De ce sughita bebelusii? Afla metodele de a-l opri pe bebe din sughit!

Copiii mici sughita la intervale regulate de timp si specialistii nu cunosc inca motivele exacte care-i determina pe acestia sa faca acest lucru. Ei sunt de parere ca sughitul s-ar datora organelor interne nedezvoltate suficient si ca pe masura ce individul creste si se dezvolta, reprizele de sughitat se reduc in intensitate. Cert este insa faptul ca mamicile intra imediat in panica cand bebe sughita si nu reusesc sa se calmeze decat cand acesta inceteaza.

de ce sughita bebelusii

Chiar daca femeile se sperie si considera ca sughitul ii provoaca prichindelului un disconfort major, de fapt nu e deloc asa pentru ca nu doare si nici nu are vreo repercursiune negativa asupra lui. Sughitul apare din cauza aerului inghitit de bebe atunci cand este alaptat (sistemul nervos imatur nereusind sa puna la un acord actul deglutitiei si respiratia) si devine o bula care irita diafragmul ducand la aparitia contractiilor (sughitului).

Printre cauzele sughitului se pot numara si: alimentatia prea rapida si in cantitati mari, deficitul de magneziu si calciu, de vitamina D.

Lansinoh Momma Set pentru diversificare

Iata cateva metode interesante de a opri sughitul:

Orice mamica stie ca bebe sughite inca de pe vremea cand statea comod in burtica ei si ca este ceva normal, chiar daca reprizele pot dura 1 minut sau o ora. Problemele ar putea aparea doar daca sughitul se iveste mult prea des si este insotit de varsaturi si de iritabilitate, in acest caz consultul medicului pediatru impunandu-se de la sine.

Alaptarea il poate ajuta sa scape de sughit

Chiar daca foarte multe dintre mamici sunt tentate sa nu-l hraneasca pe bebe care tocmai sughite, de fapt este total gresita o astfel de abordare.

 

  • Acest obicei nu are legatura cu masa, iar suptul la sanul mamei va reusi usor sa-l calmeze pe bebe;
  • Biberonul trebuie sa ofere copilului o hranire relaxanta si confortabila, iar gaura tetinei sa fie potrivita, altfel laptele poate curge mult prea repede si copilul sa se inece cu lichidul (ideal este sa curga in picaturi);
  • Daca i se ofera mese mult prea dese, atunci exista o posibilitate ca sughitul sa apara dupa masa pentru ca primeste mult prea multa hrana;
  • Bebe nu trebuie hranit fortat daca nu doreste sa manance;
  • Pozitia la sanul mamei trebuie sa fie corecta pentru a preveni sughitul.

 

Tommee Tippee Biberon sticla Closer to Nature 250 ml

Trucuri dupa alaptare

Alaptarea ramane foarte importanta pentru micuti deoarece lapticul matern este perfect pentru dezvoltarea armonioasa fizica si psihica, insa dupa fiecare repriza de alaptat ar fi bine ca mamica sa incerce urmatoarele trucuri pentru a impiedica sughitul bebelusului:

  1. Sa elibereze stomacul prin batai usoare pe spate sau spre ceafa;

  2. Sa modifice pozitia copilului de pe o parte pe alta;

  3. Sa lipeasca burtica copilului de pielea sa pentru a-i oferi senzatia de caldura si de siguranta.

 

Lorelli Biberon cu 2 manere si gat larg 150 ml

Metode babesti pentru a opri sughitul

Mamicile afla de la propriile lor mame sau de la bunici, de la o vecina mai experimentata, cu multi copii, ca exista diverse metode prin care, cu siguranta, vor reusi sa opreasca sughitul copilului (falsa aceasta idee, chiar daca uneori se intampla accidental sa mai existe si cate o reusita):

  1. O lingurita de apa fiarta si racita, nu apa de la robinet, este unul dintre cele mai cunoscute leacuri impotriva sughitului;
  2. Se pune putin zahar pe limba copilului si efectul este unul surprinzator pentru ca bebe se concentreaza la gustul dulceag si uita de sughit;
  3. O picatura de lamaie devine utila o singura data, nicidecum in mod repetat pentru ca ea devine chiar periculoasa, iritand mucoasa gastrica. Poate provoca inclusiv voma in combinatie cu laptele;
  4. Respiratia in punga este o idee destul de nepotrivita cand vine vorba despre un bebelus, la fel si cea care spune ca micutul sa fie intors cu capul in jos;
  5. Bunicile de la tara foloseau sperietura pentru a opri sughitul, dar este o metoda total gresita, barbara, care nici nu merita luata in seama.

Tu cum ai reusit sa opresti sughitul copilului tau?

Din pacate pentru mamicile panicate nu exista nici un medicament care sa-l faca pe bebe sa se opreasca din sughit, nici macar un simplu sirop. Din acest motiv este indicat ca toate femeile sa aiba grija cum hranesc bebelusul, iar biberoanele folosite sa fie unele performante, care previn alaptarea copilului mult prea rapida, ceea ce duce la aparitia sughitului.

 

Astfel, o foarte buna idee devine folosirea unui biberon de pe www.babyneeds.ro, de buna calitate, care se adapteaza usor tuturor etapelor de dezvoltare si de hranire ale copilului. Avand o forma ideala, care imita sanul mamei, biberonul ofera micutului posibilitatea de a se hrani mai usor, iar cu ajutorul valvei anticolici, aerul din interior este ventilat corespunzator si nu mai este inghitit de bebe.

Un articol semnat de DR. Maria Lupu

Dr. Maria Lupu este medic rezident neurolog pediatru în cadrul Spitalului de copii "Dr. Victor Gomoiu" București. A absolvit Facultatea de Medicină la Universitate de Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu", din Cluj-Napoca iar în prezent este doctorand al Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila, din București. A participat ca voluntar în cadrul mai multor organizații non-profit în acțiuni de strângere de fonduri, târguri caritabile pentru copii cu suferințe neurologice și în organizarea de conferințe medicale. După ce a devenit mamă, Dr. Maria Lupu a decis să împartă și cu alți părinți informațiile și cunoștințele acumulate în tot acest timp. Motiv pentru care în prezent, cei interesați îi pot urmări sfaturile și online,  pe conturile de socializare "neuro_ped".

Articole recente: