Ficăței pentru bebeluși - TOT ce trebuie să știi despre acest aliment!

 

Ficatul este un aliment important în nutriție, dar în cantități prea mari poate deveni dăunător. Este, însă, vital pentru bebluși? Răspunsul este simplu: da. Ficatul conține vitamina A, care contribuie la dezvoltarea sistemului imunitar, a ochilor și a oaselor. De asemenea, este o sursă excelentă de fier. Există, însă, multe discuții cu privire la efectele pe care le poate avea asupra bebelușilor consumul de ficat.

Iată, în continuare, câteva sfaturi legate de introducerea ficatului în alimentația bebelușului! 

 

1. Ficăței pentru bebeluși: Argumente pro

 

Până la șase luni, majoritatea bebelușilor nu au nevoie de mai mult fier decât cel furnizat de laptele matern. Ficatul este un aliment complex pentru un bebeluș, deoarece conține fierul de care are nevoie copilul și este ușor de gătit.

În primul an din viață, micuții vor crește de trei ori în greutate. Creierul se va dezvolta și el proporțional și va trebui să adune o cantitate de fier suficientă pentru o dezvoltare psihică optimă.

Dar ficatul are multe alte proteine de înaltă calitate, printre care vitamina B12, ce contribuie la funcționarea normală a celulelor, în special a celor din măduva osoasă.

Deficitul de vitamina A este o problemă majoră de sănătate publică și afectează, în lume, milioane de copii preșcolari. Sugarii și copiii au cerințe sporite de vitamina A pentru o creștere rapidă și pentru a ajuta la combaterea infecțiilor. Aporturile inadecvate de vitamina A la această vârstă ar putea duce la “deficiență de vitamina A”, care, atunci când este severă, poate provoca probleme de vedere (orbire nocturnă) sau poate crește mortalitatea datorată infecțiilor din copilărie, cum ar fi rujeola. De asemenea, crește riscul apariției diareei.

Vitamina A este, de asemenea, importantă pentru diviziunea celulară, pentru organul fetal și pentru creșterea scheletului. De aceea, ficățeii pentru bebeluși sunt vitali.

 

2. Ficăței pentru bebeluși: Argumente contra

Cu toate acestea, o cantitate exagerată de vitamina A preformată poate fi dăunătoare. De aceea, nu e nevoie de prea mult ficat de pui pentru bebeluși.

În cazul utilizării sistemice și a intoxicării, bebelușul poate prezenta o xeroză generală a pielii și mucoase nazale. Mai mult, există riscul exfolierii palmelor și a tălpilor, precum și fracturilor degetelor.

Modificările de stare mentală sunt frecvente în urma intoxicației cu vitamina A. În plus, există riscul de convulsii, dureri de cap și vedere încețoșată (din cauza presiunii intracraniene crescute). Toxicitatea cronică poate duce la alopecie, anorexie, prurit, uscăciune a mucoaselor, dureri musculare și osoase și hiperlipidemie.

 

3. Vârsta optimă la care poți administra ficăței bebelușului

Și atunci, îi dai sau nu, ficat bebe-ului tău? Îi dai, dar după câteva luni. Nu te grăbi. Cel mai bine ar fi să te adresezi medicului sau pediatrului copilului pentru sfaturi despre introducerea ficatului în dietă. S-ar putea să ți se recomande administrarea de ficat în cantități foarte mici - probabil doar una sau două lingurițe - nu mai mult de o dată pe săptămână, când copilul tău are peste 6 luni.

 

4. Ce ficăței sunt mai buni pentru bebelușul tău

Ficatul de vițel este o alegere bună atunci când introduci pentru prima dată acest aliment în dieta copilului, deoarece este foarte hrănitor, gustul nu este prea puternic și are o textură bună și netedă atunci când este gătit corect. De asemenea, conține mai puține antibiotice și hormoni la care sunt expuse bovinele mature. Ficatul de la vițeii crescuți organic oferă și mai multe beneficii pentru sănătate.

Ficatul de pui este mai puțin gras și mai ușor de preparat, drept pentru este recomandat și el.

 

Atenție! Ficatul se deteriorează destul de repede, deci trebuie cumpărat foarte proaspăt și gătit în cel mult 24 de ore. Dacă nu vrei să îl gătești în acest timp, cea mai bună idee ar fi să-l introduci direct în congelator, unde poate fi păstrat până la o lună.

 

5. Rețete de ficăței pentru bebeluși

Te-ai întrebat, desigur, cum se gătește și cât se fierbe ficatul de pui pentru bebeluși. Ai, în continuare, două rețete care îți vor arăta cum să îl prepari corespunzător:

  • Ficat gătit prin fierbere:

 

- fierbe ficatul într-o cantitate mică de apă timp de 10 minute sau până când devine fraged;

- taie-l pe jumătate pentru a vedea dacă este gata;

- amestecă ficatul cu apa în care a fost gătit până copilul se obișnuiește cu el;

- adaugă lapte;

 

- se amestecă, la alegere, cu piure de legume sau se servește simplu.

 

  • Ficat tras la tigaie cu ceapă:

 

 

 

- taie ficatul în cubulețe de 10-20 de milimetri;

- călește ficatul și ceapa în unt fără sare aproximativ trei minute;

- amestecă ceapa și ficatul cu laptele până la consistența dorită;

- amestecă ficatul și ceapa cu piureul de mere și morcovi.

 

În concluzie, nu trebuie să te grăbești. Ascultă sfaturile medicului și învață cum îi place copilului tău acest aliment. Totul va fi bine!

sursa foto - shutterstock.com

Articole recente: