Iritații pe față la bebeluși - Îngrijirea pielii bebelușului în funcție de vârstă
Nimic nu este mai fragil decât pielea bebelușilor. În mod natural, aceasta este mai fină decât cea a copiilor mai mari și este mult mai expusă riscului de a se usca, inflama sau chiar exfolia.
Conform studiilor, unul din doi bebeluși întâmpină afecțiuni ale pielii. Fie că vorbim despre erupții cutanate sau eczeme, iritațiile la copiii de câteva luni sunt generate de sensibilitatea barierei cutanate protectoare. Citește acest articol pentru a afla care pot fi cauzele iritațiilor, dar și ce poți face în calitate de părinte pentru a le preveni.
Cuprins:
1. De ce se irită bebelușii pe față: care pot fi cauzele iritațiilor
Bariera cutanată protectoare este atât de problematică la unii bebeluși ca urmare a unor cauze precum:
- Aderența substanțelor iritante în pielea delicată a copilului;
- PH-ul pielii este mai ridicat decât în cazul adulților până la vârsta de trei luni;
- Sensibilitatea pielii la lumina soarelui și la contactul cu textile aspre;
- Ca urmare a modificării temperaturii interne a corpului, copiii la vârsta de câteva luni transpiră mai mult, fapt care cauzează iritații la nivelul feței.
Acneea infantilă nu este dureroasă și poate să apară prin factori genetici, dar afecțiunea trece de la sine în câteva săptămâni. Acneea la bebeluși se poate manifesta încă din uter, pe cale hormonală de la mamă, provocată de tratamente medicamentoase sau dietă alimentară pe care mama le-a consumat în timpul sarcinii.
Cauzele iritațiilor pe față la bebeluși nu au atâta importanță, pe cât o are igiena adecvată de prevenire a răspândirii bacteriilor. Nu folosi săpunuri antibacteriene, spume, pudre sau produse destinate îngrijirii adulților.
2. Cum prevenim iritația pe față la nou-născuți prin metode simple - Ghid de îngrijire a pielii
În lipsa problemelor de sănătate semnalate de medic, aplică preventiv câteva sfaturi simple de îngrijire, în funcție de gradul de dezvoltare al copilului.
- 0-3 luni
Cum este și de așteptat, după naștere, pielea bebelușului este încă hipersensibilă și acoperită de vernix. Prin urmare, în primele săptămâni de la naștere, procesul de îngrijire a pielii trebuie să includă produse speciale pentru nou-născuți. Pentru rezultate garantate, întreabă medicul pediatru și orientează-te către produse de îngrijire testate dermatologic, hipoalergenice și cu pH neutru.
Evită șervețelele parfumate, iar după baie tamponează ușor pielea feței cu un prosop din bumbac organic și las-o să se usuce natural.
- 3-6 luni
Acum este momentul să folosești produse speciale pentru pielea uscată sau atopică. Pentru pielea uscată aplică produse cu efect hidratant, speciale pentru bebeluși. Pielea atopică are nevoie de produse pentru pielea sensibilă cu efect antiinflamator și antialergenic. Nu achiziționa produsele care au în compoziție alcool, parfum sau coloranți. Poți folosi produse de igienă, dar asigură-te în prealabil că respectă normele dermatologice potrivite vârstei copilului.
- 6 luni-1 an
Aceasta este perioada în care pielea începe să câștige treptat fermitate. Însă, ai în continuare grijă să previi iritația pe față la bebeluși, urmează sugestiile specialiștilor și folosește doar produse adaptate nivelului de dezvoltare al copilului.
Dacă juniorul adoră să stea în apă să se joace, atunci schimbă apa în care s-a folosit săpun, gel sau alte produse de curățare a corpului.
În primele luni de viață, copilul are nevoie de o îngrijire cu produse care au o acțiune blândă asupra pielii. Întrucât la câteva luni copilul nu poate comunica ce îl deranjează, rămâne ca părinții să întâmpine cele mai comune afecțiuni specifice fiecărei etape de vârstă. De obicei, pielea bebelușului comunică mai multe decât o fac cuvintele.
Sursa foto: shutterstock.com.
Articole recente:
Primăvara este anotimpul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie. Temperaturile blânde,...
Pe măsură ce zilele devin mai lungi și mai călduroase, copiii abia așteaptă să iasă din ...
Primăvara este aici, iar zilele călduroase ne îndeamnă să petrecem mai mult timp afară, bucurându-ne de ...
Sezonul rece vine cu provocări pentru părinți, deoarece copiii sunt mai predispuși la răceli și alte boli sezoniere....
Sezonul rece vine cu provocări suplimentare pentru părinți, iar îngrijirea bebelușilor și copiilor mici &i...