Finger Food Bebelusi: 5 trucuri pentru ca Bebe sa Manance Singur!

Sosirea pe lume a micutului vine insotita de o multime de responsabilitati pentru parinti, una dintre ele fiind si cea referitoare la hrana de zi cu zi. Desi foarte multe mamici considera ca ar trebui consultati medicii si specialistii referitor la metodele folosite de a-l invata pe bebe sa manance singur, de fapt ar fi surprinse sa inteleaga ca nu exista asa ceva din simplul motiv ca oamenii sunt inzestrati de la natura cu instinctul de a invata prin imitatie.

Primul pas in aceasta directie este asezarea copilului la masa impreuna cu parintii sai, acolo unde va observa singur modul in care familia ia masa impreuna, va cunoaste astfel alimentele solide pe care mama si tata le mananca si va deveni curios sa vada ce gust au. Diversificarea hranei le ofera momentul perfect pentru a incepe sa guste cu propriile lor manute si degetele, asadar mamicile pot profita din plin de clipele acestea pentru a-l tenta cu tot felul de bunatati.

Chicco Scaun de masa Polly 2 in 1 Double Phase Sheep

Iata cateva trucuri utile parintilor:

Lionelo Scaun de masa copii Linn Plus Turquoise

Prima regula in oferirea alimentelor-degetel bebelusilor este ca bucatelele sa fie suficient de mici sa nu existe riscul de sufocare sau de inec, dar si suficient de moi incat sa fie usor strivite intre buze sau gingii. Pe masura ce vor creste, copiii vor invata singuri ce cantitate de mancare le incape in gurita, cum sa mestece si sa inghita.

1. Scaunul de masa – un aliat de nadejde al parintilor in autodiversificare

Foarte multe mamici cred ca introducerea acestor alimente se realizeaza cu ajutorul unor pregatiri speciale, dar, de fapt, totul este extrem de simplu si de usor:

  • Bebe este asezat in scaunul de masa special, usor de gasit de parinti pe Babyneeds.ro pentru a fi pregatit de masa;
  • Pe tavita scaunului se pun 4-5 bucatele de mancare si bebe este lasat sa aleaga singur ce vrea sa manance;
  • Bucatelele de alimente vor fi intial suficient de mici pentru a fi chiar inghitite fara probleme;
  • In toata aceasta perioada, copilul va fi atent supravegheat pentru a nu se ineca cu mancarea.

2. Testul furculitei – solutia ideala de verificare a consistentei mancarii

Parintii sunt extrem de stresati in momentul in care incepe diversificarea, iar unii dintre ei nici nu vor sa conceapa autodiversificarea, adica sa-l lase pe micut sa aleaga singur ce si-ar dori sa manance, cei mai multi din cauza fricii ca bebe sa nu se sufoce cu alimentele:

  • Furculita se infige usor in mancare si poate sfarama lejer bucatelele;
  • Alimentul respectiv poate deveni brusc piure;
  • Copilul nu se poate ineca cu mancarea oferita.

Gmini Scaun de masa Simply Cars

3. Finger food – o modalitatea tentanta de a inghiti bucatele de mancare singurel

Cele mai indicate finger food pentru a fi oferite bebelusilor sunt:

  • Legumele taiate in fasii subtiri: morcov, cartofi, dovlecel, brocoli, rosie, castravete;
  • Bucatele de fructe moi, bine coapte, fara coaja: banane, pepene galben, pere, caise, piersici, avocado;
  • Alte alimente: cereale, bucatele mici de paine prajita, biscuiti, branza.

4. Atentie! Bebe nu va manca unele tipuri de finger food

Exista desigur si multe alte tipuri de mancare ce pot fi servite in acest fel, dar care ar trebui oferite foarte rar sau deloc:

  • Alimentele care contin calorii goale: dulciuri, pufuleti;
  • Fructele urmatoare, oferite intregi: struguri, cirese, rosii mici (daca sunt taiate mai mici, in patru de exemplu, atunci totul va merge bine);
  • Alunele, nucile, popcornul, jeleurile, covrigeii, cipsurile sunt iarasi cateva alimente interzise pana in momentul in care bebe poate sa stapaneasca bine procesul de masticatie.

5. Bebe trebuie sa aiba propriul sau castron

Obiectele din care mananca parintii sunt tentante pentru cei mici, asa ca un truc ideal pentru ca bebe sa inceapa sa manance singur este sa i se ofere propriul bol cu lingura:

  • Intr-adevar, va exista multa mizerie in jur;
  • Daca mama observa ca micutul se distreaza prea mult, ii va explica ca alimentele se mananca;
  • Copilul va fi permanent supravegheat pe durata mesei.

Tu cand ai oferit finger food copilului tau?

Multe dintre mamici au recunoscut faptul ca micutii lor de 6-8 luni au fost incantati sa guste finger food cu manutele, mesele fiind delicioase si extrem de atractive pentru copiii care au dorit sa guste fara probleme tot felul de alimente. Pentru a se bucura de aceasta activitate intr-un mod confortabil si lipsit de pericole, o necesitate a cotidianului mama – bebelus a devenit: scaunul de masa.

Acest produs este ideal pentru ca are in dotare o tavita pe care bebe poate sa serveasca masa usor, este securizat cu o centura speciala care nu-l lasa sa se deplaseaze sau sa cada si poate fi usor de curatat de catre adulti dupa ce bebelusul tocmai a incheiat o masa copioasa in care s-a servit singurel din alimentele oferite de mamica sa.

Articole recente: