Infectia cu rotavirus la copii: Afla cum sa previi si sa tratezi!

Rotavirusul este un virus descoperit in indepartata Australie prin microscopia electronica a tesutului duodenal, iar forma sa de roata i-a dat numele. Infectia cu rotavirus, mult mai frecventa la copiii mici, este contagioasa si afecteaza aproape orice copil pana la varsta de 3-5 ani. Parintii nu ar trebui sa se panicheze, ci doar sa se informeze in detaliu referitor la aceasta afectiune care ar putea fi fatala daca micutul nu este tratat corespunzator.

Daca aceasta infectie va fi tinuta sub control, atunci totul va fi bine, insa varsaturile repetate si scaunele apoase in numar mare duc la deshidratare, ceea ce poate insemna complicatii deosebite sau decesul. Un parinte responsabil are nevoie de cateva cunostinte esentiale despre infectia cu rotavirus. In momentul in care isi da seama ca diareea severa si varsaturile s-au instalat, mama si tata vor fugi de urgenta cu micutul la medic.

Iata cateva masuri de prevenire si de tratare a acestei afectiuni!

Infectia apare mai ales in lunile reci ale anului si este mai severa la copiii cu varsta intre 3 si 24 de luni. Poate fi luata si din colectivitati, dar, de regula, este sporadica si se transmite pe cale fecal-orala. Focarele de transmitere sunt alimentele, apa contaminata, grupul sanitar, jucariile contaminate etc. Incubatia este de 1-3 zile, apoi parintii observa ca micutul are febra mare, varsa, scaunele sunt apoase si abundente si ii lipseste apetitul.

Cum se previne imbolnavirea

Responsabilitatea aceasta revine parintilor care ar trebui sa cunoasca toate metodele prin care sa apere copilul de o astfel de boala:

  • Mama isi va spala mainile inainte de a pregati mancarea si va gati alimentele in mod corect;
  • In cadrul colectivitatilor, personalul care se ocupa cu igienizarea spatiului va asigura o curatenie sporita;
  • Apa care se ofera copilului va fi curata, necontaminata: apa plata sau fiarta si racita;
  • Daca au cunostinta ca alti adulti sau copii au acest virus, atunci vor evita contactul micutului lor cu acestia;
  • Pentru sugari, riscul poate fi diminuat mult prin alimentatia naturala, asa ca mama il va hrani cat poate de mult la san;
  • Vaccinul Rotarix ajuta la prevenirea imbolnavirii, dar acesta este contraindicat daca sugarii au deja diaree, varsa, au sindrom de imunodeficienta sau sunt in tratament cu cortizon.

Cum se trateaza infectia cu rotavirus

Medicul este cel care pune diagnosticul dupa ce observa semnele clinice si cere cateva examene de laborator, apoi tot el va da sfaturi parintilor referitor la tratamentul adecvat:

  • Nu exista medicamente impotriva acestui virus, ci doar impotriva simptomelor;
  • Antibioticele sunt inutile, asadar parintii nu trebuie sa le ofere copilului;
  • Majoritatea infectiilor de acest tip se vindeca de la sine;
  • Hidratarea este extrem de importanta in aceasta perioada, asa ca parintii vor oferi apa si solutii de rehidratare orala (cate o lingurita la 10-15 minute, altfel ar putea sa declanseze refluxul de voma);
  • Probioticele sunt foarte utile, refac flora intestinala si scurteaza durata bolii;
  • Copiii alaptati natural vor continua sa manance de la sanul mamei. In cazul copiilor hraniti cu formula de lapte praf se va oferi o formula fara lactoza;
  • Regimul alimentar trebuie sa se compuna din orez, supa de roscove, morcov, carne, toate fierte, cereale, banane sau mere coapte. Se vor exclude fructele crude, laptele si zaharul;
  • Se vor administra fluide intravenos in spital daca micutul va fi deshidratat sever;
  • Daca un copil a facut aceasta boala, asta nu inseamna ca nu se va mai confrunta vreodata cu ea, doar ca urmatoarea forma va fi mai usoara decat prima.

Tu cum ai reusit sa previi imbolnavirea copilului cu rotavirus?

Mamicile au avut grija sa protejeze micutii ferindu-i de contactul cu alte persoane bolnave sau trimitandu-i la rude atunci cand unul dintre membrii familiei a trecut printr-un astfel de episod. Pentru a observa imediat daca copilul are febra, din casa nu va lipsi termometrul, ideal pentru a masura temperatura si pentru a detecta o potentiala infectie. Un produs de ultima generatie de la Baby Needs poate fi de ajutor in masurarea corecta a temperaturii.

Un termometru bun pentru astfel de momente este cel echipat cu tehnologia infrarosu, care poate sa ia temperatura copilului pe loc, fara sa existe contact. Parintii pot apropia obiectul la 4-8 cm de fruntea micutului si astfel sa citeasca rapid si usor cifrele de pe ecranul digital mare si iluminat. Atunci cand febra este mai mare de 38 de grade Celsius se aprinde o lumina rosie si se aude un semnal sonor. Poate fi folosit fara grija si nu trebuie sa fie curatat deoarece nu exista niciun contact cu corpul micutului.

Articole recente: