Ecografia in sarcina - Afla RASPUNSURILE la cele mai frecvente intrebari in legatura cu acest tip de analiza

Ecografia face parte din setul de analize pentru supravegherea unei sarcini, pe tot parcursul ei, fiind o investigatie non-invaziva, fara efecte adverse asupra mamei sau asupra fatului. Prin intermediul acesteia, se descopera informatii importante despre dezvoltarea si evolutia fatului, despre placenta si lichidul amniotic, ceea ce ajuta medicii sa isi dea seama daca totul se desfasoara asa cum ar trebui. Este bine ca viitoarele mamici sa cunoasca importanta ecografiilor si cand trebuie acestea facute, pentru a se bucura de o sarcina lipsita de griji si stres!

 

 

 

 

1. Despre ecografiile din timpul sarcinii

Una dintre cele mai mari temeri legata de ecografiile din timpul sarcinii, temere nefondata, de altfel, este ca acestea pot dauna fatului. Credinta vine din lipsa de cunoastere a ceea ce inseamna, de fapt, o ecografie. 

Ecografia este o metoda de explorare a structurilor anatomice prin intermediul ultrasunetelor. Pentru efectuarea ei, se foloseste o sonda ce emite ultrasunete, care sunt reflectate, la randul lor, de structurile anatomice, iar mai apoi captate si transformate in imagini alb-negru pe un monitor. Ultrasuntele exista pe o frecventa foarte ridicata, imperceptibila auzului, reprezentand vibratii mecanice care nu afecteaza tesuturile sau organele. Asadar, ecografia este inofensiva, atat pentru viitoare mamica, cat si pentru fat, de aceea poate fi repetata ori de cate ori este nevoie.

 

Majoritatea femeilor nu trebuie sa faca mai mult de 3-4 ecografii in sarcina, acestea fiind suficiente pentru a oferi informatii despre dezvoltarea si evolutia bebelusului. Totusi, in anumite cazuri, medicul poate recomanda o observatie mai meticuloasa prin intermediul ecografiilor, daca sunt descoperite anomalii ce pot avea repercursiuni grave asupra sarcinii. 

 

Exista doua modalitati de a face ecografiile pe parcursul celor 9 luni:

 

- Transabdominal - pe abdomenul gravidei

- Endovaginal - prin vagin

 

Ce trebuie sa mai stii: pe langa clasicele ecografii 2D, in prezent, foarte populare sunt si cele 3D sau 4D. Acestea folosesc o tehnologie mai avansata (ultrasunete, dar reflectate din mai multe unghiuri) si ofera o imagine tridimensionala a fatului. Sunt foarte eficiente atat pentru ca pot releva anomalii congenitale cu o mai mare usurinta, dar si pentru ca ofera o perspectiva mult mai reala parintilor asupra bebelusului. Elementul distinctiv al ecografiilor 4D este ca imaginile tridimensionale pot fi observate in miscare, in timp real, ceea ce face aceasta experienta sa fie cu atat mai fascinanta pentru parinti!

 

2. La cate saptamani se vede sarcina la ecograf?

Ecografia este una dintre cele mai bune metode prin care se poate confirma prezenta unei sarcini. 

Exista doua etape ale evolutiei intrauterine: cea embrionara (pana la 10 saptamani) si cea fetala (10-40 de saptamani). Sarcina poate fi vizibila la ecograf incepand cu saptamanile 4-5 de gestatie (sacul gestational) sau saptamanile 5-6 de gestatie (embrionul) , cand se efectueaza, de obicei, o ecografie endovaginala.  

Chiar daca analizele de sange pot confirma existenta sarcinii, o ecografie va oferi mult mai multe informatii extrem de importante, precum: viabilitatea sarcinii, pozitia acesteia (intra sau extrauterina), detalii despre uter si formatiunile embrionare din uter. 

 

3. O sarcina extrauterina poate fi vazuta la ecograf?

Da. Asa cum a fost deja mentionat, inca de la prima ecografie pe care femeia insarcinata o va face, medicii vor afla daca se confrunta cu o sarcina obisnuita, intrauterina, sau cu o sarcina ectopica. 

Daca testele de sange au confirmat prezenta unei sarcini, insa aceasta nu poate fi observata in interiorul uterului in urma investigatiilor, se considera ca sarcina este extrauterina, situatie periculoasa pentru femeie. 

O sarcina ectopica apare in momentul in care embrionul se dezvolta in alt loc decat in uter, dupa ce ovulul a fost fecundat in apropierea ovarelor si s-a fixat intr-o portiune nepotrivita, in general, in mucoasa trompei uterine. In acest moment, sarcina nu este considerata viabila si devine un pericol foarte mare pentru sanatatea femeii. Trompa uterina nu poate suporta dezvoltarea unei sarcini, neavand in acest rol in organism, iar evolutia embrionara va duce la o ruptura a tesutului (in jur de 8 saptamani), insotita de o hemoragie foarte puternica. 

4. Care sunt cele mai importante ecografii in sarcina si cand se fac?

Numarul ecografiilor depinde de evolutia sarcinii si de ceea ce descopera medicul obstetrician pe parcursul acesteia. De exemplu, multe femei afla ca sunt insarcinate dupa 10 sau 12 saptamani, ceea ce inseamna ca nu vor face ecografia initiala. 

Doctorul este cel care va recomanda numarul ecografiilor si perioada in care acestea vor fi efectuate. Mai jos, vei descoperi care sunt principalele ecografii pe care o femeie gravida le face, in cazul unei gestatii fara probleme.

 

  • Ecografii in primul trimestru de sarcina

Se considera a fi primul trimestru de sarcina de la conceptie pana la a 13-a saptamana, inclusiv. Prima ecografie se poate face la 5, 6 sau 7 saptamani de sarcina, iar cea de-a doua, intre saptamanile 11-14. Aceasta din urma va oferi si mai multe informatii medicului, avand in vedere ca evolutia intrauterina a trecut deja in etapa fetala. 

Ce urmareste:

  -  Stabilirea varstei fatului si data probabila a nasterii

  -  Numarul fetilor (sarcina multipla)

  -  Dezvoltarea normala a sarcinii

  -  Bataile inimii

  -  Evaluarea translucentei nucale - poate indica anomalii cromozomiale ( de ex. riscul de Sindrom Down)

In primul trimestru, ecografiile se pot face si transabdominal si endovaginal. 

 

  •   Ecografii in al doilea trimestru de sarcina

 

Al doilea trimestru incepe odata cu saptamana 14 si se incheie cu saptamana 27, inclusiv. In aceasta perioada, se recomanda efectuarea unei morfologii fetale intre saptamanile 20-24 (ideal saptamana 22) de gestatie. 

Ecografia este una dintre cele mai importante si cele mai minutioase, urmarind:

   -  Dezvoltarea organelor, a membrelor, a scheletului si a craniului

   -  Masurarea acestora

   -  Depistarea eventualelor malformatii si anomalii

   -  Pozitia fatului

   -  Starea placentei si a lichidului amniotic

   -  Sexul copilului

   -  Greutatea fatului 

De asemenea, in al doilea trimestru, se poate face si o ecografie abdominala, in saptamana 17-18, pentru a obtine informatii despre evolutia fatului. 

 

  • Ecografii in al treilea trimestru de sarcina

Ultimul trimestru incepe in saptamana cu numarul 28 si se incheie odata cu venirea pe lume a bebelusului. In general, intre saptamanile 30-32 se face inca o ecografie, pentru a se evalua dezvoltarea copilului, greutatea acestuia, starea placentei si cantitatea de lichid amniotic si rezistenta arterelor uterine. 

In anumite cazuri, medicii pot cere o ecografie chiar inainte de nastere, in cazul in care sunt nelamuriri cu privire la pozitia copilului in uter. Cu ajutorul acesteia, se poate decide daca nasterea va avea loc natural sau daca este mai sigura pentru mama si pentru bebelus operatia cezariana.

 

  • Alte ecografii

Trebuie mentionata ecografia Doppler, care se poate face de doua ori in timpul sarcinii, odata cu ecografiile din primul si al doilea trimestru. Si aceasta foloseste ultrasunete, insa ajuta la investigarea sistemului vascular, arterial si venos. 

 

Rezultatele ecografiilor depind, in mare masura, de: aparatura performanta, priceperea medicului, pozitia fatului, cantitatea de lichid din vezica urinara a femeii, gradul de obezitatea al mamei, etc. 

 

Desi ecografiile nu dauneaza sarcinii, medici recomanda ca acestea sa fie facute doar atunci cand este necesar. Exceptii pot fi situatiile in care pozitia copilului nu a permis aflarea informatiilor in momentul unei anumite ecografii, caz in care aceasta se poate repeta. Un exemplu este reprezentat de aflarea sexului copilului, in cazul in care parintii vor sa stie inainte de nastere. 

Acest lucru este important mai ales pentru cei care asteapta vestea pentru a decora camera copilului si pentru a-i achizitiona acestuia cele necesare (body-uri, salopete ori incaltaminte).

Detalii si pret aici → https://www.babyneeds.ro/patuturi-din-lemn/klups-patut-transformabil-pentru-copii-princess--00001093.html

 

Detalii si pret aici → https://www.babyneeds.ro/patuturi-din-lemn/patut-copii-din-lemn-klups-korona-albastru.html

 

 

Detalii si pret aici → https://www.babyneeds.ro/lenjerie-patuturi/lorelli-set-lenjerie-pat-7-piese-eva-bumbac-ranforce-pentru-pat-balansoar-pink-stars.html

 

 

Detalii si pret aici → https://www.babyneeds.ro/lenjerie-patuturi/lorelli-set-lenjerie-pat-7-piese-eva-bumbac-ranforce-pentru-pat-balansoar-blue-stars.html

 

Din fericire, pe piata, se gasesc atat produse separate pentru baietei si fetite (prin culoare, mai ales), cat si produse gender-free (a caror nuanta sau design nu duc cu gandul catre un anumit gen). Este la libera alegere a parintilor daca vor sa afle sexul copilului si daca vor sa tina cont de acest lucru in timpul cumparaturilor.

 

 

Detalii si pret aici → https://www.babyneeds.ro/body/gmini-body-cu-maneca-lunga-prima-dog.html

Detalii si pret aici → https://www.babyneeds.ro/body/gmini-body-cu-maneca-lunga-bears-and-foxes.html

Detalii si pret aici → https://www.babyneeds.ro/lenjerie-patuturi/babyneeds-lenjerie-patut-5-piese-navigatorii-bn21.html

Detalii si pret aici → https://www.babyneeds.ro/lenjerie-patuturi/babyneeds-lenjerie-patut-5-piese-120x60-cm-fluturasi-multicolor.html

Asadar, nu uita ca nici o sarcina nu este la fel ca celelalte, iar cel mai bine te poate indruma medicul obstetrician catre analizele si testele care iti vor aduce liniste. Alege un doctor in care ai incredere si care va fi alaturi de tine indiferent de situatie! 

 

Sursa foto: Shutterstock.com 

Referinte: https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/ecografia-sarcina

 

Articole recente: