Gândirea critică - Cum dezvolți capacitatea de analiză a copiilor?

Gândirea critică este o abilitate pe care orice copil ar trebui să învețe să o deprindă din primii ani de viață. Ea este la fel de importantă ca dezvoltarea cognitivă și afectivă și se poate dovedi un aliat de nădejde pentru viitorul celui mic. 

Gândirea critică apare atunci când nu există un „unic răspuns corect”. De cele mai multe ori, copiii care au dezvoltat acest tip de gândire ajung buni observatori. Ei pun întrebări, găsesc soluții și argumente, rezolvă probleme și trag propriile concluzii. 

1. Ce este gândirea critică?

Gândirea critică poate fi explicată ca fiind un proces activ, care presupune ca cei mici să se gândească într-un mod autentic la ceva, într-un context bine stabilit. Studii recente au demonstrat că predarea masivă și memorarea informațiilor într-o manieră mecanică duce la diminuarea gândirii critice. Aceasta trebuie stimulată prin aplicarea cunoștințelor învățate în rezolvarea unor sarcini bine stabilite. 

Mai mult, ea se îmbunătățește când are la bază experiențe și cunoștințe anterioare ale copiilor, cei mici putând să creeze astfel mai ușor legături între ceea ce știu deja și noile informații. Totodată, pentru ca gândirea critică să poată fi stimulată la maximum, profesorii sunt încurajați să aprecieze diversitatea de experiențe și idei și dezbaterea. 

2. Gândirea critică la copii și la preșcolari

Gândirea critică trebuie privită ca o necesitate, iar pentru dezvoltarea ei este nevoie ca părintele și învățătorul să îl încurajeze pe copil să accepte și să speculeze diversitatea de idei. Mai mult, este necesar ca aceștia să își exprime încrederea în capacitatea de gândire a fiecărui micuț și să promoveze implicarea preșcolarilor în procesul de învățare.

Acest proces are anumite principii de lucru și poate cel mai important este anticiparea. Ea îl ajută pe cel mic să dezvolte un interes mai mare pentru cunoștințele noi pe care urmează să le asimileze. Anticiparea sporește curiozitatea și îl obligă pe copil să examineze ceea ce știe deja și ceea ce nu cunoaște, ridicându-se astfel nivelul de conștientizare a cunoștințelor.

3. Metode și factori care favorizează gândirea critică

Gândirea critică la copii se poate dezvolta prin întrebări adresate celor mici în diferite contexte educaționale. De exemplu: „Despre ce credeţi că este vorba în acest text? ” sau „Pe ce vă bazați când spuneți asta?”. Mai departe, micuții se vor gândi și își vor expune părerile. 

Aceste întrebări pot fi formulate chiar după pronunțarea titlului unei cărți cu povești sau în timpul citirii acesteia. După ce copiii au dat un răspuns, lectura poate continua și, astfel, vor realiza că opiniile lor de la început se pot schimba odată cu dezvoltarea acțiunii. 

Prin această metodă, preșcolarul sau elevul își exprimă propriul punct de vedere, schimbă informații și argumente cu ceilalți colegi și capătă curaj pentru a pune întrebări pentru a înțelege mai bine subiectul. Astfel, profesorul (sau părintele) devine partener de învățare și facilitează gândirea critică a grupului (a copilului). 

Acest exercițiu este cunoscut drept Metoda S.I.N.E.L.G. (Sistemul interactiv de notare pentru Eficientizarea lecturii şi a gândirii), se aplică de obicei în învățământul primar și vine în plus cu un subsistem de marcare a informațiilor pe care cei mici le citesc: 

  • ü    Conţinutul de idei confirmă ceea ce ei ştiau deja
  • +    Informaţia citită este nouă pentru ei
  • -     Informaţia contrazice sau diferă de ceea ce ştiau ei
  • ?    Informaţia este neclară

O altă metodă prin care îl poți ajuta pe cel mic să își dezvolte gândirea critică este folosirea exercițiilor și a jocurilor de inteligență emoțională. De exemplu, achiziționează o carte ilustrată, alege o imagine și lasă-l pe el să își folosească creativitatea ca să creeze o poveste, angajează-te în discuții contradictorii de tip dezbatere despre un subiect anume sau pune-l să compare un măr cu o pară. 

Aceste exerciții se pot face de la o vârstă fragedă și îl pregătesc pe cel mic pentru o viață echilibrată. De asemenea, jucăriile LEGO și puzzle-urile sunt extrem de folositoare în dezvoltarea lor. 

Așadar, gândirea critică este o abilitate absolut necesară pentru orice persoană. Cu ajutorul ei, copilul tău va avea abilitatea de a se descurca mai bine când va veni vorba despre alegeri importante și va analiza orice amănunt înainte să tragă o concluzie. 

Surse foto: Shutterstock.com, Storyblock.com

Articole recente: