Drepturile gravidei la locul de muncă - ce trebuie să știi dacă ai rămas sau vrei să rămâi însărcinată?

Faptul că te-ai hotărât să devii mamă nu ar trebui să fie un impediment pentru cariera ta. Chiar dacă legea îți oferă posibilitatea de a sta acasă pentru a-ți crește copilul până la împlinirea vârstei de 2 ani, asta nu înseamnă că nu trebuie să te asiguri că îți vei putea relua activitatea profesională atunci când vei decide astfel. De asemenea, este bine să știi și care sunt drepturile tale pe perioada sarcinii.

1. Drepturile gravidei la locul de muncă 

Starea fiziologică din timpul sarcinii și transformările prin care treci fac ca necesitățile tale să se modifice. Există femei care nu întâmpină probleme deosebite pe parcursul sarcinii. Altele, însă, pot experimenta grețuri, amețeli sau chiar probleme mai serioase, care pot merge până la risc maternal. De aceea, legislația a fost adaptată astfel încât angajatorul să ofere protecția necesară femeilor însărcinate. Atât tu, cât și angajatorul trebuie să luați în calcul toate elementele, pentru a putea beneficia de confort pe parcursul sarcinii.

1.1. Drepturile gravidelor cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată 

Dacă ai un contract de muncă pe perioadă nedeterminată, trebuie să știi că legea INTERZICE ca angajatorul să te concedieze pe perioada sarcinii sau a concediului de maternitate. Excepție face doar situația în care firma intră în faliment sau este dizolvată.

De asemenea, la finalul concediului de maternitate, ai dreptul să te întorci pe postul de la care ai plecat sau la unul echivalent.

Până atunci însă, ai de traversat cu bine perioada de sarcină. Despre aceasta, legislația prevede următoarele:

  • nu poți fi obligată să prestezi muncă de noapte în perioada de sarcină, lăuzie sau cât timp alăptezi
  • în primul rând, când ai aflat că ești gravidă, trebuie să îți informezi angajatorul în scris, anexând și un act medical doveditor; acesta este obligat să păstreze confidențialitatea asupra stării tale
  • angajatorul este obligat să se asigure că nu vei fi expusă la riscuri care să îți afecteze sănătatea sau siguranța
  • în cazul în care te vei afla în concediu de risc maternal, ai dreptul să primești o indemnizație de risc maternal; cuantumul acesteia este de 75% din suma veniturilor din ultimele 10 luni anterioare datei la care a fost înregistrat concediul
  • dacă analizele, controalele și investigațiile necesare pe perioada sarcinii nu pot fi făcute decât în timpul programului de lucru, angajatorul este obligat să îți dea maximum 16 ore libere/lună, pentru efectuarea acestora; aceste ore nelucrate nu pot fi scăzute din salariu.

1.2. Drepturile femeilor însărcinate cu contract de muncă pe perioadă determinată 

În cazul în care contractul tău de muncă a fost încheiat pe perioadă determinată, trebuie să știi că acesta va înceta de drept la data prevăzută în contract însă, poți beneficia, până atunci, de concediu prenatal și de toate celelalte drepturi ca și gravidele care au contracte de muncă pe perioadă nedeterminată.

La data încheierii contractului determinat , trebuie să mergi la Agenția de Șomaj din localitate, pentru a depune dosarul de șomaj, la care vei anexa și un document medical care să ateste starea de graviditate.

După ce te-ai înregistrat la Agenția de Șomaj, vei putea beneficia de concedii medicale, concediu prenatal și concediu de creștere a copilului. Certificatele vor fi depuse la Agenție, care va calcula și va plăti sumele cuvenite.

Este bine să știi și că șomajul se suspendă pe perioada acestor concedii, urmând să fie reluat de fiecare dată când unul dintre acestea încetează.

Odată ce te-ai asigurat că ai pus la punct contextul legat de munca ta, poți să te ocupi liniștită de amenajarea camerei bebelușului și de hăinuțele necesare.

2. Drepturile gravidelor care desfășoară muncă de birou 

Dacă serviciul tău impune lucrul în poziția șezând sau ortostatică, ai dreptul, ca gravidă, să beneficiezi de pauze regulate pentru mișcare sau repaus. Dacă nu se poate asigura un astfel de spațiu, angajatorul poate fi obligat să îți ofere un loc de muncă alternativ.

În cazul în care întâmpini probleme la serviciu sau, pur și simplu, simți nevoia să aprofundezi legislația cu privire la sarcină și maternitate, poți găsi informații în Codul Muncii, Legea 202/2002 și Legea 154/2015.

Sarcina și maternitatea trebuie să fie trăite cu bucurie și cu cât mai puțin stres. Organizează-te din timp în ceea ce privește serviciul, dar și cu privire la condițiile în care îți vei naște și crește copilul. Apelează la ajutorul familiei sau al prietenilor ori de câte ori simți nevoia și trăiește din plin bucuria și împlinirea de a fi mamă!

Sursa foto: Pixabay.com

Articole recente: