Cum se curata corect ochii bebelusilor

 

Igiena organelor externe ale bebelusului reprezinta o rutina peste care nu se poate trece, deoarece de aceasta depinde foarte mult sanatatea bebelusului. Ochii, spre exemplu, reprezintă organele vazului si este foarte important ca acestia sa fie mentinuti curati, pentru a putea preintampina riscul dezvoltarii unor infectii. 

Curatarea ochilor nu ar trebui sa fie o corvoada, insa in anumite cazuri parintii chiar nu stiu cum anume ar trebui sa fie efectuata aceasta rutina. Piata farmaceutica abunda in produse destinate ingrijirii, insa ar trebui ca fiecare parinte sa inteleaga faptul ca in cazul bebelusilor lucrurile sunt mai simple decat s-ar astepta. 

Care este tehnica de curatare a ochilor bebelusului?

Tehnica de curatare a ochilor ramane aceeasi indiferent de produsele de curatare folosite. Astfel, ochii se curata intotdeauna din exterior spre interior, pentru a impiedica patrunderea impuritatilor. Intotdeauna se va folosi cate o singura discheta demachianta pentru fiecare ochi, avand grija sa nu insistam asupra pielii in timpul curatarii. 

Igiena ochilor este foarte importanta, indeosebi in cazul bebelusilor. Pentru ca ei abia iau contact cu lumea exterioara, de asemenea trebuie sa invete sa gestioneze si aspectele mai putin placute ale acesteia. Curatarea ochilor la bebelusi ii ajuta pe acestia sa nu sufere din cauza impuritatilor sau a prafului, insa de asemenea are si rolul de a indeparta impuritatile eliminate in mod normal de catre organism. Ochiul este un organ performant, cu functie de autocuratare, insa acesta trebuie ajutat pentru ca zona sa fie in permanenta curata. Pentru o igiena cat mai profunda a ochilor bebelusului poti consulta aici produse de care vei avea nevoie in ingrijirea celui mic.

Cu ce poti curata ochii bebelusului?

Dischete demachiante - ochii bebelusului sunt mici si totusi au nevoie de curatare zilnica. Daca inca nu ai achizitionat toate lucrurile necesare pentru ingrijirea bebelusului, atunci poti folosi o discheta demachianta obisnuita, cu singura conditie ca aceasta sa fie curata. Ochisorii se pot sterge prin inmuierea dischetei in putina apa calda si stoarcere temeinica, curatand din coltul exterior al ochiului, spre interior. 

Dischetele demachiante se pot gasi in doua dimensiuni, fie rotunde, cele mai uzuale dealtfel, fie ovale, care ofera o suprafata mai mare de utilizare. Oricare dintre aceste produse pot ajuta, oferind bebelusului tau confortul zilnic si igiena de care are atata nevoie.

Comprese sterile- din punct de vedere medical, compresele sterile sunt cele mai eficiente produse destinate curatarii ochilor benelusilor (si nu numai), acestea fiind de fapt ambalate in mediu steril, astfel incat sa fie sigure de folosit pentru bebelusi. Compresele sterile pot fi fie umezite fie cu putina apa calduta, fie umezite cu ser fiziologic, pentru curatarea ochilor la bebelusi. 

Dupa depasirea primelor luni, atunci cand organismul devine mai rezistent, iar bebelusul mai constient, ochii se pot curata normal, cu apa, sub forma spalarii uzuale, insa doar prin umezirea palmelor. Treptat, bebelusul va invata ca zona ochilor trebuie curatata zilnic si ca acest lucru face parte dintr-o rutina merita sa protejeze organismul si sistemul imunitar de anumite probleme. 

In general pentru curatare ochi bebelusi nu sunt necesare prea multe produse, insa regula de baza este aceea de a folosi produse curate, care sa nu lase in urma particule sau scame. Ochiul este un organ sensibil iar bebelusii, in fragilitatea lor, ar reactiona la orice corp strain aflat in apropierea organului de vaz.

Curatarea ochilor bebelusului ii asigura acestuia igiena zilnica optima, drept pentru care zona este ferita de inflamatii sau infectii. 

Ochii bebelusilor NU se curata cu:

- vata simpla- deoarece creste riscul ca firisoarele de vata sa adere la structura ochiului, patrunzand sub pleoape si determinand astfel inflamarea locala a zonei

- lapte matern- reprezinta un mit, deoarece se presupune ca acesta este steril si are proprietati benefice. Este corect faptul ca laptele matern are proprietati benefice pentru bebelus, insa acestea se regasesc doar in cazul digestiei si al cresterii in greutate, nu in ceea ce priveste administrarea ca „medicament”.

- sapun- de orice natura ar fi acesta, substantele chimice pot produse iritatii si inflamari locale, total nedorite.

Ochii bebelusului nu se dau cu unguente decat atunci cand acest lucru este recomandat de catre medic, in urma unui consult medical si nici nu se administreaza picaturi de ochi preventiv, deoarece acestea ar putea face mai mult rau decat bine.

Rutina de curatare a ochilor bebelusului este simpla, iar dincolo de acest lucru orice parinte trebuie sa stie faptul ca interventiile inutile la nivelul organului de vaz nu sunt dorite. Curatarea facila, zilnica, cu ajutorul produselor speciale, face ca orice problema sa fie preintampinata, iar pentru o igiena cat mai sporita in timpul somnului, foloseste lenjerii pentru patut curate in fiecare zi, pentru ca bebelusul sa creasca si sa se dezvolte in mod armonios.

 

 Șerban Horia Anastasiu 
Copywriter/ Content writer

Șerban este copywriter/ content writer cu o experiență de aproximativ 8 ani, timp în care a redactat materiale pentru un număr însemnat de domenii. Pentru Șerban ziua de muncă începe cu o cafea bună și muzică de calitate în căști.

Articole recente: