Consumul de ciocolata in sarcina dauneaza sau nu? Iata ce spun specialistii!

Una dintre intrebarile frecvente pe care femeile gravide o adreseaza medicului este legata de consumul de ciocolata. Diferite studii au confirmat faptul ca ciocolata este un aliment foarte bun pentru organismul uman, desigur daca are cel putin 70% cacao si nu este dulce, mai degraba amaruie. Consumata in cantitati moderate aduce diferite beneficii femeilor gravide, chiar daca acest produs contine cofeina. Important este sa nu manance foarte mult.


Gravidele insa poftesc mereu la ceva dulce, iar acest lucru se explica pentru ca au loc numeroase schimbari hormonale in corpul lor. Doar ca in sarcina trebuie sa existe un echilibru nutritional, dulciurile fiind savurate cu moderatie, altfel cresterea necontrolata in greutate a gravidei ar putea duce la diverse complicatii la nastere sau pe parcursul celor 9 luni. Ea trebuie sa aleaga istet atunci cand ii e pofta de ceva dulce, iar o idee foarte buna poate fi ciocolata neagra.


Iata sfaturile date de specialisti despre consumul de ciocolata in timpul sarcinii!

Femeile insarcinate trebuie sa se fereasca de caloriile goale pe care le obtin din dulciuri ca bomboanele, prajiturile, bauturile racoritoare, sosurile sau alte produse realizate din zahar. Pentru a reusi sa faca asta fara probleme, gravidele vor manca obligatoriu cele trei mese pe zi, la care se vor adauga doua gustari. Instaurarea acestui obicei le va micsora pofta de dulciuri.


Viitoarele mamici pot manca ciocolata

Din fericire, specialistii considera ca acest obicei nu este deloc daunator nici femeilor si nici bebelusilor din burtica, daca este unul moderat:

· Neaparat trebuie consumata ciocolata neagra organica, putin indulcita si fara aditivi din lapte;

· Ea contine cofeina in cantitate mica si nu trebuie mancata tableta dupa tableta. E suficient pentru a deveni eficienta cam 20-30 grame, din cand in cand;

· Trebuie sa aiba cel putin 70% cacao, altfel ar aduce acele calorii goale pe care nimeni nu si le doreste;

· Gravidele se vor feri de ciocolata de casa, desi exista un curent care sprijina consumul de dulciuri facute acasa ca fiind mai putin nocive decat cele din comert. Ea contine zaharul periculos si alte ingrediente nu tocmai sanatoase pentru o femeie insarcinata;

· In afara de acest dulce, mai pot manca fara probleme serbet de fructe, iaurturi cu fructe, inghetata, batoane de cereale cu miere, fructe, fructe uscate, miere, sirop de artar;

· Asadar, femeile insarcinate pot consuma ciocolata, dar, in cazul in care au diverse probleme de sanatate ce ar putea fi agravate daca o mananca, ar fi bine sa o elimine definitiv din alimentatia de zi cu zi.

Beneficiile ciocolatei in sarcina

Specialistii in domeniu recomanda chiar consumul ei pentru ca aduce numeroase beneficii sanatatii femeilor, printre care:

· Scade zaharul din sange si nivelul colesterolului daca gravida mananca o cantitate mica;

· Reduce riscul bolilor de inima;

· Joaca rol de antioxidant (stimuleaza sistemul imunitar) si antiinflamator;

· Regleaza tensiunea arteriala (esentiale in aceasta problema sunt flavonoidele din planta de cacao) si unele probleme legate de digestie;

· Ofera o senzatie de satietate si micsoreaza pofta pentru alimente nesanatoase;

· Este o sursa de minerale si vitamine deoarece boabele de cacao contin vitaminele A, B1, B2, B3, B12, C si K, precum si mineralele: fier, magneziu, potasiu;

· Un studiu a demonstrat faptul ca ciocolata are efecte pozitive asupra evolutiei fatului, ca dupa nastere, bebelusii sunt mai activi si mai binedispusi;

· Ridica starea de spirit a gravidei, o face sa se simta mult mai bine, stimuland eliberarea de endorfine, acei hormoni naturali care sunt responsabili pentru placere si fericire. Un studiu in acest sens a aratat ca un consum zilnic de 30 de grame de ciocolata neagra pe durata a doua saptamani a micsorat nivelul de cortizol, numit si hormonul stresului;

· Este indicata in trimestrul trei de sarcina pentru ca poate combate preeclampsia cu ajutorul teobrominei, deci doua, trei patratele nu vor face rau. Aceasta este o afectiune grava, care poate declansa nasterea prematura si chiar decesul. Cercetatorii au demonstrat faptul ca unul dintre beneficiile consumului ciocolatei in timpul sarcinii este ca riscul de preeclampsie scade pana la 50%.

Tu ai consumat ciocolata in sarcina?

Acest dulce a ramas printre preferatul tuturor gravidelor, asa ca rar exista cate o femeie care sa nu se rasfete cu o tableta mica de ciocolata (poate doar cele care sufera de diabet gestational). Desi consumul de dulciuri poate duce la cresterea in greutate a femeii, cu putina moderatie si cu un ajutor din partea Babyneeds.ro totul ramane in parametrii normali.


Centura suport pentru perioada prenatala este ideala pentru gravidele discrete, asa ca utilizarea acestui produs poate ajuta cu succes atat in sustinerea burticii, in combaterea riscului de blocaj muscular, in timpul contractiilor false, cat si pentru a purta hainele preferate, inclusiv pe perioada sarcinii.

Articole recente: