CURIOZITĂȚI PENTRU COPII - Despre nevoia de cunoaștere a celor mici

Copiii se nasc curioși.  Ei obișnuiesc să pună foarte multe întrebări despre absolut tot ceea ce îi interesează și nu cunosc. Curiozitatea se formează în clipa în care cel mic ia contact cu noutatea. Începând cu aproximativ 18 luni, începe o căutare acerbă de informație, inedit. Iar apoi urmează perioada întrebărilor. Acest lucru se întâmplă cu precădere în jurul varstei de 5-6 ani, atunci când micuții încep să înțeleagă din ce în ce mai multe despre lumea înconjurătoare.

Astfel, prichindeii aflați în proces de formare, de conștientizare, de învățare și continua evoluție prezintă un nivel ridicat de curiozitate. Acest lucru poate pune uneori părinții în dificultate, fiindcă nu întotdeauna întrebările prichindeilor au răspunsuri simple. Pot exista adesea momente în care adulții nu știu  cum să răspundă la curiozitățile celor mici, lucru care poate provoca o oarecare jenă și tensiune.

Așadar, e timpul să afli mai multe informații interesante despre curiozitatea la copii. 

1. Curiozitatea la copii - Motivele pentru care aceasta este benefică 

Chiar dacă, uneori, copiii pot deveni agasanți cu privire la întrebările pe care le pun despre absolut orice, este foarte important să permiți copilului să fie curios, deoarece acest lucru îl poate ajuta pe mai multe planuri. 

În ciuda faptului că această idee poate părea una absurdă, trebuie să știi că micuții învață câte ceva și se dezvoltă chiar și cu ajutorul întrebărilor care pentru tine pot părea banale. Studiile au arătat că o persoană curioasă prezintă un nivel crescut de inteligență și de memorare. 

Astfel, e important ca copilul tău să fie curios, pentru că:

  • Dezvoltă motivația intrinsecă

Oamenii curioși adoră să caute informații noi, să cunoască din proprie inițiativă date despre fiecare subiect care îi interesează.  Acest fapt se caracterizează ca motivație intrinsecă, ceea ce denotă faptul că un copil curios va învăța întotdeauna de plăcere, nu pentru a-i mulțumi pe părinți. Așadar, este indicat să aibă la îndemână jocuri și cărți educative.

  • Se dezvoltă din punct de vedere cognitiv

Orice om care își pune semne de întrebare este un om inteligent. Iar cu cât are informații despre cât mai multe lucruri, domenii sau subiecte este considerat valoros. Așa că este esențial să-i permiți celui mic să se intereseze cu privire la absolut tot ceea ce îi atrage atenția, pentru a se dezvolta din punct de vedere cognitiv. Permite-i să gândească liber, în așa fel încât mintea lui, capacitatea lui de a raționa, de a cugeta să se dezvolte armonios. Alte ajutoare perfecte pentru dezvoltarea cognitivă sunt puzzle-urile sau instrumentele muzicale, pe care le poți găsi pe Babyneeds cu un singur click.

  • Capătă succes pe plan profesional

Un angajat care adoră să învețe, să se implice și să știe cât mai multe despre firmă este întotdeauna recompensat așa cum se cuvine. Curiozitatea ajută oamenii să se implice în tot ceea ce le iese în cale și să nu refuze niciodată o nouă provocare, care îi poate stimula din punct de vedere intelectual. Astfel, oamenii de succes sunt, de regulă, foarte curioși.

2. Curiozități pentru copii - Cum poți face față unei întrebări neadecvate?

Se poate întâmpla ca cel mic să pună uneori întrebări pentru care este mult prea mic ca să afle răspunsul ori la care să nu știi cum să răspunzi, pentru ca acesta să înțeleagă ceea ce trebuie. În astfel de momente, trebuie să tratezi totul cu foarte mult calm și să încerci tot posibilul pentru a-i răspunde în mod potrivit.

Printre cele mai frecvente întrebări curioase ale copiilor, se numără:

  • “De unde vin copiii?”

  • “De ce este soare pe cer?”

  • “De ce florile au parfum?”

  • “De ce câinii au coadă?”

Aceste întrebări plus multe altele de acest fel pun părinții în dificultate. 

Sfaturi pentru a face față acestor întrebări pline de curiozitate ale copiilor:

  • Căutați împreună răspunsul

Este important ca cel mic să primească susținere din partea ta. De aceea, de fiecare dată când copilul îți pune o întrebare la care nu știi cum să răspunzi, nu-i închide gura cu o minciună, invenție sau o respingere, ci spune-i să căutați împreună răspunsul. În acest fel, curiozitatea acestuia va fi potolită și va simți că ești alături de el necontenit.

  • Spune-i să se informeze

Dacă copilul se descurcă să caute pe internet tot felul de informații și știe să citească, este bine ca uneori să-l trimiți să se informeze de unul singur asupra curiozităților sale. Pune-i la dispoziție o tabletă sau cărți în acest sens și lasă-l să afle răspunsul căutat. În acest fel, copilul va învăța să caute datele de care are nevoie pe cont propriu, fără ajutorul cuiva, lucru care este foarte bun. În felul acesta stimulezi detectivul din el și îi oferi satisfacția de a rezolva singur misterul. Ai doar mare grijă să fie vorba despre un research care să nu îl ducă pe copil pe site-uri nepotrivite.

Dacă aplici aceste două metode, cu siguranță nu vei mai simți precum o povară momentele de acest fel. 

În cele din urmă, trebuie să înțelegi că cei mici sunt curioși din fire, mai ales în momentul în care văd, simt sau observă ceva nou și trebuie să ai răbdare, deoarece este doar o etapă decisivă din viețile lor.

Sursa foto: Pixabay.com

Un articol semnat de DR. Maria Lupu

Dr. Maria Lupu este medic rezident neurolog pediatru în cadrul Spitalului de copii "Dr. Victor Gomoiu" București. A absolvit Facultatea de Medicină la Universitate de Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu", din Cluj-Napoca iar în prezent este doctorand al Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila, din București. A participat ca voluntar în cadrul mai multor organizații non-profit în acțiuni de strângere de fonduri, târguri caritabile pentru copii cu suferințe neurologice și în organizarea de conferințe medicale. După ce a devenit mamă, Dr. Maria Lupu a decis să împartă și cu alți părinți informațiile și cunoștințele acumulate în tot acest timp. Motiv pentru care în prezent, cei interesați îi pot urmări sfaturile și online,  pe conturile de socializare "neuro_ped".

Articole recente: