Conjunctivita la copii cum se trateaza?

Afectiune extrem de neplacuta si contagioasa, de cele mai multe ori, conjunctivita mai este numita si boala ochilor rosii. Desi mamicile se ingrijoreaza tare cand observa simptomele, totusi ea nu poate fi considerata o boala grava, ci una care trebuie tratata cu ajutorul medicului specialist. Dupa ce micutii au fost diagnosticati, parintii trebuie sa se fereasca sa-i mai trimita la gradinita, la scoala sau sa iasa cu ei in parc pentru ca si alti copii pot fi contagiati.

Primele simptome sunt observate de mame in coltul ochisorilor lacrimosi si rosii, uneori doar la unul dintre ei sau la ambii. Afectiunea poate fi infectioasa, iritanta sau alergica, iar in comun sunt durerea, disconfortul, senzatia de arsura, mancarimea, lacrimarea si sensibilitatea la lumina. Perioada de incubatie este de cateva zile sau poate ajunge sa dureze si o saptamana in cazul conjunctivitei virale. Intotdeauna insa boala trebuie diagnosticata de un medic oftalmolog.

Iata cum se trateaza boala ochilor rosii la copii

Inflamatia conjunctivei care protejeaza pleoapele si acopera ochiul pana la marginea corneei este mult mai des intalnita in copilarie, dar ea poate afecta si adultii, asa ca parintii trebuie sa cunoasca care sunt cauzele ei, cum se poate contacta, care sunt simptomele si cum poate fi prevenita sau tratata. In general, nu este grav, dar exista posibilitatea aparitiei unor complicatii (conjunctivita alergica severa care duce la cicatrici in jurul ochilor sau extinderea infectiei si in alte zone din corp).

Prevenirea bolii

Inainte de toate, orice mamica trebuie sa stie cum sa previna orice probleme cu care s-ar putea confrunta micutul ei, asa ca are nevoie de cateva informatii utile, precum:

  • Sa ofere copilului o igiena corespunzatoare a mainilor si a fetei;
  • Sa evite sa foloseasca prosoapele la comun, fapt pentru care este indicata folosirea celor afisate pe: https://www.babyneeds.ro/prosopele-si-halate/ de unde pot fi cumparate si utilizate doar pentru bebe;
  • Sa invete copilul ca nu trebuie sa-si atinga ochiul afectat ca ar putea transmite boala si celuilalt;
  • Vara, la piscina, micutul poate lua aceasta boala destul de usor, asa ca parintii ar trebui sa-i cumpere ochelari subacvatici.

Tratamente naturiste

Mamicile din ziua de astazi sunt tot mai receptive la tot ceea ce natura aduce benefic sanatatii omului, asa ca se intreaba pentru inceput daca pot trata conjunctivita cu ajutorul acestor metode:

  • O infuzie de flori de albastrele, de patlagina si frunze de patlagina (are efecte antiinflamatoare si antiinfectioase);
  • Silurul sau iarba de ochi poate fi un bun remediu pentru aceasta boala sau, pur si simplu, pentru ochii obositi;
  • Conjunctivitele alergice pot fi tratate cu ajutorul compreselor cu infuzie de iarba de trei-frati-patati;
  • Pentru uz intern se poate utiliza tinctura de echinacea, care intareste sistemul imunitar.

Tratamentele recomandate de medic

In mod obisnuit, tratarea acestei afectiuni se face fara medicamente, respectand doar un anumit stil de viata, dar acolo unde doctorul va impune, tratamentul va diferi in functie de factorii declansatori:

  • Pentru conjunctivita bacteriana se recomanda picaturi sau unguente cu antibiotic cu spectru larg, dupa ce ochii au fost curatati corespunzator cu ajutorul unor comprese sterile cu ser fiziologic (merge si cu apa fiarta si apoi racita). Curios este faptul ca foarte multe cazuri de astfel de boala se trateaza repede, in 5 zile, fara medicamente, pe cand aplicarea antibioticelor creste rata vindecarii;
  • Pentru conjunctivita virala se folosesc lubrifiantii oculari pentru reducerea inflamatiei, se aplica comprese continand ibuprofen sau paracetamol (doar recomandate de medic). Se poate oferi chiar si un tratament pe baza de corticosteroizi;
  • In cazul celei alergice, se vor utiliza picaturi topice antihistaminice, sub indicatia medicului picaturi cu cortizon;
  • Parintii merg la doctor in momentul in care bebe va acuza dureri, nu vede bine, ochii sunt rosii, sensibili si inflamati puternic, are o stare generala proasta si prezinta temperatura peste 38 de grade Celsius sau atunci cand este abia nascut.

Tu cum ai reusit sa tratezi aceasta boala de care suferea copilul tau?

Foarte multe mamici recomanda in cazul unor tipuri de conjunctivita folosirea unui aparat care protejeaza de alergii orice micut, de aceea un umidificator de camera pentru bebelus pe babyneeeds.ro se poate gasi cu usurinta pentru a fi comandat si folosit in tratarea acestei afectiuni. Accesoriu esential in camera copiilor, acest dispozitiv reuseste cu succes sa indeparteze aerul prea uscat, sa elimine germenii si sa purifice aerul, contribuind nespus la imbunatatirea starii de sanatate.

Umidificatorul ideal are higrometru, adica masoara umiditatea in aer, functie de ozonizare, dar si un termometru incorporat. In momentul in care nu exista apa in rezervor, dispozitivul se va opri imediat, putand functiona pana la 12 ore atunci cand este plin de apa.

Articole recente: