Ingrijirea nou-nascutului inca din primele zile - Sfaturi practice

Un sentiment de bucurie amestecat cu unul coplesitor strabate sufletul mamei in primele zile de dupa nasterea copilului. Micutul depinde total de ea, asa ca vrand-nevrand, femeia se adapteaza la noul statut de mama si la toate sarcinile pe care trebuie sa le duca la bun sfarsit de acum inainte. Mai presus de orice intelege ca bebe are nevoie de o multime de lucruri, precum hrana, iubire, imbratisari etc.

Ingrijirea noului nascut poate parea un proces greu de dus la indeplinire pentru tanara mamica, dar nu imposibil pentru ca bebe este foarte cooperant. El aude vocile parintilor si se adapteaza treptat, priveste chipurile acestora, cerceteaza totul in jur, chiar daca nu vede clar. Aspectul lui exterior nu entuziasmeaza pe toti parintii, care il considera uneori cam uratel, dar caracteristice fizice de la inceput vor disparea in cateva zile.


Iata cateva sfaturi practice pentru ingrijirea nou-nascutului in primele zile!

Un bebe se va dezvolta armonios fizic si psihic doar daca mamica ii ofera ceea ce are nevoie: dezmierdari si dragoste pentru dezvoltarea creierului, hrana buna si curatenie perfecta pentru a fi mereu sanatos, confort si somn odihnitor, vizita la medicul pediatru atunci cand este bolnav, interactiune continua si dialog pentru a se obisnui cu vocea ei etc. In afara de aceste lucruri micutul va avea nevoie si de o mamica sanatoasa, asa ca este important ca femeia sa aiba grija si de propriile nevoi.


Laptele matern - hrana ideala

Aceasta modalitate de a hrani copilasul este cea mai buna dintre toate pentru ca efectele benefice nu vor intarzia sa fie vizibile:

· Alaptarea este ceva natural, chiar daca pentru inceput poate fi dificila si descurajeaza;

· Bebe trebuie hranit de cate ori cere si femeia va recunoaste momentul in care are nevoie de laptele matern: isi suge degetul, roteste frecvent capul si deschide gurita, este nelinistit si foarte agitat;

· Cand s-a saturat, bebe va feri capul de la san;

· Copiii nou-nascuti mananca in jur de 8-12 ori la 24 de ore, dar pot exista si diverse alte variatii;

· E important ca dupa hranire sa elimine aerul.


Schimbarea scutecului

O adevarata corvoada pentru parinti, schimbarea scutecelului devine in timp extrem de usoara si de eficienta, mai ales atunci cand au deja lista intreaga cu tot ceea ce le trebuie cu acest prilej:

· Servetelele umede nu vor fi folosite atunci cand scutecul e plin doar de urina pentru ca acest lichid nu are germeni, iar folosirea servetelelor ar putea favoriza aparitia iritatiilor;

· Copilul trebuie lasat fara scutec uneori pentru ca pielea sa se aeriseasca;

· Scutecul se aplica dupa ce a fost curatata bine zona organelor genitale. Parintele ii ridica piciorusele cu o singura mana, pozitioneaza sub fundulet scutecelul care se poate prinde in parti cu atentie sau poate fi tip chilotel;

· Daca e hranit la san, atunci scaunele vor fi moi si mirosul acceptabil;

· Cantitatea de scutece murdare arata cat de bine este hranit copilul;

· Este important ca cel putin o data pe zi sa aiba scaun, altfel vizita la pediatru se impune, cu siguranta.

Baita – o necesitate zilnica

Pentru ca multe dintre mamicile aflate la primul copil sunt timorate de momentul primei baite crezand ca bebe este extrem de fragil si poate se rupe, bunicile sau alte rude sunt chemate initial sa le invete cum anume sa se comporte cu acest prilej:

· Bebelusul poate fi imbaiat in fiecare zi dupa iesirea din spital, chiar daca nu s-a uscat cordonul ombilical;

· Unii medici considerau inainte ca pana sa ii cada bontul ombilical ar trebui ca femeile sa il stearga doar cu buretele umed, dar acum aceasta recomandare nu mai este valabila (trebuie doar sa usuce bine zona);

· In cazul in care sunt sterse foarte bine fata si organele genitale, nu este nevoie sa i se faca baita chiar in fiecare zi.

Somnul copilului

Un bebe sanatos este tot ceea ce isi doreste un parinte, asa ca trebuie sa aiba in vedere ca micutul sa doarma cat mai bine:

· Aceasta este activitatea sa preferata, asa ca poate dormi si 18 ore pe zi, din pacate pentru parinti, cu intreruperi multiple;

· Bine ar fi sa il supravegheze pentru a nu aparea riscul sindromului mortii subite la sugar, deci atentie mare la pozitia sa de somn!

· Pentru un somn sigur, parintii vor avea grija ca lenjeria de pat sa fie bine prinsa sub saltea, sa nu existe jucarii, perne sau alte lucruri in patut in momentul in care doarme, sa nu-l inveleasca prea mult si, pentru inceput, sa doarma in aceeasi camera cu micutul sau sa isi procure un video interfon cu ajutorul caruia sa-l poata observa mereu.

Tu ai avut nevoie de sfaturi pentru ingrijirea nou-nascutului in primele saptamani de viata?

Multe mamici au recunoscut ca au avut probleme legate de imbaierea micutului si ca au cerut ajutorul propriilor parinti deoarece se temeau sa nu ii faca rau copilului. Ulterior si-au dat seama ca aceasta grija era in zadar, ca micutii nu sunt deloc atat de fragili cum par, asa ca baita a devenit in timp cel mai frumos moment din relatia copil-parinte.

Un set de baie ramane un produs esential in orice casa. El contine atat obiectele necesare acestei rutine, cat si toate acele lucruri care sporesc distractia copilului. Intotdeauna insa parintii trebuie sa supravegheze cu atentie copiii cand folosesc produsele.

 

Articole recente: