Coeficientul de inteligență la copii - cum îți dai seama de IQ-ul celui mic și cum îi va afecta acesta viața de adult

 

Inteligența emoțională și cea cognitivă (EQ și IQ) sunt cele mai importante coeficiente pentru a stabili agerimea și istețimea unui copil. Un studiu recent arată că în România unul din patru copii dispune de aptitudini intelectuale superioare. De aceea din ce în ce mai mulți părinți pun preț pe inteligența copiilor și îi îndrumă către dezvoltare personală, aceasta stând la baza viitoarelor lor aptitudini de adulți.

 

Fiecare copil se naște cu un potențial de inteligență moștenit genetic, care se dezvoltă încă din timpul sarcinii. Este vorba despre inteligența nativă, denumită și inteligența fluidă. Desigur și factorii de mediu la care este expus cel mic în primii ani de viață au un aport în dezvoltarea sa personală. Experiențele variate din copilărie, dar și relaționarea socială au un rol extrem de important în dezvoltarea EQ-ului și IQ-ului. Până la testarea coeficientului de inteligență a copilului, vei descoperi în articolul de mai jos tot ce ai nevoie să știi despre acest subiect din ce în ce mai discutat în ultimul timp.

 

 

 

1. Coeficientul de inteligență la copii - ce este acesta și de la ce vârstă poate fi testat

Dezvoltarea cognitivă începe înainte de naștere, când copilului i se conturează profilul psihologic. Acesta include abilitățile cognitive, emoționale, interesele și temperamentul pe care le va adopta în primii ani de viață. Înainte de venirea sa pe lume, părinții sunt încurajați să îi cânte, să îi vorbească și să îi citească celui mic. Cercetătorii au demonstrat că bebelușul poate auzi încă din al treilea trimestru al sarcinii, iar expunerea timpurie la structura limbii vorbite și la ritmuri muzicale pregătesc copilul pentru dezvoltările viitoare: scrisul, vorbitul, cititul și număratul.

Conform unui studiu din anul 2012, creierul unui copil are o plasticitate foarte mare. Această caracteristică îl face extrem de susceptibil la schimbările hormonale cărora le este expus. Așadar, o concentrație mare de hormoni ai stresului degajată de organismul mamei, poate încetini sau deregla procesul intens de construcție cerebrală. 

Până la vârsta de 4 ani, creierul copilului se dezvoltă aproape în totalitate, ajungând la 80-90% din mărimea sa. Mai mult, între 0 și 2 ani, își triplează dimensiunea datorită creșterii legăturilor neuronale. Aceasta este numită „perioadă de explozie intelectuală” care influențează semnificativ inteligența viitorului adult. IQ-ul poate fi testat prima dată la vârsta de 3 ani pentru ca rezultatul să fie unul concludent. Tocmai de aceea este extrem de important ca educația unui copil să înceapă încă din primii ani de viață. 

 

2. Cum poți stimula coeficientul de inteligență

La baza dezvoltării inteligenței (IQ) stă un amestec între codul genetic, influența mediului și experiențele pozitive sau negative trăite de cel mic, atât înainte, cât și după naștere. După ce vin pe lume, copiii încep să cunoască și să înțeleagă informațiile pe cale senzorială prin imitarea adultului. Așadar, iată ce ar trebui să faci dacă vrei să stimulezi dezvoltarea coeficientului de inteligență a celui mic:

  • explorează diverse texturi cu palmele și tălpile lui
  • expune copilul la imagini ce conțin contraste (modele alb-negru)
  • vopsește camera copilului în culori calde și alege multe decorațiuni adecvate
  • zâmbește-i întotdeauna copilului
  • numește mereu emoțiile tale și ale celui mic
  • exprimă-ți admirația sau recunoștința față de copil
  • oferă empatie atunci când cel mic suferă (“Înțeleg că te doare“ în loc de “Nu e decât o zgârietură“ sau „Nu mai plânge” atunci când copilul se lovește)

Toate aceste nevoi, au un rol cheie în pregătirea pentru provocările vieții. Jocurile senzoriale pe care le poți face alături de cel mic îi vor dezvolta inteligența cognitivă și cea emoțională de la o vârstă foarte fragedă. Jucăriile sunt și ele la fel de importante. Ele trebuie alese în funcție de nevoile și de personalitatea copilului.

 

3. Alăptarea - poate stimula coeficientul de inteligență al copiilor?

Alăptarea este asociată cu un coeficient de inteligență mult mai mare, potrivit unui studiu realizat pe o perioadă îndelungată. Cercetătorii au monitorizat aproximativ 3.500 de bebeluși, provenind din toate categoriile sociale și au descoperit că cei care au fost alăptați conform celor șase luni recomandate, au obținut un scor mai mare la testele de stabilire a coeficientului de inteligență, realizate la o vârstă adultă. De asemenea, acei bebeluși au devenit persoane mature care câștigă salarii mai mari și care au absolvit mai multe grade de școlarizare.

 

4. Testul Goodenough - cea mai simplă metodă pentru a testa coeficientul de inteligență

Testul Goodenough sau testul „omuleţul”  se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 și 13 ani și este o metodă foarte eficientă cu ajutorul căreia puteți evalua coeficientul de inteligență al copilului. Într-un mediu relaxat, roagă-l pe cel mic să deseneze pe o coală albă un om. Este recomandat ca adultul să nu ofere informații copilului pentru a nu influența rezultatul. Examinatorii sunt sfătuiţi ca la orice întrebare a copilului să i se răspundă: “Fă cum vrei tu”. Pentru fiecare detaliu pe care cel mic îl desenează i se acordă câte un punct. Mai multe informații despre acest test și cum ar trebui el pus în practică se găsesc în cartea „Desenul Persoanei” de Ada Abraham.

Așadar, poți apela la multiple jocuri sau metode de dezvoltare personală, pentru a crește coeficientul de inteligență copilului tău. Cel mai important este ca cel mic să aibă experiențe multiple și să i se prezinte toate stimulentele necesare unui progres natural.

 

 

Sursa foto:

Shutterstock.com

Storyblocks.com

Pexels.com 

 

 

Articole recente: