Eritem fesier bebelusi: Iata ce trebuie sa faci in aceasta situatie!

 

Eritemul fesier la bebelusi este o iritatie a pielii provocata, de cele mai multe ori, de catre scutece. Chiar daca nu este vorba de o afectiune periculoasa, care sa puna in pericol sanatatea celui mic, este posibil sa-l deranjeze, iar el va reactiona prin plans. In cazul in care nu iei masuri pentru vindecarea acesteia, se poate agrava intr-un mod rapid. O mamica trebuie sa stie intotdeauna cum sa faca fata unei astfel de provocari si ce remedii sa ii dea micutului sau, pentru a scapa cat mai repede.

 

 

1. Ce este eritemul fesier la bebelusi si de ce apare?

In cazul in care ai observat ca cel mic are o iritatie in zona posterioara, nu intra in panica. Eritemul fesier este una dintre cele mai comune afectiuni aparute in cazul sugarilor, iar motivul principal este scutecul ud sau murdar, purtat mult prea mult timp de cel mic. Pe langa inflamatia pielii, exista si alte simptome, precum: plans, lipsa poftei de mancare, bubite rosii aparute pe brate sau burtica si un disconfort general. 

Exista anumite perioade cand iritatia poate aparea chiar daca bebelusul este schimbat de scutec in mod responsabil. In momentul in care dintisorii incep sa erupa, scaunul este mult mai acid, iar in acest fel, se dezvolta si eritemul. Pe langa acest lucru, exista si copii mai sensibili, care nu suporta un anumit tip de material sau servetele umede. Chiar si antibioticele pot duce la aparitia acestei afectiuni. Avand in vedere ca acest tip de medicament ajuta la reducerea numarului de bacterii sanatoase, ciupercile nu mai sunt tinute sub control.

 

2. Cum poti scapa de iritatie aparuta la fundul copilului?

Daca ai observat ca cel mic s-a ales cu o iritatie in zona fesiera, exista cateva masuri care trebuie adoptate imediat. In primul rand, incearca sa ii schimbi scutecele mult mai des, iar spalatul sa se realizeze cu cat mai multa apa si mai putin sapun. Alege prosoape si hainute din materiale fine, ce nu-l vor zgaria pe cel mic. 

Pe langa acest lucru, este important ca, cel putin o ora pe zi, cel mic sa stea fara scutec, fie dupa baita, fie la somnul de pranz. Poti apela la un cearceaf impermeabil, iar, in acest fel, pielea ii va respira timp de cateva minute. Incearca ca, de fiecare data, sa te orientezi asupra unor servetele umede fara alcool sau parfum, iar in privinta scutecului, poti incerca o marime mai mare. In acest fel, aerul va putea circula, iar eritemul fesier va disparea.

Exista si o serie de tratamente naturiste pentru a scapa de un eritem alergic in ceea ce priveste nou-nascutii. Infuzia de musetel te poate ajuta in cazul acestei situatii, iar unguentul de galbenele dupa baita o sa devina cel mai bun prieten al vostru. Pe langa aceste lucruri, poti incerca sa diluezi bicarbonat de sodiu in cadita, iar baita celui mic sa dureze in jur de 15- 20 de minute. Acest lucru il poate ajuta. 

 

Daca, pana acum, obisnuiai sa iti pui felii de castravete la nivelul ochilor, acestea se vor muta pe funduletul bebelusului tau, iar impreuna cu un masaj cu ulei de menta, vei scapa definitiv de problema aparuta. In cazul in care chiar si dupa aceste tratamente naturiste nu poti scapa de eritemul fesier al bebelusului, este important sa te adresezi medicului de familie. Aceasta iritatie poate sa fie cauzata chiar si de o simpla infectie, iar fara o vizita la medic, nu poti depista problema in timp util. O astfel de afectiune se poate manifeste prin cosulete pline de puroi sau chiar rani deschise, ce pot sangera. 

 

In acest caz, tratamentele naturiste nu vor functiona, iar doar un antibiotic local, prescris de medicul de familie, va poate ajuta. Niciodata sa nu ii administrezi celui mic medicamente fara prescriptia unui specialist!

 

Avand in vedere cele prezentate, eritemul fesier este o afectiune aparuta la aproximativ 3 sferturi dintre copii, asa ca nu exista motive de ingrijorare. Tine cont de aceste informatii si vei trece peste aceasta mica problema!

 

sursa foto: shutterstock.com

 

Articole recente: