Exemple de îndemnuri - cum să le formulezi și la ce să te aștepți?

O relație puternică între părinți și copii se crează de la o vârstă fragedă prin atingerea  unor puncte cheie în dezvoltarea copilului. Unul dintre aceste lucruri este încurajarea și motivarea copiilor. Aceștia vor privi părinții ca fiind primele persoane care să le aprobe sau să le dezaproba acțiunile, așadar ia în considerare acest aspect și încearcă să fii cea mai bună versiune a ta în ceea  ce privește încurajarea propriului copil, deoarece acest lucru îl va impacta pe termen lung, mult după ce va începe să nu mai aibă nevoie activ de încurajările părinților. Există multiple metode prin care poți reuși să le oferi copiilor îndemnuri pozitive și să le construiești încrederea în sine, însă regulile pe baza cărora le poți aplica sunt aceleași: nu îi trata doar ca pe niște copii, dar, totodată, nu uita că sunt în creștere și sunt ușor de influențat într-o direcție sau alta cu puterea cuvintelor.

1. Regulile de aur în formularea îndemnurilor pentru copii 

Încrederea în sine se construiește mult mai ușor atunci când primești încrederea celorlalți, în primul rând. Așadar, principalul lucru pe care cel mic îl va căuta la tine va fi încrederea. În acest sens, este util să ții cont de câteva reguli pentru a construi această încredere, cum ar fi:

  • Pune accentul pe comunicarea emoțiilor - este esențial ca, indiferent de felul în care se dezvoltă copilul tău și de lucrurile pe care vrea să le încerce, să simtă că își poate comunica propriile trăiri, dar și că propriile acțiuni îi influențează pe cei din jur. Așadar, încurajează oricând copilul prin a-i spune lucruri cum ar fi ”Sper să te bucuri de excursia cu colegii!”, mai degrabă decât să îi spui simplu ”Distracție plăcută!”, deoarece îl vei încuraja să fie mai atent la felul în care el se simte față de ceea ce i se întâmplă. În general, este util să fii specific cu aceste formulări pe bază de emoții, deoarece formulările vagi pot face mai mult rău decât bine. În loc să îi spui ”Data viitoare nu mai ieși cu jucăriile afară, dacă nu ai grijă de ele”, poți încerca să îi spui ”Mi-aș dori să ai mai multă grijă de jucării”, iar perspectiva se schimbă. Replica vine ca un îndemn care îi formează comportamentul pe viitor, mai degrabă decât ca o pedeapsă pentru comportamentul dintr-o singură zi;



  • Lasă-l să fie independent - deși copiii au nevoie de suport emoțional și fizic din partea părinților, nu trebuie să îi controlezi fiecare pas. Construiește-i independența și lasă-l să facă lucruri singur. Dacă, de exemplu, copilul tău are dorința de a se îmbrăca singur, nu îl ajuta să aleagă articolele și nu le schimba imediat după ce acesta le-a ales. În schimb, spune-i ”Îmi place cum ai ales să potrivești hainele!” sau ”Te descurci foarte bine să te îmbraci rapid!”. Astfel, îl vei încuraja să se simtă util și independent, chiar dacă lucrurile nu îi ies de prima dată. Ai grijă, totuși, să nu cazi în extrema opusă, în care lauzi chiar și ceea ce nu este de lăudat. Valoarea îndemnurilor va scădea atunci când le folosești în gol, la fiecare pas. Fii sinceră atunci când formulezi fiecare replică și pune-i o valoare în directă legătură cu acțiunile copilului;

  • Învață-l despre importanța lucrurilor din jur - copiii sunt curioși și vor încerca să exploreze și să pună sub semnul întrebării tot ceea ce îi înconjoară. Această etapă vine și cu un aspect mai distructiv, astfel că micuțul va încerca să sfideze regulile, pentru a-și cunoaște limitele. Acest lucru se aplică și dacă, de exemplu, își strică jucăriile sau murdărește hăinuțele la joacă. Chiar dacă primul instinct poate fi acela de a-l certa pentru neglijență, depune efortul suplimentar de a crea un context de învățare din fiecare experiență.  Alege să îi spui ”Mi-ar plăcea să înțelegi că fiecare jucărie este specială și să ai grijă de ea.”, în loc să formulezi o pedeapsă de genul ”Nu mai primești nicio jucărie dacă nu te comporți frumos”.

  • Nu te focusa doar pe reușite - îndemnurile funcționează și atunci când copilului nu i-a reușit ceva și s-ar putea ca atunci să aibă de fapt cea mai mare nevoie de ele. Încurajează-l pe tot parcursul procesului de învățare, nu doar atunci când îi iese un lucru bine în final.

  • Nu îl compara cu alți copii - fiecare copil este unic și are ritmul său, așadar, orice comparație cu alți copii nu va face altceva decât să-i scadă încrederea în propriul ritm. Încearcă să-i spui ”Te descurci foarte bine la grădiniță, faci progrese mari!”, în loc de ”Ești mereu cel mai bun din clasa ta!”. Alternativ, folosește formulări precum ”Sunt sigură că îți vei da seama dacă îți place matematica și o vei înțelege dacă îi acorzi o șansă”, decât ”Colegii tăi cum pot înțelege și tu nu?”.

  • Nu încerca să-l manipulezi prin îndemnuri - falsele încurajări sunt probabil mai toxice decât lipsa încurajărilor. Să încerci să direcționezi acțiunile lui spre tine pentru a influența rezultatul este complet greșit. Replici precum ”Aș vrea să nu mă mai superi”, ”Mă superi dacă nu mă asculți”, sunt foarte vagi și îi va crea copilului o dependență de emoțiile tale, în loc să îi dea încredere în propriile acțiuni. Alege mai degrabă să-i spui ”Haide să găsim împreună o soluție pentru ceea ce este mai bine” și implică-l egal în luarea deciziilor.

2. Exemple de îndemnuri motivaționale pentru copii 




Există unele îndemnuri pe care orice copil trebuie să le audă. Încearcă să faci aceste îndemnuri specifice și să le atribui o consecință, mai degrabă decât să le spui pentru că trebuie spuse.

Printre aceste expresii, cele mai uzuale vor fi:

  • Bravo!/ Felicitări!
  • Sunt mândră de tine!
  • Am încredere în alegerea ta!
  • Nu îți face griji, sunt alături de tine!
  • Te susțin, chiar dacă nu sunt complet de acord!

Ai grijă la corelațiile pe care le faci cu fiecare dintre aceste replici și de regulile după care le aplici. Un simplu ”Bravo!” adresat fără să arăți spre acțiunea pentru care îl feliciți, nu îl va ajuta cu mare lucru și nu îl va îndemna pe copil să observe părțile bune și rele din propriile acțiuni.

În concluzie, la baza oricărui proces de construire a încrederii în sine la copii prin puterea cuvintelor, se află o comunicare eficientă. Desigur, vor fi multe cazuri în care, oricât de bine formulat și sincer ar fi un îndemn, copilul va alege să îl ignore sau nu îl va înțelege. De asemenea, există cazul în care, oricât de mult l-ai încurajat cu un scop, să ajungă să nu-i placă scopul respectiv. Îndemnurile nu au mereu efectul așteptat, dar ele trebuie să existe, pentru a crea un comportament de învățare mai degrabă decât o dinamică de acțiune-pedeapsă și acțiune-recompensă.

Sursa: Shutterstock.com

Articole recente: