OCHII DE LAPTE - Cand se definitiveaza culoarea ochilor bebelusilor?

Bebelusii sunt miracole cu ochi frumosi, gurita delicata si o piele diafana, care privesc curios lumea de dincolo de patut. Inca de la nasterea lor incanta pe ceilalti prin gingasie, iar mamele se indragostesc de ei in cateva clipe, parca hipnotizate de un magician vestit. Probabil, micutii au ceva magie in ochisorii albastri cu care sosesc pe lume, reusind sa transforme totul in jurul lor, sau poate ca fragilitatea lor atrage protectori din toate partile.

Cele mai multe dintre proaspetele mamici privesc cu dragoste mica faptura ce clipeste rar din gene si se intreaba deseori daca isi vor pastra culoarea irisilor avuta la nastere. In general, ochii bebelusilor sunt albastri la nastere, dar se mai poate intampla sa se nasca si copii cu ochi gri sau cenusii. Oricare ar fi culoarea, cert este ca la sosirea pe lume, ochii bebelusilor sunt deschisi datorita melaninei prezente in iris.

Lansinoh Momma Set pentru diversificare

Iata cateva informatii cu privire la ochii de lapte:

Cercetatorii in domeniul geneticii au demonstrat faptul ca nu este deloc obligatoriu ca micutii sa mosteneasca culoarea ochisorilor de la parinti, explicand ca pigmentarea irisilor poate fi influentata si de gena altor rude ale copilului. Deci, chiar daca mama si tata au ochii caprui, bebe ii poate avea albastri, o situatie destul de rara, dar posibila datorita genelor mostenite de la bunici.

De ce se schimba nuanta ochilor la copii

Specialistii explica aceasta transformare, precizand ca este un proces natural prin care trece orice om, si trag astfel urmatoarele concluzii:

  • Cauza schimbarii nuantei ochilor ai copilasilor este melanina, un pigment inchis la culoare, care este prezent in iris;
  • Melanina dicteaza si culoarea pielii sau a tenului;
  • La nastere, copiii au ochi de culoare deschisa, dar acestia incep sa se schimbe datorita actiunii melanocitelor (celule specializate, care sintetizeaza melanina) ce se multiplica doar sub actiunea luminii;
  • Daca melanina este de o concentratie mai mare in iris, atunci culoarea va fi inchisa;
  • In prezent exista 3 perechi de gene care controleaza nuanta ochilor, demonstrandu-se in timp ca acest proces este unul mult mai complex decat s-a crezut initial.

 Delta Baby Perna impermeabila pentru baie in cada

Cand se schimba ochii de lapte

Privirea dulce a micutului reuseste sa starneasca curiozitatea mamei, care isi doreste tot mai mult ca prichindelul sa aiba parte tot restul vietii de acel albastru atat de frumos al ochilor, insa trebuie sa stie urmatoarele lucruri:

  • Pe masura ce inainteaza in varsta, culoarea ochilor copilului se inchide;
  • La circa 6 luni se va contura culoarea, iar la 3 ani ochii micutului vor capata culoarea definitiva;
  • Exista exceptii, un numar mic de persoane, la care nuanta ochilor nu se va schimba pana in adolescenta;
  • Schimbarea se va face treptat, astfel incat, de foarte multe ori, mamicile nici nu realizeaza exact momentul in care ochii au capatat culoarea permanenta;
  • Daca bebe are ochii negri sau caprui, sansele sa devina albastri sau verzi sunt extrem de mici;
  • Exista situatii in care bebelusii isi pastreaza culoarea initiala de-a lungul intregii vieti.

Little Bamboo Muselina din bambus organic

Cum se calculeaza indicele de pigmentare pentru aflarea culorii ochilor la bebelusi

Multe dintre mamici isi doresc parca sa citeasca viitorul si sa stie exact ce culoare vor avea ochii copilului mai tarziu, iar norocul le surade pentru ca pediatrul francez dr. Edwige Antier a analizat 400 de bebelusi pentru a identifica un numar de caracteristici ale nou-nascutului ce ar putea prevedea culoarea definitiva a ochilor, astfel se vor lua in considerare:

    1. Nuanta parului si a sprancenelor;

    1. Petele rozalii de pe pleoape;

    1. Pata rozalie de pe ceafa copilului;

  1. Egreta fruntii.

Tu cand ai realizat ca ochii copilului s-au schimbat?

Unele mamici marturisesc ca acest lucru s-a intamplat deodata. In timp ce ii faceau baita si il priveau cu atentie au realizat ca ochisorii albastri ai bebelusului au devenit caprui, probabil o mostenire din partea bunicilor, deoarece amandoi aveau aceasta culoare a ochilor. Indiferent de nuanta insa, un copil este un dar pentru mamici si tatici, asadar el trebuie ingrijit corespunzator, educat cu toata responsabilitatea si invatat sa pretuiasca viata.

Delta Baby Salteluta gonflabila pentru baie in cada

Pentru a nu afecta ochisorii frumosi ai copilasului, un produs adecvat pentru baita de seara a celui mic este cadita cu doua pozitii de asezat, care poate fi folosita chiar din primele zile ale micutului (in prima pozitie) si dupa 6 luni, cand greutatea copilului ajunge la 15 kg, putand fi gasita aici https://www.babyneeds.ro/baita-si-accesorii/. Cadita are o forma anatomica, este usor de utilizat si e prevazuta cu termometru si cu antiderapant.

Articole recente: