De ce mint copiii: Cum să îl ajuți pe cel mic să îți spună mereu adevărul

 

Majoritatea copiilor aleg să mintă dintr-un simplu motiv: le este frică de pedeapsă. În momentul în care se simt amenințați, aceștia inventează o minciună. Dacă au luat o notă mică la școală, cel mai probabil vor alege să nu dezvăluie acest lucru, din teama de pedeapsă sau chiar abuz fizic. Este normal să ascundă anumite lucruri, dacă tu ca părinte, vei alege să îl pedepsești  în loc să îi explici cu ce a greșit și ce poate face pentru a-și răscumpăra greșeala.

 

 

1.Minciuna la copii: De ce aleg aceștia să mintă?

 

Majoritatea copiilor mint din dorința de a nu își dezamăgi părinții. Preferă să fabuleze, să denatureze adevărul pentru ca părinții să fie mândri de ei. Dacă și copilul tău face la fel, o mare parte din vină este a ta. Trebuie să îți înveți copilul să îți spună mereu adevărul, indiferent dacă a greșit. Dacă va alege să îți ascundă lucruri, se poate ajunge la fapte mult mai grave. Explică-i că nu îl vei certa dacă îți va spune ce a făcut și că veți găsi o rezolvare împreună.

 Probabil că, și ție ca adult, uneori îți este greu să spui adevărul. În aceeași situație se află și copilul tău. Nu îl presa dacă nu vrea să îți povestească ce s-a întâmplat. Îi poți spune “Dacă vrei să vorbim sunt aici”. În acest fel, el va alege când să îți povestească și când să își recunoască minciuna. Trebuie să îi respecți intimitatea, dacă nu își dorește să îți împărtășească ceva nu îl obliga, este normal să aibă și el câteva mici secrete.

 

 

2.Cum îți poți convinge copilul să nu mintă?

 

Chiar dacă sunt minciuni nesemnificative, este necesar să iei atitudine. Încearcă să îi oferi explicații pe înțelesul lui. Poți apela la diverse povești sau fabule pe care să i le citești seara. Așa, va înțelege cât de important este să spună mereu adevărul. După fiecare poveste citită, poți să vorbești cu el despre întâmplările petrecute. La vârsta aceasta, creierul începe să se dezvolte, iar modul de gândire se conturează treptat. Dacă vei alege să vorbești cu cel mic, acesta va învăța de ce este bine să spună mereu adevărul.

 Nu insista dacă nu vrea să îți dezvăluie și nu îi pune întrebări retorice. Dacă vei apela la astfel de întrebări îi vei da ocazia să te mintă. În momentul în care observi că acesta spune minciuni, evită să țipi sau să te enervezi pe el. Dacă vei face acest lucru, se va închide în el și nu va mai discuta cu tine.

 

 

3.Cum trebuie să reacționezi când cel mic te minte?

 

Chiar dacă cel mic va prefera să îți spună o minciună gogonată, acesta trebuie tratat cu înțelegere și calmitate. Chiar dacă cel mic greșește, trebuie să se simtă în siguranță pentru a-și recunoaște vina.

 Nu este necesar doar să îi repeți că nu este bine să mintă sau că minciuna are picioare scurte. Trebuie să încerci să îl înveți cât de rea este minciuna sau cum îl poate face să își piardă prietenii. Nu trebuie să lași niciodată anumite situații să treacă fără sa îi spui ca l-ai prins cu minciuna. Dacă va observa că nu îl corectezi, va crede că este bine ce a făcut. Nu încerca să îl cerți sau să îl pedepsești, dacă vei proceda așa, va evita mereu să îți recunoască o greșeală sau o minciună. Discută calm și prietenește, spune-i că mereu vei afla dacă te minte. Așa, va realiza că este inutil să îți spună o minciună și va alege să fie corect cu tine.

 

Relația cu copilul tău trebuie să se bazeze pe încredere și sinceritate. Trebuie să îi oferi suport necondiționat și să îl asculți mereu când are nevoie să vorbească cu cineva. Faptul că nu îl critici este cheia de a-i câștiga încrederea. Dacă acesta va avea încredere în tine, nu va simți nevoia să te mintă.

 

Copiii învață să facă diferența dintre bine și rău doar observându-i pe părinții lor. Dacă tu, ca părinte, vei spune zilnic minciuni gogonate, cel mic îți va prelua obiceiul. Dacă vei spune mereu adevărul și copilul tău va face la fel.

sursă foto: shutterstock.com

 

 

 

Articole recente: