Înălțătorul auto pentru copii - de la ce vârstă se poate folosi și ce greșeli trebuie să evite părinții

Siguranța copilului în timpul transportului trebuie să fie una dintre prioritățile părinților. Fiecare măsură de prevenție aplicată este un pas înainte în prevenirea unor incidente periculoase ce pot apărea oricând pe șosea. De aceea, există mai multe dispozitive care să te ajute să te deplasezi în siguranță alături de copilul tău, indiferent de vârsta acestuia. Unul dintre ele este înălțătorul auto. În continuare, vei afla ce rol are acesta, din ce moment trebuie folosit și ce erori să nu comiți atunci când îl utilizezi.

1. Înălțătorul auto - care este rolul său și de la ce vârstă se folosește?

Acest obiect special are un scop extrem de util în timpul deplasării cu mașina, având legătură cu buna funcționare a centurii de siguranță a autoturismului.

Din nefericire, aceasta nu acționează corespunzător pentru copiii cu vârste mai mici de 10-12 ani, din mai multe motive:

  • Porțiunea curelei care ar trebui să protejeze umărul se află la o înălțime ridicată, iar în cazul celor mici, ajunge să fie poziționată pe gât și o porțiune foarte mică de piept. În mod normal, ar trebui să treacă peste umăr. 
  • Scaunul de mașină are dimensiuni prea mari pentru un copil și este prea adânc. Acest fapt duce la o funcționare și mai slabă a centurii de siguranță.
  • Corpul celui mic nu este suficient de dezvoltat pentru a preveni ca centura de siguranță să nu preseze pe abdomen. Ea ar trebui să se sprijine pe șolduri, ca în cazul adulților.

Așadar, înălțătorul auto vine ca o soluție la aceste probleme. Cu ajutorul său, copilul se va afla la o înălțime suficient de mare pentru ca centura să fie poziționată corect pe umăr și să traverseze pieptul, fără să se mai proptească în zona gâtului. De asemenea, copilul nu va mai avea tendința să stea aplecat, iar centura va putea trece peste coapse și nu peste abdomen, oferindu-i confortul și siguranța necesare.

În mod ideal, înălțătorul auto fără spătar nu ar trebui să fie folosit înainte de vârsta de 4 ani sau înainte ca cel mic să atingă o greutate de 18 kilograme. Din fericire, multe scaune auto permit utilizarea până la 7-8 ani, fiind utile și la o greutate de 25 de kilograme. Așadar, poți amâna momentul schimbării, dacă deții un model de acest gen. 

În mod cert, înălțătorul nu este util înainte de vârsta de 3 ani. Până atunci, copilul are nevoie de sprijinul pe care numai scaunul auto îl poate oferi. De asemenea, este util să verifici și legislația în vigoare la momentul alegerii variantei potrivite.

2. Înălțătorul sau scaunul auto - greșeli de evitat

Pentru ca înălțătorul să acorde siguranța dorită, acesta trebuie utilizat corect. Iată ce erori să eviți în acest sens:

  • Nu instala acest obiect în altă parte decât pe banchetă. Înălțătoarele sunt proiectate astfel incât să fie utilizate pe unul dintre locurile din spate, în niciun caz în față sau în portbagaj.
  • Folosește centura de siguranță. Înălțătorul în sine nu poate contribui la o deplasare în siguranță a copilului. Centura este cea care va apăra pasagerii de eventuale leziuni provocate de un accident.
  • Nu schimba scaunul auto cu un înălțător mai devreme decât este cazul. Mulți părinți fac trecerea la cea de-a doua opțiune fără să cântărească dacă este necesar sau nu. Atât timp cât cel mic se simt confortabil în scaunul auto, nu ai niciun motiv să te orientezi către un înălțător.

  • Nu amâna momentul trecerii la boosterul auto, în cazul în care copilul tău nu se mai simte confortabil în scaun sau a depășit dimensiunile potrivite. Dacă îl forțezi să-l folosească în ciuda disconfortului, siguranța lui va avea de suferit. Așadar, verifică împreună cu cel mic când este cel mai indicat să implementați această schimbare.

Deși poate părea complicat, decizia alegerii unui înălțător auto nu trebuie să te îngrijoreze, dacă urmezi recomandările menționate mai sus. Verifică permanent dacă cel mic are o poziție corectă în scaunul auto și astfel îți vei da seama când este cazul să achiziționezi un booster fără spătar, destinat copiilor de vârste mai înaintate. 

Sursa foto: shutterstock.com

Articole recente: