Curățare nas bebe: cum să aibă cel mic un nas sănătos + metode și tehnici eficiente de curățare

Bebelușii au nevoie de o îngrijire atentă și minuțioasă – de aceea, este important să pui în aplicare o serie de tehnici utile. Nasul este unul dintre organele esențiale, care au nevoie de o curățare frecventă, pentru a permite trecerea unui flux optim de aer, către căile respiratorii. De asemenea, o igienă incorectă poate provoca infecții ale sinusurilor sau alte afecțiuni ce pot afecta sănătatea copilului. Așadar, informează-te cu privire la pașii pe care îi poți face pentru a preveni toate aceste riscuri. 

1. Nas curat la nou-născut – Modalități de curățare

La bebeluși, fosele nazale trebuie igienizate în permanență – având în vedere că cei mici nu își pot sufla singuri nasul, părinții au responsabilitatea de a pune în practică cele mai bune metode de curățare a nasului. Există spray-uri și picături ce conțin ser fiziologic (soluție salină izotonă) – acestea pot fi folosite pentru spălarea secrețiilor și pentru eliminarea microbilor sau a particulelor de praf. 

Cum se aplică soluția salină?

Bebelușul trebuie întins pe pat, iar părintele trebuie să administreze aproximativ două-trei picături de ser, în fiecare nară. Specialiștii recomandă, de asemenea, efectuarea acestei acțiuni înainte de hrănirea copilului la sân sau cu biberonul, deoarece, în acest mod, se poate îmbunătăți respirația nazală. Pentru copiii care au vârsta mai mare de 3 luni, se poate folosi și o soluție sub formă de spray nazal – în acest caz, cel mic va sta în picioare sau în șezut, și i se vor pulveriza două-trei pufuri. Pentru a te asigura că produsul ales este potrivit pentru vârsta copilului tău, citește cu atenție eticheta și indicațiile producătorului – acolo vei găsi informații despre concentrație și despre modalitățile de aplicare.

Aspirator/Pompiță

Aspiratoarele sau pompițele reprezintă metode excelente de a curăța nasul bebelușilor. Pompa nazală manuală trebuie introdusă în fiecare nară și trebuie apăsată pe porțiunea moale, realizată din cauciuc. Apoi, trebuie curățată cu apă și săpun. Aspiratoarele nazale pot fi și electrice și pot avea vârfuri de înlocuire (diferite în funcție de etapa de creștere), funcții suplimentare (precum melodii), șnur de prindere, sau alte elemente utile. Totuși, trebuie să ai mare grijă atunci când utilizezi un astfel de aspirator și trebuie să urmărești întocmai indicațiile din manuale, pentru a evita producerea unor leziuni pe mucoasa nazală.

Aburul

Aburul poate fi folositor pentru a desfunda nasul bebelușului, putând fi o metodă care să le completeze pe celelalte. Aburul are rolul de a sprijini procesul de fluidizare a mucozităților. Procedeul este simplu de pus în practică și poate fi aplicat la băiță, cu ajutorul apei calde. Dă drumul la apă înainte de a pregăti baia și, apoi, stai cu cel mic aproximativ 5 minute în mediul respectiv. Însă, trebuie să ai grijă să nu exagerezi și să nu fie mult prea cald în încăpere.

2. Curățarea nasului la nou-născuți – Beneficii pentru micuți

Obstrucțiile nazale pot fi periculoase la bebeluși, deoarece pot favoriza apariția unor infecții, dar și instalarea unor depuneri ce pot afecta somnul sau procesul de hrănire. Este recomandat ca această toaletare să aibă loc de cel puțin trei ori pe zi, mai ales dacă bebelușul se confruntă deseori cu episoade de obstrucție nazală. Așadar, trebuie să ai la îndemână diverse seturi de igienă, care să te ajute în fiecare zi. Curățarea năsucului la nou-născuți are numeroase beneficii, pe care nu trebuie să le ignori:

  • Desfundă nasul
  • Elimină secrețiile abundente
  • Reduce riscul apariției unor suprainfecții ale aparatului respirator (otite, sinuzite etc.)
  • Asigură o mucoasă nazală sănătoasă
  • Reduce disconfortul local
  • Respirația poate fi efectuată mai ușor
  • Somnul va fi mai liniștit
  • Eliberează căile respiratorii

În concluzie, selectează opțiunea care ți se pare cea mai eficientă și achiziționează produsele necesare. Este esențial să introduci această etapă în rutina zilnică de îngrijire a bebelușului tău și, cu siguranță, vei remarca avantajele. Curățarea nasului este un lucru pe care nu trebuie să-l ignori, deoarece influențează, în mod direct, calitatea respirației acestuia și confortul pe care îl va avea, de-a lungul zilei, la nivelul căilor respiratorii. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Articole recente: