De ce nu doarme bebe? Afla aici posibilele cauze!

De ce nu dorm bebelusii?

Stabilirea rutinei de somn

Colicii sau durerile de burta la bebelusi

Nevoile primare (hrana, hidratare, confort termic)

Nevoia de apropiere fizica

Eventuale probleme medicale

 

Din momentul intoarcerii din maternitate incepi treptat sa faci cunostinta cu micuta faptura care acum depinde in totalitate de tine, bebelusul tau. Il observi si treptat incepi sa ii inveti obiceiurile. Poti afla cand mananca si care sunt perioadele cand sta treaz, insa cel mai mare aceent se pune pe somn. Bebelusii in general pot pune unele probleme noaptea, prin prisma somnului, drept pentru care intrebarea cea mai des intalnita printre parinti este: de ce nu doarme bebelusul noaptea?

De ce nu dorm bebelusii?

Motivele pentru care un bebelus nu doarme sunt variate si depind de anumiti factori, unii ce e drept, mai greu de inteles. Parintii pot insa sa identifice anumite detalii si produse cum ar fi: patutul, lenjeria si perna, astfel incat sa ii poata asigura copilului cadrul perfect pentru un somn odihnitor si fericit, dar pentru aceasta ei trebuie sa cunoasca cateva aspecte ce tin de dezvoltarea bebelusului. 

Stabilirea rutinei de somn

Bebelusii nu au o rutina de somn bine stabilita. Din contra, in mediul intrauterin ei nu au avut cum sa stie care este diferenta dintre zi si noapte. Din acest motiv, programul lor pare usor haotic, iar parintii nu inteleg de ce nu doarme copilul. Problema se regleaza de la sine, o data ce bebelusul va beneficia de o rutina de somn stabilita de parinti, care va include ritualuri de zi (exemplu: regula celor 90 de minute), dar si baita de seara, masa si culcarea, cu lumina cat mai difuza, pentru somnul de noapte. 

Colicii sau durerile de burta la bebelusi

Un alt motiv pentru care un nou nascut nu doarme il reprezinta aparitia colicilor. Colici in sine nu sunt o afectiune, ci reprezinta de fapt adaptarea sistemului digestiv al sugarului la conditiile normale, aspect care in cazul unui sistem digestiv imatur poate pune probleme, prin durerile de burtica denumite generic colici. Daca copilul nu doarme noaptea din cauza colicilor, un produs care sa amelioreze durerile de burta, masajul, sau contactul piele-pe-piele cu parintele, cum este pernuta pentru colici, ar putea ajuta. 

Nevoile primare (hrana, hidratare, confort termic)

Daca te intrebi de ce nu doarme bebe, atunci ar fi bine sa verifici daca toate nevoile acestuia ii sunt indeplinite. Un bebelus nu poate (inca) vorbi si in consecinta el nu isi va putea exprima nemultumirile altfel decat prin plans. Ai grija sa ii pastrezi scutecul mereu curat, sa pastrezi o temperatura optima in camera si sa il hranesti la timp. Daca aceste nevoi sunt indeplinite, iar bebelusul nu doarme, atunci te poti gandi fie la colici, fie la o problema medicala (caz in care va trebui sa mergi la medic), fie la faptul ca bebe are nevoie sa te simta aproape. 

Nevoia de apropiere fizica

Un alt motiv pentru care bebe nu doarme noaptea ar putea fi si nevoia acestuia de a fi aproape de parinti. Daca bebelusul este asezat in patut, fie si la o distanta relativ mica fata de mama lui, acesta ii va simti lipsa. In fond, ar trebui ca fiecare parinte sa inteleaga faptul ca micuta faptura a trait timp de noua luni in mediul uterin, in burtica mamei, fara sa fie lipsit de aceasta. Daca brusc el este exilat in patut, oricat de multa grija ar avea mama lui de el, nevoia sa va fi de dragoste si de apropiere. Solutiile sunt simple si fac referire la cosleeping si bad-sharing, aspecte care sunt benefice in dezvoltarea armonioasa a bebelusului, dar si in a elucida misterul intrebarii “de ce nu dorm bebelusii noaptea?”.

Eventuale probleme medicale

Daca ai rezolvat toate aspectele descrise anterior, iar copilul inca plange si este privat de somn, ar trebui sa iei in calcul si anumite probleme medicale. O vizita la medic ar trebui sa fie edificatoare, te va linisti si vei sti ce ai de facut pe mai departe. Este foarte important sa mergi la medic, orice suspiciune ai avea. Bebelusii cu varsta de pana la 3 luni au intaietate la medic si mai mult decat atat, ei sunt o categorie de risc, drept pentru care vor beneficia de asistenta medicala in cel mai scurt timp.

Copilul meu nu doarme noaptea, ce sa fac sa doarma bebe noaptea? Acestea sunt intrebari firesti din viata de proaspat parinte. Din nefericire, nu exista un manual de utilizare pentru a vedea de ce nu dorm bebelusii, desi ar fi interesanta o carte numita “de ce nu dorm copiii noaptea?”. Din aproape in aproape insa, un parinte poate verifica fiecare nevoie, pentru a vedea daca aceasta este indeplinita, astfel incat, prin excludere, sa ajunga la cauza problemei.

In plus, o data cu cresterea si dezvoltarea bebelusului, acesta va deprinde si nevoia de a dormi toata noaptea, iar parintii vor fi bucurosi sa vada acest lucru.

 

 Șerban Horia Anastasiu 
Copywriter/ Content writer

Șerban este copywriter/ content writer cu o experiență de aproximativ 8 ani, timp în care a redactat materiale pentru un număr însemnat de domenii. Pentru Șerban ziua de muncă începe cu o cafea bună și muzică de calitate în căști.

Articole recente: