Igiena bebelușului: tot ce trebuie să știi despre îngrijirea unui nou-născut
Igiena bebelușului este foarte importantă pentru o dezvoltare cât mai armonioasă a acestuia. Și chiar dacă vei afla, ca părinte, despre primele activități de îngrijire a nou-născutului de la cadrele medicale din spital, de îndată ce vei ajunge acasă, va trebui să te ocupi singur/ă de tot.
Îngrijirea pielii depinde de starea și nevoile sale, aceasta constând în baia zilnică și igiena intimă și a feței, este recomandată ori de câte ori este necesar. Totuși, lucrurile nu sunt chiar atât de simple pe cât par, iar unul dintre cele mai problematice subiecte pentru părinții tineri are legătură cu igiena intimă a bebelușului. Uneori, această problemă este complet trecută cu vederea, motivul fiind concepția greșită că problemele de sănătate din această zonă nu îi privesc pe copii.
Până când îi cresc dințișorii, care vor trebui curățați cu obiecte speciale pentru igiena dentară a bebelușului, ai grijă să acorzi atenția necesară celei generale și, în special, celei intime, fiind foarte importantă.
Te întrebi cum să ai grijă de igiena generală și intimă a bebelușului tău? În cele ce urmează vei găsi cele mai utile sfaturi, ce îți vor fi de folos încă din primele zile de viață ale copilului.
Cuprins
- 1. Igiena bebelușului: îngrijirea bontului ombilical
- 2. Igiena bebelușului: prima baie acasă a nou-născutului
- 3. Igiena intimă a bebelușului: cum se face corect?
- 1. Igiena bebelușului: îngrijirea bontului ombilical
- 2. Igiena bebelușului: prima baie acasă a nou-născutului
- 3. Igiena intimă a bebelușului: cum se face corect?
1. Igiena bebelușului: îngrijirea bontului ombilical
Îngrijirea bontului ombilical și a buricului presupune menținerea acestuia cât mai curat, pentru a reduce riscul de infecție. Există anumite preparate recomandate pentru îngrijirea la domiciliu, mai exact, medicii recomandă un lichid cu proprietăți dezinfectante cu care trebuie curățată zona de mai multe ori pe zi.
Este recomandat să se acorde mai multă atenție locurilor în care bontul ombilical s-a desprins. Această procedură trebuie repetată zilnic, până ce buricul este vindecat complet.
2. Igiena bebelușului: prima baie acasă a nou-născutului
Când proaspeții părinți se tem să facă baie bebelușului în primele zile de la sosirea din maternitate, ei pot folosi o metodă simplificată: pregătește un prosop uscat pe masa de schimb, lângă el, un prosop înmuiat în apă și șampon pentru bebeluși și încă unul umezit în apă.
Bebelușul se așază pe prosopul uscat, apoi trebuie șters cu grijă cu prosopul ce conține și șampon, iar după se folosește prosopul umed pentru a-l curăța. Trebuie ținut cont de faptul că ordinea corectă este întotdeauna de la cea mai curată parte a corpului la cea mai murdară.
Este recomandată și alegerea unor cădițe și suporturi speciale pentru bebeluși, care ușurează mult modul în care îi poți face baie celui mic, încă de la început.
3. Igiena intimă a bebelușului: cum se face corect?
Igiena părților intime a bebelușului este extrem de importantă și presupune curățarea acestora în timp ce schimbi scutecele sau îi faci baie. Și trebuie să acorzi o atenție specială mai ales pe timpul verii, atunci când temperaturile ridicate cresc riscul de iritații sau infecții.
Nu trebuie, însă, uitat faptul că igiena intimă a bebelușului variază ușor în funcție de sexul copilului. Prin urmare, trebuie să știi cum să ai grijă în mod corespunzător de aceasta.
3.1. Igiena intimă la bebeluși - cum se face pentru fete
Cea mai importantă regulă legată de igiena intimă a fetelor este spălarea zonei scutecului din față în spate - niciodată invers! De ce este atât de important? Căci atunci când se alege direcția opusă de curățare, este foarte ușor să transferi bacteriile din anus și să provoci o infecție a tractului urinar.
Cum trebuie, însă, să cureți în mod corect? Cel mai bine este să folosești o minge de bumbac înmuiată în apă, iar dacă nu este suficient, poți să o speli direct în apă. Folosește șervețele umede doar ocazional, de exemplu, în timpul plimbărilor sau în călătorii.
Acordă atenție igienei intime a fetelor, în caz contrar putând apărea o afecțiune numită sinechie, cauzată, de cele mai multe ori, de obiceiurile proaste de îngrijire.
Părțile intime ale unui bebeluș sunt extrem de vulnerabile la iritații și inflamații și necesită îngrijire adecvată. De exemplu, utilizarea pudrei de talc nu este recomandată decât dacă este cu adevărat necesar, deoarece aceasta va usca întreaga zonă și va produce disconfort.
Când îi faci baie fetiței tale, spală această zonă cu mâna, nu cu un burete care poate adăposti bacterii. Iar dacă îți faci griji în privința scurgerilor vaginale, este inutil, căci o cantitate mică, albicioasă, este complet naturală.
3.2. Igiena intimă la bebeluși - cum se face pentru băieți
Când vine vorba despre igiena intimă a băieților, principalul lucru este să nu încerci să tragi prepuțul, căci acesta ar trebui să se desprindă de la sine în jurul vârstei de doi ani. Prin urmare, curățarea trebuie limitată la spălarea în exterior.
După baie, este important să usuci zonele intime ale bebelușului, în special zona de sub scrot, care este foarte predispusă la frecare. Și mai bine ar fi să aștepți puțin până îi vei pune scutecul, pentru a lăsa pielea să respire. Înainte de a-l fixa, asigură-te că penisul este îndreptat în jos. În acest fel, vei împiedica scurgerea urinei.
O afecțiune care poate afecta bebelușii băieți este fimoza, care semnifică faptul că prepuțul este prea îngust și acoperă deschiderea uretrei, ceea ce nu permite urinarea corectă. În cazul în care consideri că bebelușul tău se confruntă cu această situație, consultă cât mai repede un medic.
Îngrijirea și igiena unui nou-născut pot părea complicate și, mai ales în cazul unor părinți care nu au mai trecut prin așa ceva, nesiguranța și îndoielile pot fi și mai mari. Dar, cu fiecare zi care trece, vei afla și vei învăța și mai multe despre nevoile bebelușului tău și vei putea să le faci față cu brio!
Sursa foto: Shutterstock.com, Unsplash.com
Articole recente:
Cuprins: Cuprins: 1. Introducere 2. Importanța scaunelor auto în siguranța copiilor ...
Cuprins: 1. Introducere 2. Înțelegerea crizelor de furie 3. Pregătirea pentru ieșirile...
Cuprins: 1. Introducere 2. Importanța rutinelor sănătoase pentru copii 3. Stabilirea unei ru...
Cuprins: 1. Introducere 2. Importanța jocului în aer liber 3. Jocuri clasice &i...
Cuprins: 1. Introducere 2. De ce să alegi un cărucior...