Craciunul, sarbatoarea copiilor mici si mari

Craciunul_sarbatoarea_copiilor_mici_si_mari

 

 

Craciunul este in aproape intreaga lume o sarbatoare a familiei, in care toata familia se strange in jurul bradului si a mesei de Craciun. Desi se intinde pe parcursul a trei zile (25, 26 si 27 decembrie), de fapt sarbatorim Ziua Nasterii Domnului pe parcursul a patru zile – incepem in ziua de Ajun si incheiem in ziua in care le spunem “La Multi Ani!” Stefanilor si Stefaniilor.

Ajunul Craciunului, zi de colindat

Ziua de 24 decembrie este aproape la fel de importanta ca zilele de Craciun. Desi aglomerata, fiind ultima zi in care mai alergam dupa ultimele pregatiri de sarbatoare, Ajunul este o zi speciala. Cei mici o resimt cel mai mult: in dimineata de Ajun, ei se pregatesc pentru a pleca la colindat. Colindul invatat in ultima luna le va aduce covrigei, prajituri, mere, nuci sau banuti, din care isi vor cumpara diverse jucarii sau haine care le vor aminti de aceasta zi.

Vestea Nasterii lui Iisus este adusa in casele crestinilor de cei mici, despre care se spune ca sunt cei mai buni vestitori, datorita inocentei varstei. Desi in vremurile noastre colindele s-au uniformizat, mai ales in zona urbana unde cei mici canta mai ales cantece precum “O, ce veste minunata!” sau “Deschide usa, crestine!”, la sat se pastreaza inca traditiile si colindele din strabuni, trasmise din gura in gura, de la bunici, la fii si nepoti.

Exista colinde special traditionale specifice MaramuresuluiMoldoveiOltenieiArdealului si celorlalte zone ale tarii. In unele parti, mai ales la sate, copiii sunt insotiti de adulti, pentru ca momentul vestirii Nasterii Pruncului cel Sfant este cel mai special din intreg anul.

Bradul de Craciun, impodobit de Ajun

In ziua de Ajun, in casele romanesti se pregateste mancarea: sarmale, friptura, ciorba, piftie, caltabosi, leber si toate bucatele de Craciun. Gospodinele pregatesc cozonaci, placinte si poalele lui Iisus, prajitura speciala de Ajun de Craciun insa probabil cel mai deosebit moment al zilei este cel al impodobirii bradului, sub care Mos Craciun va aseza darurile.

Traditia impodobirii bradului este un obicei preluat pe la jumatatea mileniului trecut de la triburile germanice. Bradul simbolizeaza Sfanta Treime(datorita formei sale triunghiulare), iar podoabele cu care este impodobit semnifica bogatia si cunoasterea (cu trimitere la pomul sacru din Gradina Edenului, in care se gaseau merele-fructele cunoasterii). Tocmai de aceea, in vechime, bradul era impodobit cu mere si alte fructe rotunde (nuci), alaturi de care se asezau flori din hartie si lumanarele.

In vremurile noastre, locul merelor a fost luat de globuri stralucitoare, florile de hartie cu beteala iar lumanarile de instalatia luminoasa. Iar din brad nu ar trebui sa lipseasca steaua sau ingerul din varf, care  simbolizeaza ingerii si steaua de la Bethleem. Iar legenda spune ca doar sub bradul impodobit Mosul va lasa cadourile.

Traditia impodobirii bradului este un obicei preluat pe la jumatatea mileniului trecut de la triburile germanice. Bradul simbolizeaza Sfanta Treime (datorita formei sale triunghiulare), iar podoabele cu care este impodobit semnifica bogatia si cunoasterea (cu trimitere la pomul sacru din Gradina Edenului, in care se gaseau merele-fructele cunoasterii). Tocmai de aceea, in vechime, bradul era impodobit cu mere si alte fructe rotunde (nuci), alaturi de care se asezau flori din hartie si lumanarele.

In vremurile noastre, locul merelor a fost luat de globuri stralucitoare, florile de hartie cu beteala iar lumanarile de instalatia luminoasa. Iar din brad nu ar trebui sa lipseasca steaua sau ingerul din varf, care  simbolizeaza ingerii si steaua de la Bethleem. Iar legenda spune ca doar sub bradul impodobit Mosul va lasa cadourile.

Impodobirea bradului aduce impreuna intreaga familie, cei mai fericiti fiind cei mici, pentru care momentul venirii Mosului este printre cele mai importante din intregul an. Cei mai mici au invatat poezii si cantecele cu care sa-l impresioneze pe Mos Craciun, daca vor reusi sa ramana treji pana la venirea lui. In jurul miezului noptii, batranul cu barba alba, imbracat in straie rosii, isi parcheaza sania cu renii condusi de Rudolf si vine sa le dea micutilor cadourile cerute in scrisoarea trimisa la Polul Nord. Cadourile pentru toti ai casei poposesc sub brad iar dimineata, toata lumea participa la ritualul desfacerii cadourilor.

Abia apoi poate incepe Craciunul.

Craciun fericit!

Articole recente: