Diversificarea naturală la bebeluși- un interviu cu Christina Vorobiov, consultant acreditat pro alăptare și babywearing

Atunci când vine vorba despre diversificarea bebelușului, există mereu controverse cu privire la vârsta recomandată, dar și tipul de diversificare. În următorul articol o să vorbim despre cea mai eficientă metoda de diversificare și anume —BLW, metoda naturală și cea mai de succes, autodiversificarea.1. La ce vârsta este recomandată începerea diversificării?

Eu am decis să încep la 6 luni, așa cum recomandă și OMS-ul, fetița alăptată la cerere, iar eu nu mă stresam că nu s-ar sătura sau că trebuie să ii dau supliment. Cel mic primește absolut toate substanțele nutritive din laptele matern, iar organismul lor nici măcar nu este pregătit sa asimileze solidele. Chiar și la 6 luni, dacă copilul încă nu stă în șezut de unul singur, nu prezintă interes pentru mâncare deloc, înseamnă că nu este pregătit și nu trebuie insistat.

2. Care sunt primele semne că cel mic ar fi gata pentru etapa diversificării?

Semnele pe care trebuie sa le dea copilul atunci când e pregătit de a lua prima masă sunt:

 • Să își susțină perfect capul în poziție de șezut. Poziția dată este esențială pentru ca cel mic să asimileze mâncarea și să elimine riscul de înec.
 • Salivație redusă. Atunci când observi in jurul vârstei de 5-6 luni ca salivația bebelușului se diminuează, înseamnă că a învățat să înghită, lucru foarte important atunci când începeți diversificarea.
 • Interesul pentru mâncare. Țineți copilul aproape de voi atunci când mâncați, așa o să îl faceți curios să încerce și el. O sa observați că de multe ori o sa caște gura odată cu voi sau chiar o să vă ia lingura din mâna!

3. Ce tip de diversificare ați ales?

Bună întrebare, este în top atunci când o mămică e la început de drum și nu știe care e mai bună. Eu am optat pentru BLW (baby led weaning), autodiversificarea sau cum i se mai spune – diversificarea naturală. Este metoda de care mulți părinți fug, nici să nu audă de așa ceva. Cumva e logic, parintele gândește că e la început de drum, poate nici măcar nu are un dinte în gură, iar eu ii ofer bucăți de carne. Primul gând “nu se îneacă”? Și al doilea “cu ce mestecă”.

4. Ce este autodiversificarea?

Este o metodă, după cum am spus mai sus, naturală. Adică oferi copilului mâncare pregătită corespunzător vârstei, la abur/cuptor/fiert, fără prăjeli, condimente piperate sau iuți, sare sau zahăr. Se oferă copilului mâncare pe tăviță, bucăți, nimic pasat, iar acesta singur, singurel explorează. Nu trebuie să aibă dinți, dacă mâncarea e preparată corespunzător, acesta va reuși să muște cu gingiile, care sunt foarte tari. Duce bucățile la gură, mestecă, înghite sau scuipă. Posibil să aibă gag. Atenție. Gagul nu înseamnă înec, nu se intervine, se lasă copilul singur să scoată bucata din gură. Este perfect normal să aibă acest reflex, important este sa îl lăsăm să învețe cum să îl gestioneze.

5. Când trebuie să intervină părintele?

Cum deosebim gag-ul de înec? Este foarte simplu să îți dai seama care este diferența, înecul este silențios spre deosebire de gag, care este zgomotos. La un gag copilul va tuși, se înroșesc și scot mâncarea afară sau de multe ori chiar vomită (se întâmplă de obicei la alimente alunecoase sau prea tari, cum ar fi banana, pastele lungi sau măr, pară). Înecul în schimb este atunci când copilul rămâne fără aer, instinctiv își duce mâna la gât și se învinețește. Atunci oferim primul ajutor în caz de înec. 6.Care sunt beneficiile autodiversificării?

Oh, doar beneficii sunt dacă vorbim sincer:

 • Mai puțin stres pentru părinte, mai multă veselie pentru copil. Chiar dacă acesta este mic, faptul că îl lăsați să mănânce singur demonstrează că aveți încredere în copil că se va descurca, iar el va fi in culmea fericirii să își aleagă singur ce vrea de pe farfurioara/tăvița sa. 
 • Bebelușii cresc mai puțin mofturoși la mâncare.
 • Copiii își dezvoltă coordonarea ochi-mână-gură.
 • Copilul crește mai sigur pe sine, se simte valorizat și că se ține cont de alegerile lui.
 • Copiii autodiversificați tind să aleagă produsele de care simt ca are nevoie organismul. Își suplinesc doza de vitamine din alimentație.
 • Părinții mănâncă împreuna cu copilul mâncare caldă.

Totuși, ar fi un dezavantaj pe care eu îl iubesc de fapt! Mizeria! Murdari până în cap, toate hainele și pe jos chiar, dar atât de fericiți. Zâmbetul larg de la o ureche până la cealaltă te face să iubești această dezordine.

7. Care ar fi recomandările tale pentru un părinte care vrea sa înceapă diversificarea cu puiul său?

 • Să nu se grăbească cu alimentația mai devreme de 6 luni, mai ales dacă cel mic nu prezintă vreun semn că este gata.
 • Să fie foarte atenți la copil atunci când mănâncă, neaparat poziție verticală, de 90 grade, fără gadgeturi sau tv, copilul trebuie sa fie concentrat asupra mâncării și sa învețe să o mestece.
 • Să fie atenți atunci când scot bebelușul din scaunul de masă, să se asigure că copilul a mâncat tot și că nu are bucăți în gură. Evităm acel încerc depsre care am vorbit.
 • Sa nu pună centuri copilului. In caz de înec, fiecare secundă contează, imaginați-vă cât timp pierdeți până apăsați pe clemă, până luați centurile de pe umeri șamd.
 • Nu vă așteptați să mănânce din prima săptămână mult. Uneori durează și luni de zile până copilul va mânca bine.
 • Să achiziționeze neaparat scaunul de masă potrivit bebelușului, care să îi ofere poziția perfectă, să ajungă ușor la masă. Eu îl am pe cel de la Lionelo, lemn și masă de plastic dur. Este perfect pentru că este stabil, măsuța se detașează ușor și se spală sub apa de la robinet. De asemenea, este neteda și lucioasă, fapt care permite să pui o farfurioară cu ventuză, care se va lipi perfect și nu riști în secunda doi după ce ai pus mâncarea pe masă, să aterizeze toată mâncarea cu tot cu farfurie pe jos. Deci, recomand scaun de masă bun și set de farfurioare cu spații divizate, să fie alimentele frumos aranjate pe farfurie. Tacâmuri conform vârstei, deși va mânca cu mâna, ideal să le vadă ca sunt și că le pot folosi când simt ca pot și vor. Cană cu apă mereu la îndemâna, fie cu pai, cioc sau 360. 6.
 • Mai puțin stres! Copiii sunt foarte inteligenți, aveți încredere în ei și lăsați-i să exploreze, să guste, să scuipe și sa aleagă ce vor ei de pe tăviță.

Pofta bună!

Un interviu cu Christina Vorobiov, consultant acreditat pro alăptare și babywearing. Este mama a doi copilași si este pasionata de parenting si retete baby friendly. Cristina isi impartaseste experientele pe contul sau de instagram "christina_vorobiov".

Articole recente: