Set tetine, Philips Avent, 1 gaura, Europe/South...
Set 5 recipiente, Philips Avent, Pentru stocare a...
Canuta cu pai, Philips Avent, Cu supapa etansa,...
Suzete set, Philips Avent, Ultra air, 2 buc,...
Suzete set, Philips Avent, Ultra air, 2 buc,...
Dozajul laptelui praf pentru bebeluși - Cum îți hrănești corect copilul
Alăptarea la sân a nou-născutului reprezintă cea mai bună opțiune pentru hrănirea celui mic, însă dacă acest lucru nu este posibil din motive obiective, alternativa este să apelezi la ajutorul laptelui praf. Dacă te întrebi care este doza optimă de lapte praf pentru bebelușul tău, trebuie să știi câteva lucruri.
Cantitatea și frecvența consumului de lapte formulă depinde de nevoile sugarului, însă, în acest articol, vei primi câteva sfaturi generale despre nevoile de hrănire ale bebelușului tău în primele sale zile, săptămâni și luni de viață.
Cuprins:
1. Dozaj lapte praf bebeluși – Ce cantitate de lapte praf consumă un nou-născut?
Ca și în cazul bebelușilor alăptați la sân, hrănirea cu lapte praf trebuie să răspundă nevoilor sugarului și nu se bazează pe un program prestabilit. De obicei, medicii recomandă ca nou-născuții să fie hrăniți de fiecare dată când dau semne că le este foame.
În mod obișnuit, cantitatea de formulă pe care o consumă un sugar va scădea pe măsură ce acesta va crește aportul de alimente solide, însă laptele praf va rămâne în continuare o sursă semnificativă de calorii, proteine, calciu și vitamina D pentru primul an de viață.
Iată câteva aspecte importante pe care trebuie să le știi despre dozajul optim de lapte praf pentru bebeluși:
- În primele zile, stomacul nou-născutului este foarte mic, așadar nu va avea nevoie de prea mult lapte.
- În medie, până la 2 luni, un bebeluș poate bea aproximativ 45-90 ml la fiecare 2-3 ore.
- Începând cu a 2-a lună de viață, cel mic poate primi în jur de 120-150 ml la fiecare hrănire (la fiecare 3-4 ore).
- La 4 luni, bebelușul are nevoie de 120-180 ml la fiecare masă, iar la 6 luni ajunge la 180-230 ml, la fiecare 4-5 ore. Doza de lapte praf se va modifica în momentul în care cel mic începe să primească și hrană solidă.
- Chiar și după ce sugarul primește alimente solide la fiecare masă, acesta tot mai are nevoie de lapte praf. De-abia după primul an de viață, poți trece treptat la lapte UHT.
- Ține cont de faptul că unele sesiuni de hrănire pot fi lungi, iar altele mai scurte. În general, bebelușii mănâncă exact atât cât au nevoie la fiecare masă, așadar nu trebuie să-l forțezi pe cel mic să-și termine sticla, dacă el dă semne că este plin.
- Cantitatea de formulă se poate schimba dacă sugarul este bolnav, dacă are dureri de dinți sau, dimpotrivă, dacă este într-o perioadă de creștere.
2. Cât de des trebuie hrănit cu lapte praf un bebeluș?
În primele zile de viață, bebelușii se hrănesc puțin și des, de obicei la fiecare 2 până la 3 ore. Pe măsură ce cresc, ei vor avea nevoie de o doză mai mare de lapte praf la o masă. Prin urmare, vor începe să mănânce la fiecare 3 până la 4 ore (la 2-4 luni de viață), apoi o dată la 4-5 ore (după 4 luni). Totuși, în funcție de nevoile speciale ale bebelușului, medicul pediatru îți va explica cât de des trebuie să-i oferi acestuia lapte praf.
Ţine cont şi de faptul că bebelușii trec prin mai multe perioade de creștere rapidă , care se întâmplă de obicei în jurul următoarelor perioade:
- între 7-14 zile
- la 3-6 săptămâni
- la 4 şi la 6 luni
Este important ca în aceste perioade să-l hrăneşti pe cel mic la cerere, crescând însă cantitatea de formulă pe care o dai în mod obişnuit.
3. Cum îți dai seama că bebelușul tău primește o doză suficientă de lapte praf?
Dacă cel mic ia în greutate în mod constant și are un număr de aproximativ 6 scutece murdare pe zi, înseamnă că el primește doza optimă de lapte praf.
Ca să-i poţi urmări evoluţia, este esenţial să ştii că, în primele zile de viaţă, nou-născutul va avea în scutec o substanță întunecată și lipicioasă cunoscută sub numele de meconiu, iar după prima săptămână, materiile fecale vor fi de culoarea galben pal sau maro gălbui. De obicei, bebeluşii hrăniţi cu formulă vor avea scaune mai tari decât cei alăptaţi la sân. În ceea ce priveşte greutatea, sugarul va fi cântărit la naştere, după 5 și 10 zile, iar apoi o dată pe lună până la vârsta de 6 luni.
În plus, după o scurtă perioadă de timp, îţi vei da seama dacă bebeluşului tău îi este foame, urmărind aceste semne:
- îşi mișcă capul dintr-o parte în alta
- îşi deschide gura şi scoate limba
- îşi bagă mâinile, degetele şi pumnii în gură
- îşi îndreaptă gura spre mâna care-l mângâie sau îi atinge obrazul
- plânge
De obicei, plânsul este un semn târziu al foamei, aşadar ar trebui să-l hrăneşti înainte ca bebelușul să fie atât de flămând încât să se supere şi să plângă necontrolat. De asemenea, este important să faci diferenţa între un plâns datorat foamei sau altor cauze. Uneori, cei mici simt doar nevoia de a fi mângâiați sau schimbați, pot fi suprastimulați, plictisiți, le este prea cald sau prea frig. De exemplu, dacă bebelușul tău plânge la doar o oră după o masă bună, poate exista altă cauză a suferinţei sale.
4. Cum se prepară corect doza de lapte praf pentru nou născuți?
Primul lucru pe care trebuie să-l faci înainte de hrănirea bebelușului tău este să te speli bine pe mâini cu apă și săpun și să te asiguri că toate recipientele sunt curățate și sterilizate. Există aparate speciale de sterilizare sau poți efectua această operațiune prin fierbere.
Pentru prepararea laptelui praf trebuie să folosești apă microbiologic pură fiartă și răcită (apa trebuie să fie fierbinte deoarece în acest fel se distrug eventualele bacterii existente în pudră). Pentru a vedea care este dozajul corect de lapte praf pentru bebeluși, cel mai indicat este să citești instrucțiunile de pe cutie. După ce ai urmat toți pașii indicați acolo, nu uita să răcești biberonul la jetul de apă rece înainte de a-l oferi micuțului tău.
Dacă vrei să pregătești o cantitate mai mare de lapte praf, poți păstra formula în frigider (timp de maxim 24 de ore) sau la temperatura camerei (maxim 2 ore).
Așadar, doza de lapte praf necesară unui bebeluș diferă în funcție de vârsta, dar și de specificul fiecărui nou-născut. Este important să urmărești cu atenție evoluția sugarului și să te adresezi medicului pediatru în cazul în care ai anumite nelămuriri sau îngrijorări.
Sursa foto: Shutterstock.com
Articole recente:
Siguranța copilului în timpul unei călătorii cu mașina este o prioritate pentru fiecare părinte. Chiar și...
Odată cu venirea toamnei, răcelile și alte afecțiuni respiratorii devin mai frecvente, afectând în speci...
Somnul este esențial pentru dezvoltarea armonioasă a copilului, iar o rutină de somn bine stabilită poate face d...
Cuprins: Cuprins: 1. Introducere 2. Importanța scaunelor auto în siguranța copiilor ...
Cuprins: 1. Introducere 2. Înțelegerea crizelor de furie 3. Pregătirea pentru ieșirile...