Gemeni dizigoti - Ce factori fac mai probabila aparitia sarcinii gemelare cu bebelusi non-identici

In ciuda perceptiilor populare conform carora majoritatea gemenilor sunt identici, adevarul este ca numarul celor fraternali sau dizigoti, asa cum se mai numesc, este mai mare. Fiindca bebelusii provin din diferite procese de conceptie, ei pot fi amandoi baieti, fete, fie una dintre ele, samanta tatalui fiind cea care determina sexul. Deci, spre deosebire de gemenii identici, genul celor dizigoti se stabileste ca pentru orice bebelus normal. Iata, in randurile care urmeaza, mai multe informatii despre gemenii non-identici.

 

 

1. Ce sunt gemenii dizigoti si cum apar 

Toate sarcinile incep atunci cand ovulul este fecundat. Uneori, ovarele unei femei elibereaza doua ovule si ambele ajung sa fie fertilizate. In acest fel se formeaza sarcina cu gemeni, care sunt numiti fraternali, dizigoti sau non-identici. 

In timpul sarcinii, bebelusii unei sarcini gemelare isi obtin oxigenul si hrana de la mama lor prin intermediul placentei si a cordonului ombilical, pe care gemenii dizigoti le au separate. Exista totusi si exceptii. In unele cazuri, perechea de bebelusi dizigoti imparte placenta si fiecare are propriul sac amniotic. Riscurile sunt mai mari pentru acesti copii din cauza predispozitiei la sindromul transfuzor.

Gemenii fraternali pot fi de acelasi gen sau de sex opus si, in medie, acestia vor impartasi jumatate din genele lor, la fel ca orice alta pereche de frati. Asta daca nu au tati diferiti, cum este posibil intr-o sarcina gemelara cu dizigoti. Cei doi pot avea parinti diferiti, ceea ce inseamna ca un ovul este fecundat de samanta unui barbat, iar celalalt cu una care provine de la un altul. Aceste cazuri sunt rare si putine au fost documentate.

Si, fiindca fratii identici au mereu acelasi sex, in cazul sarcinilor cu bebelusi non-identici, cele mai frecvente perechi sunt formate dintr-o fata si baiat, gemenele dizigote fiind urmatoarele pe lista, in vreme ce cuplurile de baieti dizigoti sunt mai putine la numar.

 

2. Ce factori fac mai probabila aparitia gemenilor non-identici 

Sarcinile cu gemeni dizigoti sunt mai comune pentru mamele mai in varsta, cele mai mari rate fiind in randul celor trecute de 35 de ani. Odata cu aparitia tehnologiei si tehnicilor care ajuta femeile sa ramana insarcinate, rata cuplurilor fraternale a crescut semnificativ. Sigur, acestea nu sunt singurele cauze.

In unele cazuri, istoricul familial al infratirii dizigote este un factor important. Alte predispozitii posibile la sarcina cu gemeni non-identici includ mame mai inalte si masive, care nu sunt supravegheate pe parcursul intregii perioade a graviditatii, stresul emotional si dieta.

S-a speculat ca regimul alimentar poate juca un rol pronuntat la mamele africane, in special cele din Nigeria, unde se consuma cantitati mari de fitoestrogen. De asemenea, si stresul cauzat de substantele chimice din zonele puternic poluate poate avea un efect nociv major asupra frecventei sarcinii gemelare cu bebelusi fraternali.

Si, cum sansele de a avea gemeni non-identici tin de etnie si chiar locatie, femeile asiatice sunt mai putin predispuse sa dezvolte acest tip de sarcina. Cu toate acestea, chiar si in cadrul acestor categorii largi, se pot face o multime de diferentieri.

 

3. Cum afli daca ai gemeni dizigoti

In timp ce in urma ecografiei cu ultrasunete poti afla cati bebelusi porti in pantec, este mult mai dificil ca specialistul sa determine daca copii sunt gemeni dizigoti sau identici.

Acestea fiind spuse, exista cateva semne ca bebelusii pot fi non-identici: au sexe si grupe de sange diferite. Totusi, daca ai doi baieti sau doua fete, cum afli ce tip de gemeni sunt? Ei bine, daca cei doi arata diferit, nu va mai fi nevoie de nicio analiza. In caz contrar, singura modalitate de a stabili cu exactitate acest lucru este realizarea unei testarii ADN. 

 

Gemenii dizigoti vor impartasi multe lucruri de-a lungul vietii lor, dupa ce au impartit pantecul mamei, in acelasi timp. Bucura-te de asemanarile si diferentele dintre ei pe masura ce cresc. Si, avand in vedere cele expuse in randurile de mai sus, le vei putea spune cat de speciali sunt. 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Articole recente: