, plângi dacă simți nevoia, însă este important să simți că ai alături oameni care îți vor binele și te sprijină. Sună-ți părinții, frații sau prietenele pentru a vorbi deschis desprea această situație care te macină și sperie. Vei primi sfaturi, încurajări și numai gânduri bune, care să te facă să capeți curajul de care ai nevoie.

·        Informează-te

Este musai să te informezi cât mai bine cu privire la această procedură medicală, pentru a ști cu exactitate care sunt riscurile, dar și avantajele unui astfel de proces. Este important să știi la ce să te aștepți și să cunoști toate detaliile operației prin care vei trece, pentru a te pregăti așa cum se cuvine de cerclaj.

·        Odinește-te

Dormi cât mai mult, pentru a te relaxa și a putea privi în mod pozitiv această problemă care îți provoacă tensiune și stres. Dormi atât la prânz pentru câteva ore, cât și seara pune-te la somn cu o oră sau două mai devreme. Somnul îți poate aduce liniștea și energia pozitivă de care ai nevoie, pentru a depăși cu bine această situație complicată.

·        Crează o legătură specială cu medicul

Este foarte important să ai o relație bună cu medicul, pentru a putea discuta cu acesta tot ceea ce te interesează. Fii deschisă cu el, întreabă, află răspunsurile la toate întrebările care te macină, pentru a avea încredere în succesul procedurii chirurgicale de care vei avea parte.

·        Citește

Cititul te poate ajuta să uiți pentru câteva ore bune de cerclajul pe care trebuie să-l faci sau de posibilitatea apariției unor alte complicații. Caută câteva cărți interesante, care să te capteze pentru minute sau ore în șir. Este recomandat să te orientezi spre romanele polițiste sau spre cărțile cu povești reale.

·        Meditație

Dacă nu ai făcut până acum câteva exerciții de yoga, să știi că niciodată nu este prea târziu. Alungă gândurile negative cu ajutorul meditației, pentru a te simți mai bine și mai pregătită pentru operație. Inspiră-te de pe Youtube, fă-ți puțin timp liber și ocupă-te de această activitate care te poate face să zâmbești și să uiți de supărare.

·        Plimbă-te

O gură de aer proaspăt nu strică nimănui. Astfel, ia-ți partenerul de mână și fă câteva ture de parc sau pleacă într-o excursie scurtă de o zi într-un oraș învecinat. Acest lucru își va aduce relaxarea și starea de bine de care ai nevoie, pentru a rămâne cu capul sus, indiferent de situație.

·        Pictează

Încearcă să te destresezi prin intermediul pasiunilor pe care le ai. Dacă iubești să desenezi, să pictezi sau să colorezi, axează-te pe acest tip de activitate. Pictează peisaje de toamnă, de iarnă sau portrete de care să fii mândră. Uită pentru câteva ore de cerclaj cu ajutorul unui hobby pe care îl iubești și practici cu plăcere.

În cele din urmă, dacă tocmai ai aflat că ai nevoie de un cerclaj, pentru a putea duce sarcina până la capăt, trebuie să te bucuri, fiindcă că această procedură chirurgicală îți oferă șansa de a fi mamă, în ciuda tuturor problemelor apărute la colul uterin.

Lasă-te pe mâna celor mai buni specialiști, pentru a avea confortul și garanția că procedura se va desfășura în mod ideal. Trebuie să mergi la operație cu mult curaj, încredere și optimism, pentru a putea fi liniștită atât înainte de marele moment, cât și după, în perioada de recuperare.

Sursa foto: Pixabay.com

Articole recente: