Educația rutieră pentru copii - cum îl înveți pe cel mic cum să se comporte pe stradă, în mașină sau pe bicicletă

Chiar și copiii trebuie să învețe cum să se comporte pe stradă. Fie în postura de pietoni, fie pe bicicletă, este nevoie ca ei să cunoască câteva reguli de circulație rutieră de bază, pentru a fi în siguranță. 

Pe lângă celelalte provocări ale vârstei, învățarea unor reguli de circulație poate părea pentru cel mic ceva complicat. Totuși, este posibil ca această activitate să fie ușoară, atât pentru părinți, cât și pentru micuți, dacă sunt respectate recomandările prezentate în continuare. 

Mai jos, vei afla câteva reguli de circulație importante și modalitățile prin care îți poți învăța copilul să se comporte corect în trafic la diferite vârste.

1. Educația rutieră pentru copii pe stradă

Cei mici învață mai ales de la adulții din jurul lor, prin exemplul oferit de aceștia, pentru că educația rutieră la grădiniță nu este atât de frecventă. Părinții trebuie să le ofere permanent un model pozitiv micuților.

Asimilarea regulilor începe de la o vârstă fragedă. Educația rutieră pentru preșcolari este extrem de importantă, pentru că ei vor ști astfel mai repede ce trebuie să facă.

1.1. Reguli de circulație de bază pentru copii

O regulă importantă pentru copii este că trebuie să meargă pe trotuar sau pe marginea drumului, când acesta nu există. Mai ales în timpul jocului, cei mici au tendința să alerge, fără să se asigure că șoseaua e liberă. 

Micuțul va învăța prin exemplul părinților că va fi în siguranță dacă traversează strada după ce s-a asigurat că nu există un pericol din nicio direcție. Arată-i că este necesar să se uite atât în stânga, cât și în dreapta, de fiecare dată când are de gând să pășească pe trecere. 

1.2. Importanța cunoașterii semnelor de circulație principale

Pentru a fi în siguranță afară, copilul trebuie să știe să deosebească câteva indicatoare esențiale. Acest lucru e cel mai important pentru elevi, pentru că ei se deplasează mai mult singuri. E nevoie ca ei să cunoască:

 • culorile ale semaforului
 • semnul care indică trecerea de pietoni
 • semnele de stop de pe unele străzi.

Acestea din urmă sunt pentru conducătorii de vehicule, însă pot apărea accidente când un copil traversează în fugă, iar o mașină oprește pentru a vira. O activitate amuzantă, utilă pentru a asimila noile cunoștințe la vârste fragede, este rezolvarea de puzzle-uri pentru copii care să ilustreze anumite situații din trafic.

2. Educația rutieră pentru copii în mijloacele de transport

Educația rutieră nu este un subiect des abordat în școli, de aceea părinții au responsabilitatea de a se asigura că cei mici știu câteva lucruri esențiale. De la o anumită vârstă, copiii vor circula din ce în ce mai mult, nu doar pe jos. 

Pentru a nu avea emoții pentru ei, adulții trebuie să fie siguri că aceștia cunosc toate regulile esențialei pentru circulația în mijloacele de transport.

 2.1. Circulația rutieră pentru copii pe bicicletă

Cei mici pot fi transportați până la o anumită vârstă cu ajutorul scaunelor de bicicletă

Când cresc și sunt gata să se deplaseze singuri cu bicicletele pentru copii poate fi, în schimb, complicat, pentru că este nevoie să fie atenți la cum pedalează și la mediul înconjurător. Principalele reguli sunt:

 • purtarea căștii de protecție
 • folosirea de lumini pentru vizibilitate noaptea
 • circulația pe benzi special destinate bicicletelor sau foarte aproape de marginea drumului, în absența lor
 • alegerea drumurilor puțin frecventate de mașini și evitarea străzilor alunecoase
 • asigurarea funcționării optime a bicicletei prin verificări dese ale roților și frânelor.

Când micuții se plimbă sau merg cu bicicleta noaptea, trebuie să poarte haine deschise la culoare sau din materiale reflectorizante, pentru a fi văzuți ușor de șoferi. De asemenea, pot face semn cu mâna conducătorilor de vehicule.

2.2. Reguli de circulație rutieră pentru copii în mașină și în autobuz

Și acesta e un aspect important. Copiii trebuie să învețe cum să se comporte în mașină sau în autobuz. 

În mașină 

În acest caz, va fi nevoie ca aceștia să:

 • poarte centura de siguranță
 • nu scoată mâinile, capul sau alte părți ale corpului pe geam

Când coboară din mașină, o vor face întotdeauna pe partea dinspre trotuar sau, dacă nu e posibil, pe partea opusă, dar cu extremă prudență, când nu se apropie niciun vehicul.

Un ultim aspect esențial este faptul că cei mici nu trebuie să fie lăsați singuri în mașină. Este posibil să pornească autoturismul din greșeală sau să se închidă pe dinăuntru, ceea ce la temperaturi ridicate e un mare pericol.

În autobuz

În cazul călătoriei cu autobuzul spre școală, în ceea ce privește educația rutieră pentru elevi, principalele lucruri de luat în considerare sunt următoarele:

 • nu are voie să se miște printre rândurile de scaune când vehiculul e în mișcare
 • e necesar să stea jos, iar dacă nu e posibil, să se țină de bară
 • în niciun caz să nu stea lângă ușă, pentru că aceasta se poate deschide brusc
 • nici aici nu are voie să scoată mâna sau altă parte a corpului în exterior.

Acestea sunt principalele aspecte pe care trebuie să le cunoști când vine vorba de siguranța copilului în mașină, pe stradă sau pe bicicletă. Cel mai important este să îi dai un exemplu pozitiv, astfel încât să poată asimila mai ușor regulile de circulație.

Sursa foto: shutterstock.com

Articole recente: