Dermatita seboreica la bebelusi - cu ce alta afectiune este frecvent confundata

 

Dermatita seboreica este una dintre cele mai frecvente afectiuni pe care le dezvolta un nou-nascut. Aceasta isi face aparitia in zona fetei, a scalpului, in spatele gatului sau in zona subratului. Daca ai observat ca cel mic are pe piele cojite tari, de culoare galbena sau chiar si usor rosiate, nu intra in panica. O astfel de afectiune se dezvolta incepand cu primele doua saptamani de viata si pana la varsta de un an. De multe ori, parintii confunda aceasta problema cu dermatita atopica, o forma mult mai grava, care vine la pachet si cu senzatii de mancarime si, automat, leziuni aparute in zonele respective. Cu ajutorul acestui articol, vei invata cu sa diferentiezi cele doua afectiuni, care sunt simptomele si, implicit, tratamentul.

 

 

 

1. Ce este dermatita seboreica aparuta la bebelusi?

Dermatita seboraica, numita si "crusta de lapte", se numara printre cele mai cunoscute afectiuni aparute in randul bebelusilor, mai ales in primele luni de viata. Aceasta se poate recunoaste prin cojitele de culoare galbena. Important este ca acestea nu provoaca mancarimi, iar cel mic nu este deranjat de aparitia lor, chiar daca imaginea pe care o vad parintii nu este cea mai placuta. 

 

Cauzele nu sunt cunoscute, insa, pentru a putea preintampina o astfel de problema, poti tine cont de cateva mici trucuri. In primul rand, igiena este foarte importanta, iar folosirea unor produse necorespunzatoare poate duce la aparitia dermatitei seboreice. Din acest motiv, este important sa folosesti doar produse indicate varstei si scutece corespunzatoare. Conform unui studiu recent realizat, medicii considera ca aceasta afectiune apare in urma unei infectii fungice, in functie de medicamentele pe care mama le consuma inainte de nastere. Alti doctori considera ca aceasta crusta apare in urma unei lipse de vitamine, mai exact, complexul B, fiind o substanta extrem de importanta pentru reglarea glicemiei. 

 

In principal, dermatita seboreica nu este o afectiune care trebuie sa te ingrijoreze. De cele mai multe ori, trece de la sine, iar igiena respectata cu strictete va accelera intregul proces. Exista, insa si cazuri cand o astfel de afectiune cauzeaza batai de cap. In cazul in care ai observat ca bubitele au devenit rosiatice, iar iritatia se extinde, medicul este singurul care te poate ajuta in aceasta situatie. In momentul sangerarilor, acest spatiu devine un loc predispus aparitiei bacteriilor. Tratamentul cu antibiotic este singurul care-l poate ajuta pe cel mic sa scape de aceasta problema. 

 

Niciodata sa nu te orientezi in functie de sfaturile primite de la prieteni, ci consulta un medic de specialitate, deoarece este singurul capabil sa te indrume corespunzator. 

 

Dermatita seboreica poate sa apara si la bebelusi, dar si in cazul adultilor, si este caracterizata prin aparitia unor bubite, atat pe scalp, fata, cat si pe torace sau altele. In cel mai usor caz, acestea apar doar in zona capului, sub forma de matreata. Se cunoaste faptul ca sunt mult mai prezente in sezonul rece, iar cauzele sunt multiple, precum modificarile de temperatura, stresul emotional sau fizic si chiar si unele medicamente pot conduce la aparitia unei astfel de afectiuni. 

 

In cazul adultilor, sunt recomandate cremele pe baza de cortizon, folosite pentru un interval scurt de timp. Nu este indicat sa fie folosite o perioada prea lunga de timp, deoarece pot avea o serie de efecte adverse. Mai sunt recomandate si sampoanele pe baza de sulf, zinc sau acid salicilic. Important este sa nu fie ignorata aceasta afectiune, deoarece nu o sa dispara de la sine. Cu ajutorul unui tratament bine pus la punct, vei putea scapa de aceasta neplacere. Pentru a actiona in prevenirea acesteia, un set de factori te pot ajuta. 

Este bine de stiut ca si produsele de styling mult prea agresive, precum vopseaua sau decolorantul, pot conduce la aparitia dermatitei, deoarece produc o agresiune asupra scalpului. Pe langa toate aceste lucruri, chiar si sportul si alimentatia au o contribuie asupra acestui lucru. Pentru a te putea bucura de un corp si o minte sanatoasa, este indicat sa faci exercitii fizice de cel putin trei ori pe saptamana. Pe langa acest lucru, o alimentatie corecta si in acelasi timp sanatoasa, te poate ajuta sa preintampini multiple afectiuni. 

 

Chiar daca reusesti sa scapi de dermatita seboreica, aceasta poate sa reapara la fel de usor cum a si disparut. Din acest motiv, pentru a lupta impotriva recidivarii, este important sa ai grija la stilul de viata. 

 

2. Cu ce alta afectiune este confundata dermatita seboreica la copii?

Chiar daca dermatitele sunt unele dintre cele mai intalnite afectiuni aparute in randul bebelusilor, este important sa le poti diferentia. Majoritatea sunt caracterizate ca forme usoare, ce trec de la sine fara un anume tratament, insa sunt si situatii in care complicatiile pot aparea. De nenumarate ori, dermatita seboreica este confundata cu  cea atopica, avand simptome destul de asemanatoare. 

 

Dermatita atopica apare tot in primele luni de viata ale bebelusului, insa se vindeca mult mai greu si necesita o atentie sportica. Zonele uscate, cu aspect ruguros, apar in zona capului, a fetei, dar si in cea a scutecului si provoaca mancarimi neplacute. In aceasta situatie, cel mic se scarpina involuntar, astfel, cauzand leziuni. 

 

Pentru a putea diferentia cele doua dermatite sunt importante: varsta de debut a afectiunii, dar si prezenta mancarimii. Chiar daca pielea bebelusului sufera diferite modificari pe parcursul primului an de viata, este important sa acorzi atentie tuturor afectiunilor, iar in cazul in care nu te simti pregatit sa deosebesti aceste mici probleme, consulta cu incredere un medic specialist, ce te va indruma cu toate sfaturile necesare. Nu te panica, chiar daca nu este cea mai placuta postura in care te afli. Incearca sa monitorizezi in mod responsabil evolutia simptomelor celui mic, iar doctorul iti va spune daca exista sau nu motive reale de ingrijorare.

 

3. Tratament pentru dermatita seboreica la bebelusi

Majoritatea dermatitelor aparute in randul bebelusilor trec de la sine si nu au nevoie de un tratament special. Ce poti face tu este sa accelerezi procesul pentru a scapa de imaginea neplacuta pe care o ai cand iti privesti copilasul. Important este sa-l speli pe cel mic zilnic cu produse de igienca corespunzatoare varstei. Pe langa acest lucru, dupa ce ii faci baita in cada, poti incerca un masaj usor in zona scalpului, iar, la sfarsit, sa ii periezi cu blandete parul. 

 

In cazul in care observi ca aceste cojitele nu au cazut, poti apela la o cantitate mica de ulei de masline. Cum? Inainte sa-l speli, ii poti aplica in zona capului cateva picaturi, pe care-l vei lasa sa intre in piele timp de cateva minute, apoi ii vei pieptana parul cu o perie moale, pentru a aduna toti „solzisorii”. La sfarsit, spala-l bine cu sampon. 

Nu uita! Este important sa te asiguri ca ai indepartat cat mai bine uleiul, deoarece poate inrautati temuta crusta de lapte. In cazul in care observi ca samponul pe care-l folosesti nu ii face bine celui mic, ii poti cere ajutorul medicului de familie. In principal, produsele care contin seleniu, zinc sau acid salicilic ajuta la tratarea uscaciunii. Se spune ca dermatita dispare la fel de repede cum a aparut, insa nimeni nu iti poate garanta ca nu se va mai intoarce prin vizita. O astfel de afectiune nu se poate preveni, tu poti doar sa ai grija de igiena celui mic.

 

4. Remedii naturiste pentru dermatita seboreica

Chiar daca, in momentul de fata, pe piata exista diferite substante chimice ce te pot ajuta in lupta cu dermatita seboreica aparuta atat pe fata bebelusului, cat si pe intregul corp, in randurile urmatoare, vei afla care sunt cele mai bune si cunoscute tratamente naturale.

 

4.1. Tratament cu lamaie

Lamaia este cunoscuta datorita multiplelor sale beneficii, dar, mai ales, pentru continutul de acizi, avand proprietati antiinflamatoare pentru combaterea ciupercilor si a iritatiilor. Pe langa acest lucru, acest fruct minune ajuta la intarirea sistemului imunitar al bebelusilor. 

 

Pentru prepararea tratamentului, vei avea nevoie de o lamaie, pe care o vei taia in doua jumatati egale. Stoarce cat mai bine zeama si pune-o intr-o sticluta cu pulverizator. Aplica lichidul pe scalpul celui mic, avand grija sa nu ajunge in zona fetei. Cu ajutorul degetelor, ii poti face un masaj pentru a ajuta intregul proces si lasa solutia sa actioneze aproximativ 10 minute. La sfarsit, clateste cat mai bine intreaga suprafata. Poti repeta aceasta procedura de doua ori pe saptamana, pentru a te bucura de rezultate cat mai rapide.

 

4.2. Tratament cu aloe vera

Probabil ai observat pana acum ca aloe vera este des intalnita in tratamentele pentru par si piele, in randul femeilor. Acest lucru nu inseamna ca cel mic nu se poate bucura de un astfel de rasfat si sa profite de proprietatile antifungice pe care aceasta planta le detine. 

 

Pentru prepararea tratamentului, vei avea nevoie de o frunza de aloe vera, din care vei extrage tot gelul si-l vei pune intr-un robot de bucatarie, pentru a obtine o pasta omogena. Odata ce lichidul este format, poti aplica cu blandete rezultatul pe scalpul celui mic si lasa-l sa actioneze aproximativ 20 de minute. In momentul in care timpul a expirat, clateste cat mai bine zona si spal-o cu sampon. Pentru a te putea bucura de cele mai bune rezultate, este indicat sa repeti procedura saptamanal, iar in acest fel, ce mic va scapa de mica problema aparuta.

 

4.3. Tratament cu miere

Mierea se gaseste in multiplele tratamente pentru diferitele afectiuni, avand in vedere proprietatile pe care aceasta le are impotriva ciupercilor. Pe langa acest lucru, daca vei respecta tratamentul, pH-ul pielii bebelusului tau se va revitaliza. 

 

Pentru prepararea remediului, vei avea nevoie de aproximativ doua lingurite de miere, pe care le vei dilua intr-o cana de apa calduta. Amesteca, pentru a obtine o pasta, si aplic-o pe intreaga regiune cu ajutorul miscarilor circulare. Las-o sa actioneze timp de 20 de minute, iar, la sfarsit, spala cat mai bine zona. Este unul dintre cele mai intalnite tratamente, iar pentru a observa rezultate intr-un timp cat mai scurt, poti repeta procedura o data la doua, trei zile.

 

4.4. Tratament cu bicarbonat de sodiu

Chiar si acest remediu te poate ajuta in lupta pe care micutul tau o are cu dermatita seboreica. Ce poti face tu? In momentul in care ii faci baita, poti turna in cadita 2 lingurite de bicarbonat de sodiu. Acesta va ajuta la calmarea mancarimilor, dar si la disparitia neplacutelor bubite. Poti repeta procedura de aproximativ doua ori pe saptamana si vei putea observa rezultatele.

 

In cazul in care nu observi ameliorari in urma acestor tratamente naturiste, este indicat sa consulti un medic specialist in acest domeniu. Aceasta afectiune nu trece de la sine, iar in cazul in care nici aceste remedii nu te vor ajuta, este clar ca cel mic are nevoie de un tratament mai puternic. Antibioticul este posibil sa fie singura solutie, insa numai recomandat de un specialist care va analiza cu atentie problema.

 

In concluzie, dermatita seboreica este o problema foarte des intalnita in randul bebelusilor, mai ales pana la varsta de 1 an. Din acest motiv, nu este necesar sa te panichezi. Incearca sa te orientezi in functie de sfaturile si tratamentele prezentate, iar aceasta neplacuta afectiune va disparea mai repede decat crezi. 

 

sursa foto: shutterstock.com

 

Referinte: 

- http://www.sfatulmedicului.ro/arhiva_medicala/dermatita-seboreica-sugari

- https://www.romedic.ro/dermatita-seboreica-infantila

Articole recente: