Cum sa ii asiguri copilasului un somn lung si linistit noaptea

Tot mai multi dintre parinti sunt speriati de energia propriilor micuti. Orice ar face, acestia nu reusesc sa aiba parte de un somn relaxant si implicit nici mamicile sau taticii, care fac nopti albe pentru a-i legana sa adoarma la loc. Cum nimanui nu-i place sa nu doarma noaptea, parintii incearca tot felul de solutii care sa le garanteze o dimineata senina a doua zi.

Calitatea somnului este foarte importanta nu doar la adulti, ci si la copilasi. De regula, acestia din urma asociaza perioada de somn cu anumite obiceiuri: le place sa adoarma in bratele mamei sau sa suga in timp ce il cuprinde somnul, sa tina suzeta in gura etc. In lipsa acestora nu pot adormi, vor fi extrem de agitati, se vor trezi des noaptea si vor plange.

De ce se trezesc bebelusii?

In general, parintii se tot intreaba de ce se trezesc bebelusii noaptea, iar specialistii au raspuns imediat. La inceput totul tine de hrana, micutii avand cicluri scurte de somn cu treziri frecvente. De asemenea, ei se vor trezi si daca au probleme de respiratie, daca le este frig sau prea cald, daca au nevoie de apropierea parintilor si devin anxiosi atunci cand mama si tata se indeparteaza de ei.

50% din timp micutii au un somn activ, care duce la cresterea productiei unor anumite proteine ce au rol in a sustine activitatea cerebrala, iar creierul incepe sa proceseze informatii.

Naturalmat Saltea latex organic 60x120

Trucuri pentru un somn linistit

Din fericire parintii se pot bucura de existenta unor trucuri care-l pot face pe micut sa doarma mai multe ore pe noapte si sa nu se mai trezeasca din 3 in 3 ore sau chiar mai devreme de atat.

Un somn linistit pentru intreaga familie poate fi obtinut cu ajutorul urmatoarelor lucruri:

Baia calda de seara

Momentul baitei este unul extrem de important pentru toata familia, el intarind legatura deja existenta dintre copil si parinti. Desi coplesite de aceasta activitate datorita responsabilitatii crescute, mamicile trebuie sa stie ca o baita calda de seara ii poate asigura micutului un somn linistit intreaga noapte.

  • Bebe scapa de murdarie si de posibilitatea de a face diverse alergii sau infectii;
  • Lucrurile repetitive ii fac pe cei mici sa se simta in siguranta;
  • Apa este iubita de micuti, iar baita este asteptata cu nerabdare;
  • In aproprierea orei de culcare, stare de iritare a bebelusului creste, iar o baita il poate calma foarte usor;
  • Nivelul de adrenalina din organism ramane scazut datorita baitei si noaptea bebe nu se va trezi niciodata.

Saltea pentru pat - Brevi

Patutul cu salteaua ideala

Salteaua de pat influenteaza major somnul, de aceea cei mai multi oameni spun ca nu patutul este important in afacerea asta, ci salteaua pe care sta bebe. Calitatea acesteia trebuie sa fie una ridicata, sa asigure maximum de confort si sa ofere un somn sanatos.

 

Cele mai bune solutii de saltelute pentru ca micutii sa aiba parte de odihna intreaga noapte sunt:

  • Saltelele din cocos ortopedice;
  • Salteaua pentru patut hipoalergenica;
  • Salteaua din spuma poliuretanica.

Salteaua pentru patutul copilului trebuie aleasa tinand cont de dimensiunea corecta, de fermitate, de ventilatie, de gradul de impermeabilitate, dar si de materialul din care este confectionata. Parintii ar trebui avertizati asupra faptului ca este contraindicat sa fie cumparata o saltea la mana a doua, deoarece aceasta vine cu o multime de pericole, precum: bacterii, ciuperci, arcuri rupte, gauri etc.

Fara suzeta si fara alint noaptea

Pentru a evita ca cel mic sa planga, foarte multe mamici ii ofera suzeta, fara sa-si dea seama ca aceasta le va oferi multe nopti nedormite. Imediat ce micutul o va scapa din gurita noaptea, se va trezi brusc plangand pentru ca simte un disconfort prin pierderea ei.

O solutie este sa nu i se ofere suzeta noaptea si sa fie lasat sa planga pentru a se obisnui ca in timpul somnului nu va avea parte de acest obicei. De asemenea, nu este deloc indicat ca micutul sa fie luat in brate si leganat.

Gmini Saltea din spuma cu memorie 120x60 cm

Noaptea nu se mananca!

Mamicile sunt convinse ca alaptatul si adormirea copilului cu sanul in gura este de un real ajutor pentru a-i oferi micutului un somn odihnitor. Doar ca adevarul este ca aceasta practica va deveni un obicei prost, bebe trezindu-se des noaptea pentru ca stomacelul sau ii va trimite des senzatia de foame la ore total nepotrivite.

Desigur nu este vorba despre un nou-nascut, acesta avand nevoie de laptic mult mai des, ci despre un bebelus care a trecut de varsta de 6 luni si are nevoie de un program de somn fix.

Realizarea unui program de somn

Adormirea copilului la aceeasi ora de seara poate fi cea mai buna metoda pentru un somn linsitit. Pregatirea pentru somn joaca un rol important, astfel incat o mamica ar putea sa se gandeasca la cateva trucuri utile:

  • O jucarie muzicala atarnata de patut ce-i va oferi o muzica in surdina, prielnica somnului;
  • Un plus sau o paturica care-i va da senzatia de siguranta;
  • Stingerea luminii si incetarea zgomotelor majore din casa.

Somnul de noapte ofera copilului dezvoltarea armonioasa de care are nevoie pentru a creste mare si sanatos. Parintii trebuie sa foloseasca toate sfaturile primite pentru a crea o atmosfera potrivita in camera si sa limiteze cat mai mult interventia lor in somnul de noapte al bebelusului.

Articole recente: