Cum să gestionăm corect timpul petrecut de copii în fața ecranelor!

Gestionarea timpului petrecut de copii în fața ecranului (indiferent că vorbim despre calculator, iPhone, Ipad sau orice alt fel de tabletă) rămâne una din provocările rolului de a fi părinte. Studii recente arată că a scăzut inclusiv vârsta de la care copiii au acces la un dispozitiv conectat la internet. 

Nu este de mirare că din ce în ce mai mulți copii aflați la vârste fragede (unii care abia au ajuns la vârsta învățării alfabetului) butonează cu ușurință telefoanele părinților, sau chiar pe cele personale. 

Faptul că mulți părinți folosesc telefonul pe post de babysitter, aglomerația vieții moderne, pun cu siguranță amprenta asupra sănătății copiilor. Pe de altă parte, nu putem ignora faptul că dispozitivele digitale ne simplifică viața, ne accelerează creativitatea, iar în timpul pandemiei au fost un partener esențial în lipsa educației clasice cu care copiii noștri erau obișnuiți. 

Timpul necontrolat, fără pauze, petrecut de copii în fața unui display a dus la apariția unei noi probleme oculare la copii, „Miopie din exces acomodativ”. 

Dacă această informație nu se propagă mai repede, există riscul apariției unei noi generații de copii cu miopie fără cauze genetice. Atenționarea vine de la specialistul optometrist Andrei Alexandru, membru V.O.S.H. (Volunteer Optometric Services to Humanity) și membru fondator al A.O.R. (Asociația Optometriștilor din România). Aflați din interviul următor cum putem preîntâmpina problemele cauzate de dependența copiilor de ecrane.





Baby Needs: La ce distanță este bine să stăm față de un display?

Andrei Alexandru: Pentru aflarea distanței optime față de un display (purtător/nepurtător de ochelari), putem folosi două metode:

1. Afișăm un text cu caractere cât mai mici dar vizibile pe display-ul pe care lucrăm, ne apropiem și ne depărtăm de text până când acesta devine indescifrabil. O să observăm o distanță minimă și una maximă la care putem citi textul, media acestor distanțe fiind punctul în care ochii fixează perfect textul privit, adică distanța optimă.

2. Procedăm la fel ca la prima metodă cu diferența ca textul afișat este pe un fond roșu și verde, iar distanța optimă este distanța la care vedem textul la fel de clar pe ambele culori. 

Test R/V

Baby Needs: Care dintre metode este mai bună?

Andrei Alexandru: Se pot folosi ambele metode pentru o aproximare mai corectă. Prima metodă fiind mai ușoară pentru persoanele trecute de 35 de ani(care au o acomodație cristaliniană mai slabă), iar cea de a doua, teoretic la toate vârstele. Extrem de importantă este conduita noastră în mediul de lucru aproape(display, carte sau orice activitate în mediul de lucru aproape).

Baby Needs:  Ce probleme poate aduce un timp îndelungat petrecut la PC?

Andrei Alexandru: Dacă timpul petrecut în fața unui PC este un obicei de durată(job sau studiu), atunci trebuie să ținem cont de faptul că avem o limită fiziologică de funcționare corectă a globilor oculari în mediul de lucru aproape(PC, tabletă, mobil… carte).

În funcție de vârstă, această limită diferă substanțial - Tabel acomodație cristaliniană, dar și de fiziologia fiecăruia.

În general trebuie să ținem cont de anumite criterii (relaxarea musculaturii ciliare la un anumit interval de timp), în principal de pauze când lucrăm în mediul aproape, altfel pot apărea anumite simptome (în primă fază, vedere alternant bună la distanță, amețeli asociate sau nu cu dureri de cap, etc.), dar în funcție de vârstă putem dezvolta o miopie (vedere defectuoasă la distanță), sau putem crește forțat valorile dioptrice la o miopie deja existentă.

Pericolul cel mai mare pentru dezvoltarea unei miopii o reprezintă categoria de vârstă aflată între 6 și 25 de ani. Simptomele adultului care apar în lucru îndelungat la PC sunt în general usturimi, mâncărimi, înroșirea globilor oculari și în final dureri de cap, amețeli și/sau stări de vertij. La copii, acest exces de acomodație cristaliniană, pe lângă o simtomatologie asemănătoare cu a adultului, poate creea o miopie datorită flexibilității mari a cristalinilor.

Dezvoltarea tehnologică din ultimi 10-15 ani, plus lipsa informației(pauze în mediul de lucru aproape), a dus la apariția unei noi probleme oculare la copii, pe care am numit-o „Miopie din exces de acomodație cristaliniană – miopie acomodativă”. Dacă această informație nu se propagă mai repede, există riscul apariției unei noi generații de copii cu miopie fără cauze genetice.

 

Baby Needs:  Care ar fi timpul “ideal” pe care ar trebui să îl petreacă un copil în fața unui PC, tabletă sau mobil?

Andrei Alexandru: Din păcate nu există un timp “ideal”, ci un anumit interval de timp pe care copilul îl poate petrece în fața unui display de acest gen fără pauză. Acest interval diferă în funcție de vârstă și de puterea de acomodare a cristalinilor. De preferat, copii de până în 6 ani să petreacă cât mai puțin timp în fața unui astfel de display (intervale scurte și pauze lungi), iar un școlar nu trebuie să depășească limita de 20-30 de minute fără pauză. Televizorul nu reprezintă un risc, dacă copilul respectă distanța față de el și dacă nu petrece mai mult de maxim 2 ore în continuu în acest mediu.

Baby Needs: Ce reprezintă această pauză?

Andrei Alexandru: Empiric, sau pe ințelesul tuturor… pauza reprezintă relaxarea muschilor ciliari care sunt în tensiune când privim in mediul de aproape(25cm-1,2m). Această relaxare intervine când privim la o distanță de peste 6m, sau când închidem ochii. Pauza trebuie susținută timp de 20 de secunde la fiecare interval de 20-45 de minute(in funcție de vârstă), petrecute in acest mediu.

Pentru mai multe informații despre această problemă puteți consulta un capitol destinat acestor explicații pe CheckYourGlasses/Kids&Adults.

Baby Needs: La ce trebuie să fie atent un părinte când duce copilul la un consult de specialitate și ce întrebări trebuie să adreseze specialistului?

Andrei Alexandru: În general, părinții trebuie să fie atenți la acuitatea vizuală a fiecărui ochi și la fiecare urmator consult să observe o creștere în cazul în care copilul nu vede perfect cu ochelarii de la primul consult. În mare parte, parinții pot întreba specialistul despre acuitate vizuală monoculară și binoculară, despre lucrul în echipă al ochilor și binocularitate, de ce necesită portul unui ochelar, ce perioadă trebuie să poarte ochelarii și unde, este o corecție permanentă sau doar un tratament dioptric și eventual în ce măsură observă culorile.

În funcție de afecțiunea copilului, întrebările pot ajunge și la un alt nivel, pentru mai multe informații despre dezvoltarea globilor oculari și apariția anumitor afecținui oculare la copii puteți vizita CheckYourGlasses/Kids.

Andrei Alexandru este specialist optometrist  cu peste 24 de ani de experiență și multimple acțiuni caritabile în domeniu. Este membru V.O.S.H. (Volunteer Optometric Services to Humanity) și membru fondator al A.O.R. (Asociația Optometriștilor din România).

Articole recente: