Cum învăţ copilul la oliţă – O întrebare des întâlnită în rândul mămicilor

Nu există o modalitate „corectă” sau o vârstă „corectă” de a învăța copilul cum să folosesc toaleta. Când și cum să-l ajuți pe copilul tău să învețe să folosească oliţa depinde de cât de pregătit este acesta, precum și de propriile tale credințe și valori. 

Este posibil să fi auzit de la alți părinți că instruirea băieților este mai dificilă decât cea a fetelor. Acest lucru nu este neapărat adevărat. Toți copiii îşi vor arăta punctele tari și pe cele slabe în timpul procesului. Așadar, succesul ține mult mai mult de antrenament.

Cuprins

 • 1.Cum învăţ copilul la oliţă – Semne că cel mic este pregătit

 • 2.Cum înveţi copilul să facă la oliţă – Antrenament

 

1.Cum învăţ copilul la oliţă – Semne că cel mic este pregătit

Majoritatea copiilor își dezvoltă controlul asupra intestinului și vezicii urinare până la 18 luni. Această abilitate este necesară pentru ca cei mici să poată folosi fizic toaleta. Cât de pregătit emoțional este un copil pentru a începe să învețe să folosească oliţa depinde de fiecare în parte. Unii sunt pregătiți la 18 luni, iar alții sunt gata la 3 ani.

 

Copilul tău este pregătit să învețe să folosească toaleta atunci când:

 •  Se menține uscat timp de cel puțin 2 ore la un moment dat sau după un pui de somn;

 

 • Recunoaște că urinează. De exemplu, micuțul ar putea merge într-o altă cameră sau sub masă atunci când îşi face nevoile. Acest lucru este important - dacă copilul tău nu realizează că are o nevoie, nu va avea succes la antrenamentul la oliţă;

 

 • Dezvoltă abilități fizice care sunt esențiale pentru antrenamentul la oliţă - abilitatea de a merge, de a trage pantalonii în sus și în jos și aceea de a se pune/ridica de pe oliţă;

 

 • Copiază comportamentul de toaletă al unui părinte;

 

 • Poate urma instrucțiuni simple;

 

 • Cel mai important, copilul tău vrea să folosească olita. Poate îți spune că vrea să poarte chiloți de „băiat mare” sau să învețe să meargă la olita „așa cum o face tati”. Se poate simți inconfortabil într-un scutec murdar și poate cere să fie schimbat sau să ceară să folosească singur toaleta.

 

2.Cum înveţi copilul să facă la oliţă – Antrenament

Poate fi util să te gândești la antrenamentul la oliţă ca la un proces în care atât tu, cât și copilul tău aveți propriile „sarcini” de făcut.

Este responsabilitatea părintelui să creeze un mediu de învățare favorabil. Aceasta înseamnă că:

 • Recunoaște că micuțul tău deține controlul asupra corpului său;

 • Lasă copilul să decidă dacă folosește oliţa sau scutecul;

 • Îi oferă copilului instrumentele de care are nevoie pentru a avea succes la toaletă (cum ar fi o oliţă mică, un scaun pentru toaletă);

 • Se așteaptă la accidente și le gestionează fără furie;

 • Evită pedeapsa, precum și prea multe laude în legătură cu utilizarea toaletei. (Acest lucru îi poate face pe copii să se simtă rău atunci când nu au succes).

 

Este responsabilitatea copilului tău să:

 • Recunoască cuvinte legate de părțile corpului sau necesităţi fiziologice;

 • Decidă dacă foloseşte toaleta sau scutecul;

 • Folosească toaleta în ritmul propriu.

 

Găsirea unei metode de antrenament pentru  utilizarea toaletei care să funcționeze pentru copilul tău este cheia succesului. Indiferent cum o faci, amintește-ți că acesta este un proces de învățare care necesită timp, cu multe accidente pe parcurs. A fi răbdător este cel mai bun mod prin care îți poți sprijini copilul pe măsură ce învață.

Reține că, în cazul copiilor cu nevoi speciale, poate dura mai mult timp pentru a învăța să folosească oliţa. De asemenea, este posibil să aibă nevoie de echipamente speciale și de mult ajutor și sprijin din partea ta. Dacă ai nevoie de asistență pentru pregătirea toaletei micuțului tău, discută cu furnizorul de servicii medicale al acestuia sau cu coordonatorul serviciilor comunitare.

 

În concluzie, dacă prima încercare de învățare la oliţă nu funcționează, copilul tău ar putea să nu fie pregătit. Nu fi dezamăgit sau supărat și nu îți grăbi copilul să folosească toaleta dacă nu e pregătit. Dacă micuțul refuză să folosească oliţa, faceți o pauză de la antrenament timp de o săptămână. Răbdarea este, ca întotdeauna, cheia succesului. 

Sursă foto: Shutterstock.com

 

Articole recente: