De ce este indicat consumul de miere pentru bebelusi

Mierea albinelor, considerata un aliment bogat in vitamine si minerale, este benefica pentru sanatatea oamenilor datorita proprietatilor sale antivirale, antitumorale si antibacteriene. Inca din cele mai vechi timpuri, mierea a fost folosita in alimentatie si a demonstrat ca are calitati terapeutice de necontestat, insa in primul an de viata al fiecarui om ea ar trebui sa lipseasca, deoarece ar putea provoca botulism infantil, o boala rara, care ar putea duce la decesul bebelusului.

Dupa varsta de 12 luni mierea poate fi oferita fara niciun fel de problema oricarui copil pentru ca din acest moment microorganismele din intestin opresc cresterea bacteriilor. Desigur, ea va fi introdusa in alimentatia bebelusului intr-o cantitate mica, in asa fel incat bebe sa nu aiba mai tarziu probleme cu cariile sau sa-si dezvolte prea mult apetitul pentru dulce. Iata cateva beneficii de necontestat ale mierii!

Parintii trebuie sa ofere miere naturala copiilor si sa se fereasca de mierea pasteurizata pe care o gasesc in magazine, practic un fel de indulcitor, sa nu o incalzeasca peste limita de 50 de grade Celsius si sa nu o adauge in cana de ceai a micutilor decat cand lichidul s-a mai racit. De asemenea, trebuie sa fie foarte atenti sa nu o gateasca punand-o in paine, biscuiti sau in diferite budinci. Chiar si dupa varsta de 1 an, mama si tata nu vor pune mai mult de o lingurita de miere in mancarea copilului.

Ce nutrienti se gasesc in miere

Beneficiile sale erau cunoscute de multe dintre civilizatiile antice, care poate nu cunosteau in cele mai mici detalii compozitia acestui aliment, dar se bucurau, cu siguranta, de binefacerile sale:

  • Contine antioxidanti naturali;
  • Enzime;
  • Aminoacizi;
  • Vitamine;
  • Calciu, zinc, fier, magneziu, crom, fosfor, mangan, seleniu, cupru.

8 beneficii ale consumului de miere

Din momentul in care cel mic are voie sa consume acest aliment, parintii trebuie sa aiba incredere ca mierea pe care i-o vor oferi va fi buna pentru sanatate:

  1. Copilul beneficiaza de un energizant natural pentru ca ea se transforma repede in energie pura;
  2. Efectele sale pot fi ca cele ale unui antibiotic distrugand cu succes diferite microorganisme;
  3. Daca micutul nu are un apetit foarte mare si pare sclifosit cand vine vorba de a fi hranit, atunci o lingurita de miere ii poate aduce usor pofta de mancare;
  4. Mierea are efecte laxative, dar si sedative, asa ca in cazul in care bebe sufera de constipatie sau nu poate adormi, parintii ii pot oferi o lingurita din acest aliment fara probleme;
  5. In perioada in care copilul este racit, mierea ii poate alina durerile in gat sau accesele de tuse;
  6. Are rolul de a stimula cresterea celor mici fixand calciul si magneziul in organism;
  7. Mierea imbunatateste sistemul imunitar;
  8. Ofera protectie asupra ficatului, mai ales atunci cand se doreste ca acest organ sa fie protejat de efectele paracetamolului.

Efectele secundare ale consumului excesiv de miere

Despre proprietatile sale miraculoase nu mai este nimic de spus, insa putini stiu ca aceasta substanta are o compozitie chimica asemanatoare cu a zaharului, asa ca este absolut nevoie sa nu se depaseasca cantitatea maxima admisa:

  • Consumata pe termen lung poate avea efecte negative asupra tractului gastrointestinal, iar substantele nutritive nu vor mai fi la fel absorbite;
  • Poate eroda smaltul dintilor;
  • Poate favoriza refluxul acid;
  • Poate determina instabilitatea valorilor insulinei;
  • Poate declansa disconfort abdominal.

Tu cand ai inceput sa-i dai miere copilului?

Cele mai multe dintre mamicii au recunoscut ca datorita accesului constant pe care il au la informatiile de pe internet au reusit sa inteleaga pericolele la care se expun copiii daca le-ar oferi miere sub varsta de 1 an si ca au respectat intocmai aceasta recomandare a lumii medicale. Din acest motiv, alimentele pe care le-au preparat micutilor de pana la 1 an nu au continut miere de albine, chiar daca deja au inceput diversificarea.

Un rol important din momentul in care cei mici au inceput sa manance si altceva decat laptic l-a avut scaunul de masa, de aceea pe site-ul https://www.babyneeds.ro/scaune-de-masa/ se gasesc cele mai bune produse de acest fel. Scaunul de masa 3 in 1 este ideal pentru orice copil deoarece poate fi folosit usor ca balansoar, sezlong confortabil si evident ca scaun de masa. Parintii ii pot bloca rotile pentru a mari siguranta, il pot regla pe inaltime in 9 pozitii diferite si il pot depozita oriunde cu usurinta.

Articole recente: