Otita la copii: 11 cauze si remedii eficiente!

Boala a copilariei, otita medie provoaca suferinta atat copilului afectat, cat si intregii familii care asista neputincioasa la durerile micutului. Nevoiti sa lipseasca de la serviciu, sa nu doarma noptile, parintii se trezesc cu viata data peste cap si incep informarea cat mai amanuntita asupra unei afectiuni despre care nu stiau mare lucru pana atunci, dar care pare sa duca la o multime de probleme complicate, chiar pe termen lung daca se va interveni prea tarziu.

otita la copii

Infectia apare in spatiul din spatele timpanului, in urechea medie, unde secretiile formate nu pot fi eliminate complet, astfel incat in lichidul ramas se dezvolta bacteriile din nas, gat si urechi. Este importanta folosirea de catre parinti a aspiratorului nazal, usor de gasit aici https://www.babyneeds.ro/aspiratoare-nazale/. Cu ajutorul sau vor extrage rapid secretiile nazale, atunci cand bebelusii se confrunta cu raceala, scapandu-i astfel de acest pericol urias.

Nosiboo - Aspirator nazal electric green

Acuta sau cronica, otita afecteaza 50% dintre copii, iar cauzele sale pot fi numeroase, printre ele numarandu-se:

  • Bacteriile;
  • Disfunctia trompei lui Eustache;
  • Sinuzita;
  • Virozele respiratorii superioare;
  • Varsta mica a copilului (sub 2 ani este mai predispus acestei afectiuni);
  • Factorii genetici;
  • Microbii transmisi de ceilalti copii din colectivitate;
  • Alergiile;
  • Deficientele imunitare;
  • Bolile infectioase si contagioase;
  • Factorii externi (vant, curent, fum de tigara, umezeala mare, frig).

Simptomele otitei la copii, care vor alarma orice mamica, sunt durerile de urechi, mai mari sau mai scazute ca intensitate, prezenta febrei de peste 38 de grade Celsius, nervozitate, irascibilitate, episoade de plans, lipsa apetitului, varsaturile sau chiar diareea. Medicul este cel care va acorda diagnosticul corect dupa ce va examina cu ajutorul otoscopului urechea bebelusului si doar el poate oferi un tratament adecvat copilului.

Parintii nu vor administra medicamente dupa ureche sau la recomandarea altor parinti care au mai trecut printr-o astfel de situatie, ci doar la sfatul medicului specialist. Dupa aplicarea tratamentului vor fi observate imbunatatiri considerabile, ceea ce va reprezenta un progres, iar parintii vor rasufla usurati. Daca starea de sanatate a pacientului nu se va ameliora, atunci pot aparea complicatii care vor duce la necesitatea internarii intr-un spital si la supravegherea medicala permanenta.

Iata cateva tratamente eficiente pentru otita la copii:

    1. Otita externa acuta difuza incepe cu inflamarea pielii conductului auditiv extern, iar copiii acuza dureri cand sunt apasati pe ureche, chiar au un auz usor scazut. In general, aceasta afectiune apare vara, atunci cand cei mici merg mai des la piscina, sau cand mamicile folosesc betisoare pentru curatarea urechilor. Tratamentul administrat de medic consta in aplicarea unei mese de tifon cu putin antibiotic si aspirarea secretiilor din ureche;
    2. Otita medie acuta sero-mucoasa poate aparea in urma unei raceli obisnuite, urechea medie umplandu-se cu mucozitati. Micutul acuza dureri usoare, isi aude propria voce in ureche si simte o infundare. Tratamentul otitei la copii se realizeaza cu antiinflamatoare si dezinfectante nazale, fara antibiotice, iar parintii pot achizitiona si un aparat aerosoli de aici pentru ca acesta are functii antibacteriene;

3A Health Care Aparat de aerosoli profesional ISINEB - 3A Health Care

  1. Otita medie acuta congestiva apare pe fondul unei raceli datorate expunerii la frig sau la aer conditionat, copilul acuzand dureri in gat, nas infundat, scaderea usoara a auzului, iar tratamentul nu se realizeaza cu antibiotice, copilul fiind consultat obligatoriu pentru ca acest tip de otita poate duce la complicatii periculoase pentru sanatatea micutului;
  2. Otita medie acuta bacteriana reprezinta o forma mai complexa a acestei afectiuni. Copilul face febra, are dureri de ureche care nu cedeaza decat partial la antalgice, timpanul este rosu. Tratamentul in acest caz poate presupune antibiotice, aspirarea secretiilor sau chiar o interventie chirurgicala (timpanotomia).

Pentru reducerea disconfortului oferit de durerile puternice sunt necesare si medicamentele analgezice, dar simptomele, in general, se vor imbunatati in cateva zile. Multi parinti sunt panicati de aceasta boala si pe drept cuvant, deoarece complicatiile sale (ruptura de timpan, pierderea auzului) pot fi periculoase, fara sa se mai ia in consideratie si durerea, uneori atroce.

Mai putin cunoscuta in Romania este forma de preventie a otitei la bebelusi, anume vaccinarea pneumococica, care poate fi realizata pana la varsta de 5 ani a copilului, costul acesteia fiind pana in 2016 suportat de catre parinti. Din 2017 el se regaseste pe schema obligatorie a Ministerului Sanatatii pentru parintii care doresc sa-si imunizeze copiii impotriva unor boli, precum otita pneumococica care poate duce la meningita si la deces.

Tu cum il protejezi de otita pe micutul tau?

O mamica responsabila trebuie sa aiba grija de copilul racit si sa-i acorde ingrijirile necesare. Daca acesta este irascibil, nu are pofta de mancare, nu poate sa doarma, chiar prezinta febra si acuza dureri, atunci va sti clar ca ceva nu este in regula si ca e cazul sa se prezinte cu el la medic.

Haxe - Aspirator nazal electric cu melodii

Pentru a preveni aceasta afectiune devine necesara achizitia unui aspirator nazal electric, acest aparat reusind sa aspire rapid si eficient secretiile nazale intr-un timp cat mai scurt, fiind usor de folosit si extrem de silentios. Culoarea secretiilor trebuie sa fie cunoscuta uneori, astfel incat recipientul de colectare a mucozitatilor ofera aceasta posibilitate. Protectia incepe in familie, inainte de a merge la medicul pediatru.

Articole recente: