Hipermetropia la copii: Cât de gravă este și ce trebuie să știi despre această afecțiune

 

Înainte de a intra în panică, trebuie să știi un lucru: mulții copii dezvoltă de la naștere o formă ușoară de hipermetropie. E ceva considerat normal, iar timpul este cel care va rezolva problema. Cu toate acestea, este vorba despre un tip de afecțiune care nu trebuie în niciun caz ignorată. 

Micuțul tău trebuie să aibă parte de consulturi medicale de specialitate, care vor găsi natura problemei și vor decide tipul de tratament care va trebui urmat. Însă oricare ar fi verdictul doctorilor, este bine să știi că hipermetropia nu este o bătălie pierdută din start. Tehnicile pentru combaterea acestei anomalii sunt, în ziua de azi, la un nivel foarte ridicat, astfel încât șansele de vindecare sunt cu adevărat ridicate, inclusiv pentru cazurile grave.

Citește în continuare câteva detalii despre hipermetropie și procedeele de vindecare ale acestei afecțiuni.

 

 

1. Ce este hipermetropia?

 

Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă hipermetropia, trebuie, pentru început, să afli modul în care se formează vederea. Cu alte cuvinte, cum intră razele de lumină în contact cu ochii. Ei bine, acestea sunt refractate de cornee și de cristalin și, modificându-și direcția, sunt proiectate pe retină. În acest fel, poți să distingi obiectele din jurul tău și să vezi clar la toate distanțele.

 

2. Hipermetropia la copii: Anomalia de refracție

Hipermetropia la copii înseamnă tocmai faptul că lumina nu este proiectată corect pe retină. De aceea, focalizarea se face un pic mai în spate, de unde și denumirea neștiințifică de "ochi scurt" dată acestei afecțiuni. Sau, în limbaj medical, axul antero-posterior este prea mic ori curbura corneei este prea mare.

 

3. Cum se manifestă hipermetropia la copii

 

Când este diagnosticat cu hipermetropia, vederea copilului este neclară. El nu vede bine nici la distanță, nici la apropiere. De exemplu, nu poate vedea clar jucăriile sau obiectele îndepărtate, ci le percepe ca fiind mai mari decât în realitate, iar focalizarea este deficitară. Copilul acuză dureri de cap, din pricina faptului că ochiul "se forțează" să vadă mai bine în mod constant. De aici decurg multe alte probleme, cum ar fi dificultatea de a citi sau chiar de a păși corect. În unele cazuri, se poate ajunge la ambliopie, adică la o slăbire generală a vederii. Nu în ultimul rând, trebuie ținut cont de faptul că hipermetropia este, în general, congenitală. Dacă și tu suferi de această anomalie, este foarte probabil ca urmașul tău să pățească același lucru.

 

4. Lentila convergentă de corecție a hipermetropiei

 

Primul consult oftalmologic al copilului tău trebuie făcut la vârsta de 3 ani. Investigațiile vor fi relevante, iar medicii vor dispune urmarea unui tratament sau vor decide dacă afecțiunea se va ameliora. Cea mai comună măsură de combatere a acestei anomalii de refracție este lentila convergentă de corecție. Aceasta are ca rol focalizarea razelor de lumină direct pe retină. Nu uita că hipermetropia se poate trata până la vârsta de 7 ani!

 

5. Hipermetropie mică sau  mare la copii

Cea mai frecventă formă a hipermetropiei întâlnite în rândul copiilor este cea mică, de 3 dioptrii. Aceasta poate fi prezentă chiar de la naștere sau se dobândește în primele luni de viață, ca urmare a diverselor afecțiuni oculare (luxații de cristalin, traumatisme ale globului ocular etc.). 

Copiii cu hipermetropie mică reușesc, prin efort vizual, să distingă lucrurile din jurul lor sau să citească mai clar. În cele mai multe cazuri, aceasta se ameliorează odată cu procesul normal de creștere și dezvoltare al ochiului celui mic, nefiind nevoie de intervenția chirurgicală pentru corectare. În lipsa unor alte probleme de vedere, celui ce suferă de această afecțiune minoră îi pot fi prescrie lentile cu o valoare dioptrică mai mică decât cea pe care o au.

Cu toate acestea, există cazuri de hipermetropie mare la copii, de peste 6 dioptrii. Dacă diferența de dioptrii rămâne constantă, se poate apela inclusiv la operație. Cum ochiul uman ajunge la maturitate la 20 de ani, până la această vârstă copilul tău ar putea fi obligat să poarte lentile de corecție.

 

6. Metode de scădere a hipermetropiei la copii

Sunt puțini cei care vor să poarte ochelari toată viața, însă la fel de puțini sunt și cei care vor să riște o operație. Medicina modernă pune, însă, la dispoziție metode de scădere a hipermetropiei. Cele cu laser implică, de altfel, și cel mai mic risc. 

O primă metodă este cea de corectare a dioptriilor cu ajutorul laserului cu excimeri. Primul strat al corneei are capacitatea de a se regenera, astfel încât poate fi îndepărtat temporar. Pentru o astfel de intervenție sunt necesare, în prealabil, câteva analize, care să determine acuitatea vizuală a pacientului. 

O altă metodă constă în decuparea unei porțiuni a corneei. După ce laserul corectează dioptriile, acea secțiune este așezată la loc. Precizia operației este de sub un micron.

 

Așadar, hipermetropia la copii este o afecțiune comună. Depinde de tine, ca părinte, cum gestionezi această problemă și câtă importanță îi dai. Cele mai mari șanse de vindecare sunt până la vârsta de 7 ani, așa că nu face greșeala de a ocoli medicul oftalmolog. Ochiul este o zonă deosebit de sensibilă, iar dacă un copil dezvoltă o problemă în acest sens, se va confrunta cu nenumărate dificultăți pe viitor. Nu ezita să apelezi la specialiști pentru ajutor.  

surse foto: shutterstock.com, pixabay.com

Referinte: 

- https://marioarapop.ro/hipermetropia-ce-este/ 

- https://www.romedic.ro/afectiuni-congenitale-ale-cristalinului

- http://www.sfatulmedicului.ro/Sanatatea-ochilor/chirurgia-cu-laser-pentru-tulburarile-de-vedere_9020

 

 

 

Articole recente: