Întârziere în dezvoltarea limbajului - În ce moment reprezintă un motiv de îngrijorare pentru părinți?

Vocea copilului va deveni sunetul tău preferat, încă de la primul gângurit sau râs. Ca părinte, treci în permanență prin tot felul de stări și te încearcă o mulțime de emoții, de fiecare dată când ai impresia că ceva este în neregulă cu cel mic. Întârzierea vorbirii copilului tău poate reprezinta un motiv real de îngrijorare în anumite situații, așa că, este bine, ca întotdeauna să fii atentă la tot ce face puiul tău, iar la primul semn că se întâmplă ceva, să apelezi la specialiști, care să te ajute să găsești răspunsuri. Limbajul unui copil este reprezentat de gesturi, de partea non-verbală, verbală și de mimică. De aceea, părinții, fiind buni observatori, se consultă cu medicul pediatru dacă cel mic sare peste unul dintre acești pași.

 

1. Întârziere în dezvoltarea limbajului - Care sunt reperele de dezvoltare la cei mici? 

Cu siguranță aștepți cu nerăbdare ca cel mic să rostească primele cuvinte și, cel mai probabil, te documentezi din timp, pentru a fi pregătită de acest moment. Trebuie să știi că limbajul celor mici se dezvoltă treptat, în diverse stadii:

 

  • 3 luni - plânge și gângurește. Copilul emite diverse sunete, drept răspuns la lucrurile ce se spun în jurul lui;
  • 6 luni - își conturează anumite sunete pe care le repetă și poate să îți dea mici indicații legate de nevoile lui. În felul acesta, îți poate spune dacă mai dorește sau nu mâncare, o jucărie etc;
  • 12 luni - poate folosi constant până la 5 cuvinte simple, pe care le poate utiliza pentru a susține o conversație. Își așteaptă rândul pentru a răspunde, imită diverse gesturi;
  • 18 luni - poate indica părți ale corpului și să formuleze o propoziție puțin mai lungă;
  • 24 de luni - copilul poate răspunde verbal diverselor comenzi și începe să articuleze mai bine cuvintele;
  • începând cu vârsta de 3 ani, cel mic poate să execute comenzi ample și poate să vorbească în mod corect.

2. Când devin întârzierile de vorbire la copii un motiv real de îngrijorare? 

Niciun copil nu este la fel ca celălalt, așa că, reperele enumerate anterior sunt standarde ce nu sunt întotdeauna atinse de toată lumea în aceeași perioadă. Anumiți copii se dezvoltă mai repede, alții mai lent, însă nu trebuie să te îngrijorezi imediat ce puiul tău sare una dintre etape. Dacă problema persistă totuși și ești neliniștită, primul pas este să vizitezi un medic pediatru, care poate să îți consulte copilul și să-și dea seama dacă este ceva în neregulă cu el. Uneori, întârzierea în vorbire poate ascunde și afecțiuni mai grave, astfel că, dacă din punct de vedere fizic este sănătos, cel mic trebuie văzut și de către un psiholog, pentru a-i putea face o evaluare neurologică. Cei doi medici te pot îndruma către logoped, în cazul în care copilul nu vorbește coerent după vârsta de 3-4 ani. 

3. Care sunt semnele care îți arată că cel mic poate avea o întârziere în dezvoltarea limbajului? 

Copiii se dezvoltă diferit, așa că nu există neapărat un tipar de semnale de alarmă pe care te poți baza însă, sunt câteva informații ce te pot ajuta să îți dai seama dacă cel mic are întârzieri în vorbire:

 

  • cel mic nu gângurește și nu răspunde prin gesturi la ce vorbesc părinții;
  • spune cuvinte simple precum “mama”, mai târziu de vârsta de 1 an;
  • indică cu degetul și nu execută comenzi simple, decât după 18-24 de luni.

Dacă nu ești  încă părinte și dorești doar să te documentezi sau puiul tău este încă prea mic, poți preveni aceste întârzieri în dezvoltarea limbajului copilului tău. Cum poți face asta?

  • interacționează activ cu cel mic prin diverse jocuri, menite să îl distreze și să-l relaxeze;
  • cumpără-i diverse centre de activități, puzzle-uri sau instrumente muzicale, care îi dezvoltă gândirea;
  • nu îl izola - mergi cu el la zoo, la teatru, la o plimbare prin parc;
  • nu îl lăsa prea mult timp expus la ecrane digitale, întrucât acestea îi pot afecta dezvoltarea normală.

Așadar, fiecare copil se dezvoltă într-un mod diferit, astfel că, nu trebuie să te sperii imediat ce puiul tău nu se încadrează în anumite standarde, însă este important, totuși, să te adresezi medicului pediatru, de îndată ce observi motive de îngrijorare. Fii atentă la semnele timpurii ale copilului și încearcă să petreci mult timp cu el, făcând împreună diverse activități.

Sursă foto: Pexels.com

Articole recente: